Obama se arunca in lupta impotriva incalzirii climatice

Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 08:46
895 citiri
Obama se arunca in lupta impotriva incalzirii climatice

Presedintele american, Barack Obama, a prezentat un pachet de masuri ce au ca scop limitarea schimbarii climatice. Masurile includ impunerea de limite asupra emisiilor centralelor electrice ce functioneaza pe baza de carbune.

Obama a expus si un plan de extindere a proiectelor de energie regenerabila, rezistenta imbunatatita la inundatii si a facut apel la un plan international privind clima, scrie BBC.

In ianuarie, cand a inceput al doilea sau mandat, Obama a promis ca va actiona in ceea ce priveste schimbarea climatica. Activistii stransi la Georgetown University din Washington DC, pentru prezentarea planului lui Obama, s-au bucurat ca acesta isi indeplineste, in sfarsit, promisiunile din campanie.

Intr-o zi atat de calduroasa incat parca a fost aleasa de Casa Alba pentru a demonstra validitatea actiunilor sale pe problema climatica, Obama a facut cea mai indrazneata declaratie de lupta impotriva incalzirii climatice de pana acum.

"Ca presedinte, ca tata si ca american, sunt aici sa va spun ca trebuie sa actionam", a subliniat Obama, spunand ca nu are rabdare cu niciunul dintre cei ce neaga ca schimbarea climatica nu este reala: "Nu avem timp de o intalnire a Societatii Pamantul e Plat".

Mare parte din cele propuse de presedinte pot fi realizate fara aprobarea Congresului, insa in unele chestiuni acesta trebuie sa se pregateasca pentru lupta politica. Seful republicanilor din Camera Reprezentantilor, presedintele Camerei, John Boehner, a numit deja planurile presedintelui "absolut nebunesti".

Planul lui Obama vine la 16 ani dupa incheierea Protocolului de la Kyoto si abia acum ar putea incepe SUA sa actioneze.

Planul lui Obama include noi standarde de eficienta pentru camioane, instalatii electrice si cladiri guvernamentale; reducerea utilizarii gazelor de sera precum metanul; dublarea energiei eoliene, in special pe terenurile publice si altele.

Marti, presedintele si-a reafirmat hotararea de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu 17% sub nivelul din 2005, pana la sfarsitul acestui deceniu.

Cu toate ca sunt si voci care spun ca planurile lui Obama sunt modeste si prea putin agresive fata de cele ale Uniunii Europene, majoritatea se bucura ca in sfarsit incepe de undeva.

Citeste si:
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 5 iulie,, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de...
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Compensarea cu 50 de bani a preţului la carburanţi este o măsură care va funcţiona trei luni, luată astfel încât să nu afecteze bugetul, în condiţiile în care în România nu mai...