Obama, in Cuba: Castro a criticat SUA si a cerut returnarea Guantanamo

Luni, 21 Martie 2016, ora 21:00
6361 citiri
Obama, in Cuba: Castro a criticat SUA si a cerut returnarea Guantanamo
Foto: Hepta.ro

Presedintele cubanez, Raul Castro, a cerut, intr-o conferinta de presa cu omologul sau american Barack Obama, ridicarea embargoului impus de Statele Unite insulei, dar si returnarea bazei navale de la Guantanamo, si a avertizat ca acestea sunt principalele obstacole in calea normalizarii relatiilor dintre Washington si Havana.

Acesta a admis ca relaxarea sanctiunilor comerciale si de calatorie, produsa in ultimele luni, a avut efecte pozitive, dar a avertizat ca este insuficienta, arata News.ro.

O strangere de mana care face istorie: Barack Obama si Raul Castro s-au intalnit la Havana (Foto)

"Blocada ramane in vigoare si contine elemente descurajatoare si are efecte intimidante", a afirmat Castro, care a evocat beneficiile pe care le-ar avea ridicarea embargoului. "Ar aduce beneficii emigrantilor cubanezi care vor ce este mai bine pentru familiile lor", a explicat el.

Cu toate acestea, ridicarea embargoului intra in atributiile Congresului american, care nu pare dispus sa puna acest subiect pe agenda.

"Nimeni nu ar trebui sa ceara poporului cubanez sa renunte la libertatea si suveranitatea sa", a subliniat Castro, referindu-se la returnarea bazei de la Guantanamo, folosita in prezent de Statele Unite.

"Exista diferende profunde intre tarile noastre, care nu vor disparea, pentru ca avem idei diferite ib multe subiecte, precum sistemele politice, democratia, exercitarea drepturilor omului, dreptatea sociala, relatiile internationale, pacea mondiala si stabilitatea", a adaugat el.

"Noi aparam drepturile omului. Consideram ca drepturile civile, politice, economice si culturale sunt indivizibile, interdependente si universale", a precizat liderul de la Havana.

Castro a profitat de ocaziesi pentru a critica Statele Unite in mai multe domenii: "De fapt, noi consideram de neconceput faptul ca un Guvern nu asigura dreptul la ingrijire medicala, educatie, securitate sociala, alimente si dezvoltare, salarii echitabile si drepturile copiilor".

Obama scrie istorie: Prima vizita a unui presedinte american in Cuba, dupa aproape 90 de ani (Foto & Video)

"Ne opunem manipularii politice si standardelor duble in ceea ce priveste drepturile civile", a adaugat el.

Castro a dat asigurari ca el si Obama vor continua discutiile: "Ar trebui sa invatam arta coexistarii in pofida diferendelor noastre, intr-un mod civilizat".

Obama este primul presedinte american care merge la Havana in ultimii 88 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
#Obama vizita Cuba, #Obama Cuba Castro, #Castro Cuba Guantanamo, #Guantanamo Cuba SUA , #presedinte SUA
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5
Din cate am citit azi se pare ca Tariceanu il cheama-n parlament pe