Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presedintele Frantei, spionat de americani: Obama si Kerry jura ca s-au potolit

Joi, 25 Iunie 2015, ora 07:10
2593 citiri
Presedintele Frantei, spionat de americani: Obama si Kerry jura ca s-au potolit
Foto: Facebook/Barack Obama

Presedintele american Barack Obama i-a dat asigurari miercuri omologului sau francez Francois Hollande ca Statele Unite isi respecta angajamentul de a nu mai intercepta comunicatiile unor personalitati politice de talie mondiala.

Seful statului francez l-a sunat pe omologul sau american miercuri dupa-amiaza, in contextul unor dezvaluiri aparute in presa cu privire la supravegherea ultimilor trei presedinti francezi de catre Agentia Nationala americana pentru Securitate (NSA).

"Discutia (dintre Hollande si Obama) a constituit o ocazie de a trece in revista principiile care trebuie sa guverneze relatiile intre aliati in materie de informatii", a anuntat Elysee intr-un comunicat, relateaza Reuters.

Barack Obama "a reiterat fara echivoc angajamentul ferm, intervenit in noiembrie 2013 dupa cazul Snowden (...), de a pune capat practicilor care au avut loc in trecut si care sunt inacceptabile intre aliati", se mai arata in comunicatul Presedintiei Franceze.

"Nu o facem si nici nu o vom face, iti garantez", i-a dat asigurari la telefon Obama lui Hollande, potrivit anturajului presedintelui francez.

La randul sau, secretarul de Stat american John Kerry, a spus cam acelasi lucru.

"Nu il vizam pe presedintele Hollande, nu vom viza prieteni precum presedintele Hollande si nu vom efectua activitati de supraveghere in strainatate decat daca exista un motiv foarte precis si justificat de securitate nationala, dar nu stiu sa existe in acest caz", a precizat Kerry, intr-o conferinta de presa, citat de Reuters.

Francezii reactioneaza dur dupa ce au aflat ca americanii il spioneaza pe Hollande

Executivul francez si-a exprimat furia dupa publicarea unor informatii potrivit carora serviciile secrete americane i-au interceptat pe presedintii Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy si Francois Hollande in perioada 2006-2012.

Americanii il spioneaza pe presedintele Frantei? Reactii imediate de la Hollande si Casa Alba

Francois Hollande a convocat Consiliul Apararii si a decis sa-i trimita la Washington pe coordonatorul Serviciilor franceze de informatii Didier Le Bret si pe directorul Serviciului de externe Bernard Bajolet, pentru a discuta acest caz cu partea americana.

Ambasadorul Statelor Unite in Franta, Jane Hartley, a fost convocat, miercuri dupa-amiaza, la Ministerul francez de Externe pentru a oferi explicatii.

Presat de majoritate si opozitie sa reactioneze cu fermitate, premierul Manuel Valls a spus in Adunarea Nationala ca practica interceptarilor este "un fapt foarte grav de incalcare a spiritului de incredere" intre aliati.

"E de dorit stabilirea, intre aliati, a unui cod de buna conduita in materie de informatii si respectarea suveranitatii politice", a adaugat el.

Noi dezvaluiri despre practicile NSA: A spionat ultimii trei presedinti ai Frantei

Site-ul WikiLeaks, fondat de Julian Assange, cotidianul Liberation si portalul Mediapart au dezvaluit documente care releva spionarea ultimilor trei presedinti ai Frantei si a unor demnitari de rang inalt francezi in beneficiul Statelor Unite.

Dezvaluirile, facute marti seara, arata ca Franta s-a aflat, alaturi de Germania, pe lista aliatilor Statelor Unite tintiti de NSA.

Scandalul legat de spionajul american in Franta este improbabil sa conduca la o criza, avand in vedere interesele strategice puternice care leaga acest stat european de Statele Unite.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Obama Hollande spionaj NSA, #Obama Hollande interceptari telefoane , #presedinte SUA