Obama si Lagarde: Avem incredere in rezolvarea crizei din Grecia

Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 18:29
1093 citiri
Obama si Lagarde: Avem incredere in rezolvarea crizei din Grecia
Foto: Daylife

Presedintele american, Barack Obama, si directorul Fondului Monetar International, Christine Lagarde, au fost printre cei mai optimisti participanti la summit-ul G20, in privinta Greciei, ambii asteptandu-se ca problemele politice si, implicit, cele legate de masurile de austeritate, sa se rezolve in curand.

"Avem un interes enorm ca Europa sa aiba succes. Europa este cel mai mare partener comercial al Statelor Unite", a declarat Barack Obama, in conferinta de presa de la incheierea summit-ului G20, desfasurat joi si vineri la Cannes.

Potrivit spuselor sale, s-au facut progrese semnificative in cadrul summit-ului, astfel incat sa se consolideze cresterea economica.

"Am venit sa discutam cum vor merge inainte prietenii europeni. In ultimele zile, dupa discutiile cu partenerii europeni, sunt increzator ca Europa are capacitatea sa depaseasca problemele. In SUA, am supus bancile la teste de stres, le-am supravegheat. Nu a fost usor si nici o masura populara, dar am facut ceea ce trebuia. Acum este o provocare de care va loviti si voi", a subliniat liderul american.

Obama a adaugat ca Europa are toate elementele necesare pentru a trece peste criza datoriilor, aducand aminte de masurile legate de recapitalizarea bancilor cu 100 de miliarde de euro, precum si masurile in privinta Greciei - reducerea datoriilor cu 50 la suta, de exemplu - si faptul ca ministrii de Finante din zona euro se vor intalni, din nou, saptamana viitoare, pentru a lua noi masuri.

"Comunitatea internationala este pregatita sa va sprijine si sa se asigure ca economia globala este la adapost de socuri, in timp ce Europa cauta solutii pentru criza", a spus Obama. "Aveti un partener puternic in noi", a adaugat el.

"Europenii sunt de acord cu noi asupra faptului ca este important sa trimita un semnal clar ca proiectul european este sanatos si ca sunt fideli monedei euro", a mai spus presedintele american.

Lagarde, increzatoare in rezolvarea crizei din Grecia

La randul sau, seful FMI, Christine Lagarde, s-a arata increzatoare in rezolvarea rapida a crizei din Grecia. Potrivit spuselor sale, FMI are destule resurse pentru a ajuta statele cu probleme financiare, iar membrii institutiei sunt pregatiti sa faca "tot ceea ce este nevoie" pentru a se asigura ca fondul dispune de destule resurse.

Pe de alta parte, Lagarde a avertizat ca reformele bugetare planificate de Italia nu sunt credibile. Vineri, Italia a anuntat ca va permite Fondului Monetar International sa ii monitorizeze implementarea reformelor, insa premierul Silvio Berlusconi a precizat ca Italia refuza ajutor financiar din partea institutiei.

"Principala problema pe care o avem, care a fost identificata atat de autoritatile italiene, cat si de partenerii sai, este lipsa credibilitatii masurilor care au fost anuntate", a precizat seful FMI.

Desi liderii zonei euro au auzit doar vorbe de incurajare din partea celorlalti membri ai G20, nimeni nu s-a oferit sa ajute efectiv, oferind sprijin financiar clar.

"Nu prea au fost tari care sa spuna clar ca vor participa la Fondul European de Stabilitate Financiara", a precizat cancelarul german, Angela Merkel.

Chiar si tari precum Brazilia si China - ultima anuntand dinaintea summit-ul ca este gata sa ofere in jur de 200 de miliarde de euro - au cerut, totusi, detalii exacte despre implementarea masurilor, inainte sa scoata bani din propriul buzunar.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#Barack Obama, #Christine Lagarde, #summit G20 , #presedinte SUA