Obama: Rasismul nu va fi rezolvat peste noapte in SUA (Video)

Luni, 08 Decembrie 2014, ora 11:04
1529 citiri
Obama: Rasismul nu va fi rezolvat peste noapte in SUA (Video)

Presedintele american Barack Obama admite ca rasismul este bine inradacinat in societatea americana si considera ca acesta nu va fi rezolvat peste noapte.

Intr-un interviu acordat BET News, primul dat de Obama dupa protestele ce au zguduit tara, pe marginea mai multor incidente in care persoane de culoare au fost impuscate de politisti albi, care nu au fost pusi sub acuzare, Obama a declarat ca tensiunile rasiale nu se vor rezolva "peste noapte" si le-a cerut americanilor sa isi aminteasca cae progrese s-au facut, scrie Bloomberg.

"Este ceva profund inradacinat in societatea noastra, este profund inradacinat in istoria noastra. In general, cand ai de-a face cu ceva atat de bine inradacinat precum rasismul sau prejudecatile din societate, trebuie sa fii vigilent", a declarat Obama, care a adaugat ca "trebuie sa recunoastem ca va dura ceva timp si trebuie sa fim fermi ca nu vom renunta chiar daca nu ajungem pana la capat".

Interviul va fi difuzat luni seara si vine pe fondul criticilor aduse lui Obama privind lipsa sa de actiune in ceea ce priveste revolteel din tara.

"Este important sa recunoastem, oricat ar fi de dureroase aceste incidente, ca nu putem pune semnul de egalitate intre ce se intampla acum si ce s-a intamplat acum 50 de ani. Si daca vorbesti cu parintii, bunicii, unchii tai, iti vor spune ca lucrurile s-au imbunatatit. Nu e bine, in unele cazuri, ci mai bine", a mai spus Obama pe acest subiect.

Revolte in America: Mii de oameni pe strazi: "Vietile negrilor conteaza" (Video)

Mii de protestatari au iesit pe strazile Americii si la acest sfarsit de saptamana, dupa ce un juriu din New York a decis sa nu il puna sub acuzare pe un politist alb pentru uciderea cetateanului de culoare Eric Garner.

Demonstratii au avut loc la New York, Washington DC, Chicago, Boston, Cleveland, Oakland Miami si Phoenix. Oamenii au scandat "Mainile sus nu trageti" si purtau bannere pe care scria "Vietile negrilor conteaza".

Mii de oameni au pus in scena asa-zise "die-in", intinzandu-se pe pavaj ca si cum ar fi morti, au blocat traficul si au incercat sa atraga atentia asupra faptului ca politia foloseste forta letala, in special impotriva cetatenilor de culoare.

In New York, procurorii au anuntat ca inca un juriu va decide daca va pune sub acuzare un politist care l-a impuscat mortal pe Akai Gurley in Brooklyn in noiembrie.

Moartea lui Gurley se adauga sirului de persoane de culoare ucise se politisti in ultima perioada, ce au inflamat tensiunile rasiale in SUA.

Revolta in America: Confruntari intre politie si manifestanti

Marti seara, un alt cetatean de culoare a fost impuscat mortal de un politist alb, in Phoenix, Arizona.

Incidentele in care persoane de culoare au fost impuscate mortal de politie in SUA l-au alertat pe secretarul general ONU, Ban Ki-moon, care a cerut autoritatilor americane sa faca tot posibilul pentru ca politia sa raspunda pentru actiunile sale.

Citeste si:
Previziunile ministrului de Finanțe despre PNRR, infirmate în câteva luni. Cristian Ghinea: ”Etapa cu gargară s-a terminat, puneți mâna la treabă”
Previziunile ministrului de Finanțe despre PNRR, infirmate în câteva luni. Cristian Ghinea: ”Etapa cu gargară s-a terminat, puneți mâna la treabă”
Declarațiile din vara acestui an ale actualului ministru al Finanțelor, Adrian Câciu, referitoare la PNNR, au fost comparate de fostul ministru USR al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea,...
România cu inima curată: nu e totul pierdut cât mai luptă Camelia Bogdan
România cu inima curată: nu e totul pierdut cât mai luptă Camelia Bogdan
Că românii sunt dezamăgiți, pe cine să mire? Că n-au încredere în potentați, pe cine să uimească? Fericită e, totuși, o țară cu magistrați gen Camelia Bogdan. Hidra o hărțuiește....