Opinii: Obama si mesajele codate despre viitorul Europei

Vineri, 09 Aprilie 2010, ora 23:13
5589 citiri
Opinii: Obama si mesajele codate despre viitorul Europei

Ce-a vrut sa arate Obama joi europenilor si lumii intregi? Doar doua lucruri. Din care se poate deduce o singura concluzie. Ocazia? Cina la care presedintele SUA i-a invitat pe cei 11 lideri din tarile Europei centrale si de Est membre NATO, inclusiv Romania. De retinut, fara participarea vesticilor sau a vreunui reprezentant al UE.

De ce e important? Mesajele lui Obama ne dau coordonatele clare ale politicii pe care o va duce cel mai important stat al lumii pe Vechiul Continent. Trebuie sa intelegem asadar doua lucruri. Unu: America nu abandoneaza. Doi: America e singura capabila sa conduca.

Cainele de paza american

Primul mesaj pe care Barack Obama a vrut sa il trimita a fost acela ca SUA nu va abandona pentru nici macar o secunda Rusiei statele ex-comuniste, chiar daca si-a imbunatatit substantial relatiile cu Kremlinul.

Si daca atentia sa nu mai e prioritar indreptata spre Europa. America arata asta in cel mai potrivit moment, adica imediat dupa ce Moscova si Washingtonul au semnat cel mai important tratat bilateral de reducere a arsenalului nuclear.

"Resetarea" relatiilor SUA-Rusia a produs multa ingrijorare in randul fostilor sateliti comunisti, pentru care America a fost in ultimele doua decenii principala garanta a securitatii lor in fata unei Rusii tot mai agresive. Cand o asemenea putere care practica "diplomatia coercitiva", ingrijorarea e de inteles. Mai ales ca Putin si Medvedev nu se sfiesc sa taie gazele sau chiar sa mearga la razboi atunci cand interesele Kremlinului o cer.

Si daca Romania si fostele republici comuniste au invatat ceva din istoria recenta, lucrul acela e ca doar SUA au forta si vointa sa le tina partea in fata rusilor. Nu intotdeauna si vest-europenii. Interesele geopolitice si trainicele legaturi de afaceri pe care le au acestia cu rusii i-au facut pe acestia sa fie ,,calduti'' in dese randuri cu rusii. Francezii si mai ales germanii ofera cele mai bune exemple in acest caz. Presedintele american arata contrariul - relatiile se incalzesc cu Rusia pentru ca are nevoie de ea in dosare importante, precum cel iranian, dar nu in detrimentul "Noii Europe".

Adevaratul lider al Occidentului

De ce nu a invitat Obama niciun reprezentant al statelor din Vest la aceasta cina politica? Explicatia oficiala a fost ca Obama "trebuie sa inteleaga perspectiva unica asupra problemelor de securitate pe care o au statele din Europa centrala si de Est". Adevarul e altul. America arata cine e adevaratul lider al Occidentului.

Ia din nou problema in mainile sale. Luate individual, niciunul din marile state ale UE nu poate juca acest rol. UE per ansamblu nu e capabila de o reala politica externa unitara. America este, in schimb. Mai ales de cand renuntarea la politicile adesea unilaterale din perioada Bush i-a adus o noua popularitate globala. Acum, Obama vrea sa recupereze pozitiile pierdute in Europa de predecesorul sau. O va face fin si inteligent. Nu brutal si nechibzuit ca Bush in prima sa perioada.

Tocmai de aceea, stim de pe acum ca asigurarea pe care ne-o da Obama nu presupune acelasi lucru cu asigurarea pe care ne-o dadea George W. Bush. Inseamna ca si tarile central si est-europene trebuie sa renunte, daca nu au facut-o deja, la tonul agresiv fata de Rusia. Lumina vine de la Washington, asadar. Iar schimbarea de acolo inseamna schimbare de optica si pentru regiunea noastra.

Concluzia e simpla - SUA revin la rolul lor traditional de cel mai important actor geopolitic din Europa. Cu mult mai multa diplomatie si soft power, e adevarat. Dar America e si intentioneaza sa ramana, oricat de paradoxal ar suna, principala putere europeana.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Obama tratat, #Obama lideri Europa, #Obama Basescu , #presedinte SUA
Comentarii
Poza Mefistoteles
Mefistoteles
rank 1
Coane Lumezeanu, lasa te rog shabloanele, Obama vorbeste cu linia 1 a NATO. "Ciclul-1" ii spunea in armata RSR :-)