Obama: Ne retragem din Irak cu capul sus (Video)

Marti, 13 Decembrie 2011, ora 08:49
3019 citiri
Obama: Ne retragem din Irak cu capul sus (Video)

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, s-a intalnit, luni, cu premierul irakian, Nouri al-Maliki, marcand astfel retragerea trupelor americane dupa noua ani din aceasta tara.

Obama a mentionat ca este multumit de rezultatul campaniei militare, pentru ca a reusit sa opreasca razboiul din Irak, scrie CBS News.

Presedintele american a precizat ca ultimii militari ramasi in aceasta tara vor reveni in SUA pana la data de 31 decembrie.

"Ne intoarcem acasa cu capul sus. Familiile militarilor americani se reunesc de sarbatori", a precizat Obama.

Statele Unite mai au in Irak 8.000 de forte de ordine si 5.000 de persoane care lucreaza in constructie, toti urmand sa revina in SUA pana la finalul anului. In 2007, numarul americanilor care au plecat in aceasta tara pentru a ajuta la oprirea razboiulului si la reconstructia tarii depasea 300.000 de persoane.

Obama l-a asigurat pe premierul irakian ca cele doua state au un parteneriat puternic.

Insa retragerea trupelor americane vine intr-o perioada dificiala pentru tara lui al-Maliki, deoarece inca nu se stie cum se va pastra securitatea si buna functionare a sistemului politic sau daca Iranul, inamicul SUA, isi va extinde dominatia in statul vecin.

"Irak-ul se confrunta cu provocari mari, iar aceasta tara a facut progrese foarte mari. Insa trebuie sa continue construirea de institutii eficiente, independente si transparente", a adaugat Obama.

"Sarcina noastra (a americanilor - n.r.) este sa facem ca Irak-ul sa functioneze", a conchis presedintele SUA.

Premierul irakian a spus ca are mari asteptari de la parteneriatul cu Statele Unite, precizand ca tara lui inca mai are nevoie de sprijinul american in multe domenii, cum ar fi combaterea terorismului, educatie, antrenarea militarilor sau securitate.

Citeste si:
Premierul desemnat a discutat duminică cu echipe ale PNL și UDMR, în prezența lui Cîțu și Kelemen
Premierul desemnat a discutat duminică cu echipe ale PNL și UDMR, în prezența lui Cîțu și Kelemen
Premierul desemnat Nicolae Ciucă a avut duminică, 24 octombrie, discuţii pentru formarea unei majorități parlamentare cu echipe ale PNL şi UDMR, în prezenţa lui Florin Cîţu şi Kelemen...
Anchetă la Radio România, după ce un articol despre premierul desemnat Nicolae Ciucă a fost modificat. Ce informații au fost șterse
Anchetă la Radio România, după ce un articol despre premierul desemnat Nicolae Ciucă a fost modificat. Ce informații au fost șterse
Radio România a transmis duminică, 24 octombrie, că investighează circumstanțele în care a fost modificat un articol postat pe 22 iunie 2018 pe site-ul oficial al instituției de presă, care...
Sursa: Ziare.com