Obama: Separatistii nu pot sa doboare un avion decat cu echipament sofisticat care vine din Rusia

Vineri, 18 Iulie 2014, ora 19:21
6321 citiri
Obama: Separatistii nu pot sa doboare un avion decat cu echipament sofisticat care vine din Rusia

Presedintele Barack Obama a sustinut, vineri, o conferinta de presa pe tema incidentului aviatic petrecut in Ucraina.

Acesta a spus ca cel putin un cetatean american se afla in aeronava Boeing 777 apartinand companiei Malaysia Airlines.

"Stim ca cel putin un cetatean a fost omorat, rugaciunile noastre sunt cu el. (...) Exista o singura persoana despre care putem spune cu adevarat ca este cetatean american. Nu vreau sa spun cu siguranta ca nu ar fi si alti cetateni americani, dar pe baza informatiilor din pasapoarte, aceasta este cea mai buna concluzie pe care o putem trage. Acest lucru nu ne micsoreaza mahnirea pentru ceeea ce s-a intamplat", a declarat Barack Obama, intr-o conferinta de presa sustinuta la Casa Alba.

"Un grup de separatisti nu poate sa doboare un avion de linie sau un avion de lupta decat cu echipament sofisticat, iar acesta vine din Rusia", a adaugat Obama.

Avion prabusit in Ucraina - desfasurarea evenimentelor LIVE

"Rusia a facut eforturi pentru incetarea focului in estul Ucrainei"

Presedintele american a mai spus ca sunt si multe "dezinformari" in estul Ucrainei si ca este prea devreme pentru a anticipa intentiile celor care au lansat atacul ce a doborat avionul. De asemenea, acesta a mai spus ca nu a vazut actiuni "concrete", care sa dea incredere ca Rusia a facut eforturi pentru incetarea focului in estul Ucrainei.

"Nu stim exact ce s-a intamplat acolo si nu vreau sa o iau inaintea faptelor, dar stiu exact ca am vazut o escaladare a violentelor. (...) Nu este posibil ca acesti separatisti sa actioneze asa cum o fac, sa aiba echipamentul pe care il au, lasand la o parte ce s-a intamplat, nu este posibil sa doboare un avion. Pentru asta e nevoie de echipament sofisticat care vine din Rusia. (...) Violenta care este acolo este din cauza sprijinului venit din Rusia", a adaugat seful statului american.

De asemenea, Barack Obama a spus ca dovezile arata ca avionul a fost doborat de o racheta venita dintr-o zona controlata de insurgenti si a facut un apel la pace in estul Ucrainei.

"Dovezile arata ca avionul a fost doborat de o racheta care a fost lansata dintr-o zona controlata de rebeli. Stim ca nu este prima data cand un avion este doborat in acest loc. Rebelii au doborat un avion si un elicopter, iar zilele trecute au spus ca au doborat si un avion de vanatoare. (...) Ceea ce s-a intamplat este o tragedie globala, avionul era plin de cetateni din multe tari. (...)

Trebuie stabilit ceea ce s-a intamplat cu adevarat, ceea ce poate fi determinat faptic. In afara speculatiilor nimeni nu poate dovedi ce s-a intamplat in termeni generali, cred ca este important pentru noi sa recunoastem ca acest ingrozitor eveniment aratata ca pacea trebuie restabilita in Ucraina.

Vrem ca Rusia sa urmeze calea pacii in Ucraina, dar pana acum nu a urmat acea cale. In schimb a incalcat libertatea cetatenilor ucraineni si a profitat de influenta pe care o are asupra separatistilor", a mai spus Barack Obama.

Avion prabusit in Ucraina: Dovezi incontestabile ca teroristii l-au doborat intentionat

Nu in ultimul rand, Barack Obama a vorbit despre sanctiunile economice impuse Rusiei, spunand ca acestea trebuie sa afecteze institutiile care rusesti care au o implicatie in evenimentele din estul Ucrainei, nu asupra economiei globale.

Un avion al companiei Malaysia Airlines cu 298 de persoane la bord s-a prabusit, joi dupa-amiaza, in estul separatist al Ucrainei, in apropiere de Donetk. Serviciile secrete americane au confirmat ca aeronava a fost doborata de rachete trase de la sol, insa nu s-a aflat inca cine se afla in spatele atacului.

Quarterly Report - Editia 4

Marcel Ciolacu a ajuns în Turcia. Ce speră să obțină în urma vizitei VIDEO
Marcel Ciolacu a ajuns în Turcia. Ce speră să obțină în urma vizitei VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a fost primit luni, 20 mai, pe Aeroportul Internaţional Esenboga, de reprezentanţi ai autorităţilor din Ankara. El face o vizită oficială în Turcia, la invitaţia...
Clotilde Armand, încrezătoare în victoria „categorică” la Sectorul 1: ”Oamenii nu-și doresc un primar care a activat în SRI”
Clotilde Armand, încrezătoare în victoria „categorică” la Sectorul 1: ”Oamenii nu-și doresc un primar care a activat în SRI”
Clotilde Armand, primărița Sectorului 1, a fost invitata ultimei ediții a rubricii „Cu fața la alegători”, unde a vorbit despre proiectele realizate în mandatul său, despre...
#Barack Obama avion Ucraina, #Barack Obama american avion Malaysia, #avion prabusit Ucraina , #presedinte SUA