Obama i-a trimis o scrisoare secreta liderului din Iran

Autor: Ana Ilie
Vineri, 07 Noiembrie 2014, ora 08:42
3966 citiri
Obama i-a trimis o scrisoare secreta liderului din Iran
Foto: Russia Today

Presedintele american Barack Obama i-a adresat o scrisoare pana acum nerecunoscuta oficial liderului religios iranian, ayatollahul Ali Khamenei, la jumatatea lunii trecute. Obama i-a scris lui Khamenei despre interesul comun al SUA si Iranului de a lupta cu militantii gruparii extremiste Statul Islamic in Irak si Siria.

Obama a subliniat ca orice cooperare pe tema Statului Islamic depinde de eventualitatea ca Iranul sa cada de acord cu puterile globale asupra programului sau nuclear pana la termenul limita de 24 noiembrie, au dezvaluit surse americane pentru Wall Street Journal.

Administratia Obama, pregatita sa permita Iranului sa opereze mii de centrifuge de imbogatire a uraniului?

Este pentru a patra oara cand Obama ii scrie celui mai puternic lider religios si politic din Iran de la preluarea presedintiei SUA, in 2009.

Scrisoarea de acum demonstreaza, potrivit sursei citate, ca Obama considera Iranul important in campania sa militara si diplomatica de a scoate Statul Islamic din teritoriile ocupate in ultima jumatate de an.

In acelasi timp, Obama a incercat, prin aceasta scrisoare, sa calmeze temerile Teneranului cu privire la soarta aliatului sau sirian, presedintele Bashar al-Assad.

In scrisoare se arata ca scopul campaniei de bombardamente aeriene declansata de SUA si aliatii sai nu vizeaza inlaturarea de la putere a lui Assad. Acesta se confrunta, de trei ani, cu o revolta populara impotriva sa, revolta transformata in razboi civil de interventia brutala a fortelor regimului impotriva opozantilor.

Negocierile nucleare cu Iranul au insa numai sanse de 50-50 pentru a se concretiza, crede Administratia Obama, asa ca secretarul american de Stat John Kerry se pregateste sa inceapa negocieri intense pe chestiunea nucleara cu omologul sau iranian Javad Zarif. Mai mult, americanii admit ca este posibil ca termenul-limita de 24 noiembrie sa fie devansat.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#Obama scrisoare Khamenei Statul islamic, #Obama scrisoare Iran , #presedinte SUA