Obama ameninta Rusia din nou: Sunt unele lucruri pe care SUA le pot face singure

Joi, 24 Aprilie 2014, ora 09:50
5180 citiri
Obama ameninta Rusia din nou: Sunt unele lucruri pe care SUA le pot face singure
Foto: Arhiva

Presedintele american Barack Obama a declarat, joi, ca noi sanctiuni sunt pregatite impotriva Rusiei, care este acuzata ca nu respecta acordul de la Geneva de saptamana trecuta, menit sa restabileasca pacea in regiunile sudice ale Ucrainei.

Obama a explicat ca Statele Unite trebuie sa acorde mai intai sprijin aliatilor si sa se asigure ca sanctiunile economice impuse Rusiei pana in prezent sunt aplicate, scrie Huffington Post.

Liderul american a mentionat, totusi, ca noile sanctiuni risca sa nu afecteze planurile geopolitice ale lui Vladimir Putin.

Ucraina fierbe SUA trimit sute de militari miercuri in Europa

"Sunt anumite lucruri pe care Statele Unite le pot face singure, insa, in final, va fi vorba despre un efort colectiv", a spus Obama in timpul unei conferinte de presa alaturi de premierul japonez Shinzo Abe.

Obama nu a anuntat un termen pana la care vor fi implementate noile masuri, insa a subliniat ca este o chestiune de zile, nu de saptamani. El a adaugat ca militantii pro-rusi care au ocupat de cateva saptamani cladirile guvernamentale din estul Ucrainei nu respecta acordul de la Geneva.

"Pana acum am vazut ca nu se comporta in spiritul intelegerii de la Geneva", a punctat Obama. Daca aceste actiuni continua, a completat presedintele american, "vor avea consecinte si vom lansa noi sanciuni".

Acordul de la Geneva, un compromis semnat intre Ucraina, Rusia, Uniunea Europeana si Statele Unite, prevede dezarmarea gruparilor ilegale si evacuarea sediilor oficiale ocupate.

Rusia ameninta Ucraina cu un razboi ca in Georgia, in 2008 (Video)

Declaratiile lui Barack Obama vin la scurt timp dupa ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat ca in cazul in care interesele tarii sale in Ucraina vor fi atacate, Rusia va raspunde ca in Georgia, in 2008.

Serghei Lavrov a apreciat ca Statele Unite "conduc" actiunile autoritatilor de la Kiev, in contextul in care acestea au anuntat reluarea "operatiunii antiteroriste" impotriva insurgentilor in estul tarii.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Barack Obama Rusia, #Obama sanctiuni Rusia, #SUA sanctiuni Rusia, #conflict Ucraina , #presedinte SUA