Obama vrea sa mareasca salariul minim - dezbateri puternice in SUA

Duminica, 10 Martie 2013, ora 21:12
4795 citiri
Obama vrea sa mareasca salariul minim - dezbateri puternice in SUA
Foto: AFP

Demersul presedintelui american Barack Obama de a creste salariul minim cu 24% a impartit economistii si oamenii de afaceri in doua tabere.

Cele mai mari temeri sunt legate de faptul ca aceasta decizie va duce la cresterea somajului.

Liderul Statelor Unite s-a angajat sa creasca salariul minim, de la 7,5 la 9 dolari pe ora, scrie Bangkok Post, care citeaza AFP.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Muncii, in SUA, salariul minim reprezinta numai 38% din salariul mediu, in timp ce in Franta acest procent este de 60% si in Marea Britanie de 46,1%.

Pentru cei din tabara democratilor, propunerea lui Obama nu este suficienta. Ei au propus un proiect legislativ pentru a-l creste la 10,1 dolari pe ora.

Populatia americana este in favoarea legii, 71% dintre persoanele participante la un sondaj sustinand initiativa lui Obama.

In schimb, mediul de afaceri este mai putin favorabil. Astfel, Camera de Comert americana considera ca masura ar afecta micile intreprinderi, care nu vor putea sa sustina o crestere a salariilor, astfel ca angajarile vor fi diminuate.

Dar efectul concretizarii acestei propuneri va fi atenuat de complexitatea sistemului american. Cele mai multe state americane au propriul salariu minim, iar in unele cazuri acesta este mai mare de 7,25 dolari pe ora, iar unii angajati nu au dreptul sa-l incaseze.

Ioana Marinescu, economista la Universitatea din Chicago, sustine aceasta initiativa, evidentiind faptul ca o crestere salariala va incuraja consumul, fara sa afecteze companiile.

"Adesea, cei care sunt nemultumiti de salariul lor vor gasi alt loc de munca, la un moment dat", a explicat aceasta, adaugand faptul ca acest lucru implica costuri cu recrutarea si formarea noilor angajati. "Prin cresterea salariilor, companiile vor reduce o parte din aceste costuri", a completat economista.

Potrivit lui William Spriggs, economist sef al sindicatului AFL-CIO, o crestere a salariului minim ar reduce diferenta salarizarii intre sexe, in prezent 62% dintre cei 3,8 milioane de angajati platiti cu acest salariu fiind femei.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Obama crestere salariu minim, #Obama salariu minim, #crestere salariu minim SUA, #salariu minim SUA , #presedinte SUA