Obama, discurs privind Starea Natiunii: Despre Statul Islamic, Cuba si Rusia (Video)

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 21 Ianuarie 2015, ora 08:04
4385 citiri
Obama, discurs privind Starea Natiunii: Despre Statul Islamic, Cuba si Rusia (Video)
Foto: Russian Council

Presedintele american Barack Obama a solicitat Congresului, marti, sa autorizeze o folosirea fortei impotriva gruparii extremiste Statul Islamic. Obama are incredere ca America poate infrange teroristii "fara a fi tarata in alt razboi terestru, in Orientul Mijlociu".

In discursul privind Starea Natiunii, in fata Congresului reunit, Obama le-a solicitat republicanilor sa ii sustina strategia de "slabire si in cele din urma distrugere" a gruparii ce a ocupat teritorii in Irak si Siria, scrie Bloomberg.

In acelasi timp, Obama a promis ajutor rebelilor sirieni "moderati" si "oamenilor de oriunde care se opun ideologiei falimentare a extremismului violent".

"Acest efort necesita timp. Necesita concentrare. Dar vom reusi. Si acum, in aceasta seara, solicit Congresului sa demonstreze lumii ca suntem uniti in aceasta misiune prin adoptarea unei rezolutii de autorizare a folosirii fortei" impotriva Statului Islamic, a afirmat Barack Obama.

Discursul lui Obama vine in conditiile in care sondajele de opinie arata o schimbare in gandirea americanilor, care isi doresc, in numar tot mai mare, ca tara lor sa gestioneze mai ferm amenintarea extremistilor islamici.

Multi dintre republicani se opun insa politicii externe a lui Obama, in special in Irak si Siria, spunand ca lipsa de fermitate a Administratiei a favorizat progresele Statului Islamic si altor entitati care reprezinta provocari la adresa securitatii tarii.

Congresul american si-ar dori sanctiuni suplimentare impotriva Iranului, spre exemplu. Obama a admis ca nu sunt garantii ca negocierile cu privire la programul nuclear iranian va avea succes. "Insa noi sanctiuni aprobate de acest Congres, in acest moment, vor garanta ca diplomatia esueaza si vor aliena America de aliatii sai, asa ca Iranul isi va reporni programul nuclear", a aratat liderul de la Casa Alba.

In ceea ce priveste alte chestiuni de politica externa, Obama a afirmat ca deschiderea catre Cuba "are potentialul de a pune capat unei istorii de neincredere". Presedintele Statelor Unite i-a indemnat pe alesii americani, in contextul normalizarii relatiilor dintre Washington si Havana, sa ridice embargoul economic impus Cubei.

Liderul SUA si-a exprimat si sprijinul pentru Ucraina in fata "agresiunii" ruse. America "sta puternica si unita cu aliatii nostri, in vreme ce Rusia este izolata, cu economia in haos".

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Obama sprijin Congres Statul Islamic, #Obama actiune sol Statul Islamic , #presedinte SUA