Obama isi doreste sa-l ucida pe liderul Statului Islamic inainte sa plece de la Casa Alba, dar ar conta moartea sa?

Vineri, 11 Martie 2016, ora 16:45
4053 citiri
Obama isi doreste sa-l ucida pe liderul Statului Islamic inainte sa plece de la Casa Alba, dar ar conta moartea sa?
Foto: Facebook/Barack Obama

Administratia lui Barack Obama face mari eforturi sa il ucida pe liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, inainte ca presedintele american sa plece de la Casa Alba, in ianuarie 2017.

Dezvaluirea ii apartine jurnalistului specializat pe relatii internationale Jeffrey Goldberg de la The Atlantic, care a publicat un raport detaliat despre stradania Administratiei Obama in ceea ce priveste lupta impotriva organizatiei teroriste din Orientul Mijlociu.

Goldberg si-a bazat articolul pe ample interviuri cu presedintele SUA si cu persoane din cercul sau de apropiati, arata Huffington Post.

Liderul Statului Islamic, de la elev repetent la calif omnipotent

Oficialii spun ca Obama, ca presedintele care a mostenit o criza financiara si doua razboaie active de la predecesorul sau, doreste sa ii lase "un hambar curat" celui care ii va urma la Casa Alba.

Tocmai din acest motiv, lupta impotriva Statului Islamic - grupare pe care Obama o considera a fi o amenintare directa, desi nu existentiala, la adresa Americii - este cea mai urgenta prioritate pentru perioada care a mai ramas din mandatul sau.

Uciderea asa-zisului calif al Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, este unul dintre principalele obiective ale Administratiei Obama.

Faptul ca Obama l-a luat in vizor pe Baghdadi nu vine ca o surpriza, avand in vedere ca liderul de la Casa Alba apreciaza cand sunt lovite tinte importante. Cel mai clar s-a putut vedea cand Obama s-a concentrat pe uciderea fostului lider al Qaida, Osama bin Laden, un obiectiv pe care l-a indeplinit pe 2 mai 2011. De atunci, presedintele SUA a catalogat deseori acea misiune drept o realizare uriasa de politica externa.

In plus, coalitia internationala condusa de SUA a lovit in numeroase randuri lideri de top ai Statului Islamic, dar a si capturat membri ISIL care s-ar putea dovedi a fi valorosi, cum ar fi seful operatiunilor cu arme chimice.

Lovitura pentru jihadisti: Pentagonul l-a capturat pe seful operatiunilor cu arme chimice ale Statului Islamic

Presedintele american crede, dupa cum sustine Goldberg, ca eliminarea lui Baghdadi ar confirma argumentul sau ca o interventie limitata in conflicte externe este cea mai buna modalitate de a mentine securitatea americanilor.

Articolul sugereaza ca Obama ar vrea sa demonstreze ca este posibil ca organizatiile teroriste sa fie mult slabite, fara ca SUA sa faca eforturi mari in rezolvarea conflictelor din Orientul Mijlociu.

In orice caz, nu este prea clar cat de mult ar conta, in realitate, uciderea lui Baghdadi. Zvonuri din trecut despre moartea sa nu au afectat considerabil gruparea terorista.

Liderul Statului Islamic, posibil ranit intr-un atac - cum ar fi afectata gruparea terorista

Liderul Statului Islamic traieste si ameninta: Vulcani de jihad sa erupa peste tot!

Statul Islamic este o retea bine organizata, probabil pregatita sa promoveze pe altcineva la conducere, asa cum a facut si al Qaida dupa moartea lui bin Laden sau talibanii dupa ce l-au pierdut pe liderul Mullah Omar.

Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#Obama ucis lider Statul Islamic, #Obama lupta Statul Islamic , #presedinte SUA
Comentarii