Obama s-a intalnit, totusi, cu presedintele care l-a numit "fiu de catea"

Joi, 08 Septembrie 2016, ora 09:19
4777 citiri
Obama s-a intalnit, totusi, cu presedintele care l-a numit "fiu de catea"
Foto: Facebook/Rodrigo Duterte

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a schimbat miercuri seara mai multe amabilitati cu liderul Filipinelor, Rodrigo Duterte (foto), inainte de a participa la o cina de gala in cadrul summit-ului ASEAN de la Vientiane.

Scurta intalnire dintre cei doi lideri are loc la scurt timp dupa ce partea americana a anulat o intalnire oficiala, ca raspuns la insulta adresata de Duterte lui Obama, pe care l-a catalogat ca "fiu de catea", scrie DPA.

Obama si Duterte au dat mana si au purtat o scurta discutie, inainte de a se indrepta spre cina care a incheiat cea de-a doua zi a summit-ului.

"S-au intalnit in sala de asteptare. Au fost ultimele persoane care au parasit camera", a declarat ministrul de Externe din Filipine, Perfecto Yasay. Diplomatul a insistat asupra relatiilor bilaterale americano-filipineze, care raman puternice si ferme.

Un reprezentant al presedintiei americane a spus ca scurta discutie a fost un schimb de amabilitati intre cei doi lideri.

Barack Obama trebuia sa participe, marti, la o intalnire oficiala cu Rodrigo Duterte, insa aceasta a fost anulata dupa ce presedintele filipinez a lansat un avertisment pentru a nu primi intrebari legate de sangeroasa campanie guvernamentala antidrog din partea celorlalti lideri prezenti la summit.

De asemenea, senatorul filipinez Alan Peter Cayetano a sustinut ca Obama si Duterte au avut "un salut calduros si o conversatie buna".

"Au existat eforturi din partea ambelor parti pentru a repara situatia", a precizat senatorul filipinez.

Rodrigo Duterte si-a exprimat regretul ca declaratiile sale controversate de luni au fost interpretate drept un atac personal la adresa lui Barack Obama.

Filipinele, o fosta colonie americana, sunt una dintre tarile cele mai apropiate de Statelor Unite din Asia de Sud-Est, mai ales in contextul diferendelor teritoriale cu China. Cele doua tari sunt aliate militar printr-un tratat.

Decizie istorica: Filipine castiga la Haga intr-un proces legat de abuzurile Beijingului in Marea Chinei de Sud

Insa de cand a ajuns la putere, in urma unei campanii scandaloase, vulgare si populiste, Rodrigo Duterte si-a multiplicat insultele la adresa ambasadorului american, a amenintat ca va retrage tara din Natiunile Unite si ca va rupe relatiile cu Washingtonul si Canberra.

Presedintele care l-a injurat pe papa si a spus ca ambasadorul SUA e homosexual

El a fost criticat dur de ONU si de catre Departamentul de Stat dupa ce si-a indemnat concetatenii sa ucida toxicomani si dealeri, intr-o campanie cu obiectivul de a eradica flagelul drogurilor in aceasta tara.

Peste 2.400 de persoane au fost ucise - pana la 30 iunie - de politie, in cadrul unor operatiuni antidrog, si de presupusi justitiari.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Obama intalnire presedinte Filipine , #presedinte SUA