Obama sare la gatul Rusiei: Critica extradarea lui Snowden si legile anti-homosexuali

Miercuri, 07 August 2013, ora 11:02
3068 citiri
Obama sare la gatul Rusiei: Critica extradarea lui Snowden si legile anti-homosexuali
Foto: NBC

Barack Obama a criticat marti tarile care adopta legi discriminatorii impotriva homosexualilor, dupa adoptarea de catre Rusia a masurilor impotriva "propagandei" gay si s-a declarat dezamagit de decizia Moscovei de a-i acorda azil politic lui Edward Snowden.

Invitat la emisiunea realizata de Jay Leno la NBC, presedintele american a declarat ca, in locul Rusiei, SUA ar fi reactionat diferit.

"Am fost dezamagit pentru ca, chiar daca nu am fi semnat tratatul de extradare cu ei, in mod traditional noi am fi incercat sa respectam cererile lor daca ar fi fost cineva in afara legii sau suspectat ca ar fi in afara legii in tara lor", a declarat Obama, potrivit NBC.

In cadrul emisiunii Jay Leno a comparat tratamentul aplicat homosexualilor din Rusia cu persecutia evreilor din perioada nazista, iar Obama a fost, inca o data, impotriva Moscovei.

"Nu am nicio toleranta pentru tarile care incearca sa trateze persoanele gay, lesbiene sau transsexuale astfel incat sa le intimideze si sa le faca rau", a declarat Obama, raspunzand unei intrebari cu privire la adoptarea legii rusesti.

"Cred ca Putin si Rusia ar avea tot interesul ca Jocurile Olimpice sa functioneze si cred ca presedintele stie ca statele participante nu ar tolera ca homosexualii sa fie tratati diferit. Toata lumea se duce la Olimpiada pentru competitie", a mai spus Obama.

Anuntul Rusiei potrivit caruia legile anti-homosexuali vor fi intarite in timpul Olimpiadei de Iarna de la Soci, din 2014, a determinat o serie de proteste internationale si chiar apeluri la boicotarea competitiei.

Din cauza recentelor tensiuni intre cele doua state, participarea lui Obama la summitul G20 din septembrie de la Sankt Petersburg era pusa sub semnul intrebarii.

Seful de la Casa Alba a precizat insa ca va participa la reuniune, dar a refuzat sa precizeze daca se va intalni tete-a-tete cu presedintele Vladimir Putin.

"Voi merge la summitul G20 pentru ca acesta este principalul forum unde se poate vorbi de economie, de economie internationala, cu liderii principalelor economii din lume", a explicat el.

Obama a mai vorbit despre inchiderea ambasadelor americane din Orientul Mijlociu, despre care a spus ca este "o masura de precautie". "Sansele de a muri intr-un atac terorist sunt mai mici decat cele de a muri intr-un accident de masina", a spus Barack Obama.

In finalul emisiunii, pentru a destinde cumva atmosfera, Jay Leno l-a intrebat pe Obama despre pranzul luat cu Hillary Clinton, saptamana trecuta. "Sunt curios, cine pe cine a invitat?", l-a intrebat jurnalistul pe presedinte.

"Eu am invitat-o la Casa Alba si mi-a facut foarte mare placere. Are acea stralucire post-administratie. Toti cei care pleaca de la Casa Alba dobandesc o anumita stralucire, la doua saptamani dupa plecare", a mai spus presedintele american.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Obama Rusia homosexuali, #Obama azil Snowden Rusia, #Obama Hillary Clinton, #Obama inchidere ambasade , #presedinte SUA