Obama, ultimul discurs despre starea natiunii: Statul Islamic si frica indusa de Trump americanilor

Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 07:19
3649 citiri
Obama, ultimul discurs despre starea natiunii: Statul Islamic si frica indusa de Trump americanilor

Barack Obama a afirmat, marti seara, in ultimul sau discurs despre starea natiunii pronuntat in fata Congresului de la Washington, ca gruparea Statul Islamic "nu reprezinta o amenintare existentiala" pentru Statele Unite.

"Mase de luptatori care stau in partea din spate a masinilor de teren si spirite torturate care comploteaza in apartamente sau garaje sunt un pericol enorm pentru civili si trebuie sa fie opriti. Dar ei nu reprezinta o amenintare existentiala pentru natiunea noastra", a declarat presedintele american.

Anterior, AFP a aflat ca presedintele Statelor Unite urmeaza sa lanseze un apel americanilor sa nu cedeze "fricii" intr-o perioada "de schimbari extraordinare" care au impact asupra modului lor de a trai, dar si a locului tarii lor in lume.

Intr-o referire abia voalata la adversarii sai republicani, pe care Casa Alba ii acuza ca se joaca fara scrupule cu angoasele americanilor, presedintele democrat insista, in perspectiva alegerilor prezidentiale din noiembrie, asupra necesitatii de a se adapta la schimbare fara temeri legate de aceasta.

"America a traversat schimbari majore in trecut: razboaie si recesiuni, sosirea imigrantilor, lupta pentru drepturi civile", arata Obama in discursul sau.

"De fiecare data, unii dintre noi au afirmat ca le este teama de viitor (...) De fiecare data, am invins aceasta teama", subliniaza presedintele.

Transformarile in curs sunt incarcate de promisiuni, cum sunt "descoperiri medicale fantastice", dar si "tulburari economice" care apasa asupra familiilor. "Ele permit accesul la educatie pentru fetele din satele cele mai indepartate, dar conecteaza peste mari teroristii care pun la cale atentate", continua liderul administratiei americane.

"Ne place sau nu, aceste schimbari se vor accelera", insista Barack Obama.

"Democratia pretinde un minim de legaturi de incredere intre cetatenii sai", mai afirma el, indemnand la "dezbateri constructive si rationale".

In repetate randuri, Barack Obama, care pana in prezent s-a tinut departe de campania vizand desemnarea succesorului sau, a denuntat afirmatiile cu privire la imigranti facute de miliardarul Donald Trump, pe care sondajele il arata pentru moment pe primul loc in tabara republicana.

Donald Trump nu mai vrea sa vada picior de musulman in SUA. Reactia Casei Albe

La inceputul lui decembrie, Casa Alba a calificat drept "cinice", "distrugatoare" si "condamnabile moral" propunerile acestuia de a interzice temporar intrarea musulmanilor in Statele Unite, pe fondul atentatului sangeros de la San Bernardino (California).

Barack Obama a sustinut marti seara, in fata membrilor Camerei Reprezentantilor si Senatului, ultimul sau discurs cu privire la starea natiunii, inainte de incheierea celui de-al doilea mandat, in ianuarie 2017.

Citeste si:
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
În ultimele luni scena politică din România a devenit înghesuită cu numeroase noi partide care vor la alegerile din 2024 să detroneze PSD și PNL în opțiunile electoratului. Cu toate astea,...
Nicușor Dan, după un concurs între școli din București: ”Dezvoltarea sportului de masă este o necesitate”
Nicușor Dan, după un concurs între școli din București: ”Dezvoltarea sportului de masă este o necesitate”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, duminică, la premierea echipelor finaliste ale unui concurs sportiv desfăşurat între şcolile bucureştene, că dezvoltarea sportului de...