Obama, in Time: Promisiuni respectate, azi America este mai sigura

Sambata, 21 Ianuarie 2012, ora 23:08
5517 citiri
Obama, in Time: Promisiuni respectate, azi America este mai sigura

Intr-un interviu exclusiv acordat revistei americane Time, care ii consacra coperta, Obama face bilantul primilor trei ani ai presedentiei sale, lansand o provocare pentru alegerile din noiembrie.

Presedintele SUA a afirmat ca promisiunile facute in 2008 au fost respectate si a cerut americanilor sa-i mai acorde increderea pentru urmatorii patru ani, relateaza ADNKronos.

Desi sustine ca a fost "precaut" in comparatie cu predecesorii sai, presedintele SUA. revendica faptul ca "am promis sa schimbam traiectoria politicii externe americane punand capat razboiului din Irak, pentru a readuce intreaga atentie asupra inamicului nostru principal, al Qaeda, pentru a consolida aliantele noastre si pozitia de lider la nivel multilateral si pentru a reabilita pozitia de lider american in lume. Cred ca am realizat pe deplin aceste obiective fundamentale".

In continuarea interviului, Obama se arata "foarte increzator si in masura de a putea prezenta poporului american rezultatele a ceea ce am facut pana acum, putand afirma ca America azi este mai sigura, mai puternica si in conditiile cele mai bune pentru a obtine cel mai mare respect de cand m-am instalat la Casa Alba".

Statele Unite, desi slabite fata de trecut, ca urmare a limitarii resurselor si capacitatilor, vor mentine si in viitor pozitia de lider, recunoscand, in acelasi timp, "ascensiunea unor tari precum China, India si Brazilia", dar "continuand sa fie singura natiune indispensabila, capabila sa se ocupe de problemele internationale majore", afirma Obama.

In privinta conflictului cu Teheranul, Obama spune ca nu este in posibilitatea sa "garanteze ca Iranul este pe drumul cel bun", deci "nu avem nicio intentie de a exclude orice optiune disponibila, pentru a evita intrarea in posesia de arme nucleare".

Intr-un pasaj din interviu dedicat razboiului impotriva al Oaeda, Obama defineste strategia aplicata impotriva organizatiei teroriste ca fiind un "mare succes", dar "sarcina noastra nu este inca terminata", chiar daca "indubitabil, am redus considerabil puterea organizatiei".

Referindu-se la Afganistan, Obama recunoaste ca, in ciuda eforturilor facute pana in prezent, "va fi nevoie de zeci de ani pana sa atinga intregul sau potential".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Barak Obama presedinte SUA, #America Obama promisiuni, #alegeri America presedinte Obama , #presedinte SUA