Primul job al oamenilor de succes - Obama, Buffett, Dell, Murdoch, toti au pornit de jos

Luni, 22 August 2016, ora 07:50
14586 citiri
Primul job al oamenilor de succes - Obama, Buffett, Dell, Murdoch, toti au pornit de jos
Foto: Twitter/Barack Obama

Daca in Romania exista tineri care nici nu concep ca primul lor job, pe care si-l doresc dupa absolvirea facultatii, sa fie altceva decat manager, director, in orice caz sef, si retribuit corespunzator, lucrurile stau cu totul diferit pe alte meleaguri, unde si succesul e masurat dupa alte standarde.

Oameni ca Barack Obama, Madeline Albright, Hillary Clinton, Richard Branson sau Warren Buffet au pornit de jos, dar asta nu le-a afectat in niciun fel dezvoltarea ulterioara. Iata, prin urmare, care sunt primele joburi ale unor oameni de succes, din diferite domenii: de la politica la afaceri sau chiar sistemul bancar.

Presedintele american, Barack Obama, a inceput si el de jos, cu un job pe timpul verii, deloc promitator. In adolescenta petrecuta in Honolulu, unde locuia cu bunicii, Obama vindea inghetata in lantul de localuri Baskin-Robbins, arata Business Insider.

Potrivit lui Sue Thirlwall, din conducerea francizei, un astfel de job ofera anumite talente pe viata, aici intrand satisfacerea clientului in timp real si capacitatea de a ramane calm, desi presiunea e mare. Indemanarea e un alt atuu castigat, declara aceasta la un moment dat pentru Time.

Candidatul la prezidentialele americane Hillary Clinton scrie in autobiografia sa, "Hard Choices", ca primul sau job platit, la 13 ani, in afara de ocupatia de babysitting, era sa supravegheze, pe timpul verii, un mic parc aflat la cativa kilometri de casa sa.

Din aceasta postura, trebuia sa puna la dispozitia doritorilor mingi sau coarde de sarit de trei ori pe saptamana. Seara le strangea, pentru ca dimineata sa le descarce din nou.

"Parintii mei credeau in notiunea de independenta (financiara - n. red.) si in munca grea si au vrut sa se asigure ca noi, copiii, invatam valoarea unui dolar si apreciam demnitatea unei munci bine facute", scrie ea in autobiografie.

Rivalul lui Clinton la alegerile prezidentiale, magnatul Donald Trump, facea bani colectand sticle in copilarie. Desi facea parte dintr-o familie instarita, tatal sau si-a impus sa-l invete cum se cuvine valoarea banului.

Cand Donald si fratele sau erau copii, tatal lor ii ducea pe santiere, unde ii punea sa stranga cutiile goale de suc, pe care apoi incasau banii, a povestit chiar miliardarul pentru Forbes. Nu castiga mare lucru, spune el, insa asta l-a invatat sa munceasca pentru a obtine bani.

Marissa Mayer, director general al Yahoo, vindea la un aprozar din Wausau, Wisconsin, vara, cand avea 16 ani. Aceasta a declarat pentru Fortune ca jobul a invatat-o multe despre alegerile pe care sunt nevoiti sa le faca oamenii in viata de zi cu zi, dar si despre ce inseamna etica in munca.

Actualul CEO al Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, unul dintre cei mai influenti oameni de pe Wall Street, vindea gustari pe stadionul Yankee, asa cum e scris in biografia sa, "Money and Power: How Goldman Sachs Came to Rule the World".

Excentricul miliardar britanic Richard Branson, fondatorul Virgin Group, a lucrat doar pentru el din prima zi. La 11 ani, el si prietenul sau Nik Powell cresteau si imperecheau papagali, vanzand puii colegilor de clasa. Surpriza, in cazul lor, a fost ca pasarile faceau mai multi pui decat puteau ei vinde, asa ca baietii s-au orientat catre o alta afacere.

Au cumparat puieti de brad si si-au propus sa-i ingrijeasca si sa-i vanda, in preajma Craciunului, cand urmau sa fie mai mari. Le-au fost insa distrusi de iepuri, inainte de a putea fi vanduti, a povestit chiar miliardarul.

Unul dintre cei mai bogati oameni din lume, Warren Buffett, declara ca s-a simtit atras de bani de mic. Ii placea sa-i faca si sa-i economiseasca, spune el. A inceput prin a livra ziare si a ajuns sa aiba o avere de 61,2 miliarde de dolari, conform Forbes.

La 13 ani impartea editii ale Washington Post in fiecare dimineata, iar in acelasi an a investit propriii bani, 1.200 de dolari, cumparand 16.000 de metri patrati de pamant.

Oprah Winfrey, probabil cea mai de succes femeie din showbiz-ul mondial, a inceput vanzand intr-o bacanie aflata la colt de strada, nu departe de frizeria tatalui sau, in Nashville, arata Forbes.

De la o copilarie plina de neajunsuri, dupa cum singura Oprah recunoaste, aceasta a ajuns prina femeie de culoare miliardara, averea sa fiind estimata de Forbes, in prezent, la 3 miliarde de dolari.

Michael Dell, care este CEO al Dell Inc., nu s-a lasat intimidat de faptul ca primul sau job, la 12 ani, presupunea sa spele vase intr-un restaurant chinezesc. Si-a urmat visul, intr-o perioada de glorie a computerului personal, averea sa fiind estimata in prezent la 18,7 miliarde de dolari.

David Murdock, in varsta de 91 de ani, CEO al Dole Foods, are in prezent o avere estimata de Forbes la 2,9 miliarde de dolari. A crescut insa intr-o familie saraca si s-a lasat de scoala chiar la inceputul liceului, in clasa a IX-a.

Pentru ca trebuia sa-si castige banii, s-a angajat la o benzinarie. A muncit acolo pana cand a fost recrutat in armata, arata Forbes.

Jeff Bezos, fondatorul si CEO de la Amazon, a intrat in campul muncii luandu-si un job la McDonald's, pe timpul verii, se mentioneaza in cartea "Golden Opportunity: Remarkable Careers That Began at McDonald's". Informatia a fost insa confirmata de Jeff Bezos, care afirma ca acolo a invatat sa munceasca bine "sub presiune".

Fostul primar al New York-ului, Michael Bloomberg, cu o avere estimata la 38,1 miliarde de dolari, vine dintr-o familie de mijloc. In studentie, cand era la Universitatea Johns Hopkins, acesta parca masini contra cost, pentru a reusi sa-si acopere taxele de scolarizare.

Cat despre Madeline Albright, prima femeie secretar de stat in SUA, pe vremea administratiei Bill Clinton, aceasta a ajuns in SUA ca refugiat politic din Cehoslovacia, familia sa fiind anti-sovietica.

Primul sau job a fost sa vanda sutiene intr-un magazin din Denver, a povestit chiar ea pentru Forbes. Acolo, sustine ea, n-a castigat mare lucru, insa a invatat cum sa se descurce cu oamenii in situatii dificile.

Te-ar putea intersa si cum il inveti pe copil valoarea banului si care e cea mai eficienta metoda de a-i explica ce inseamna TVA

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#oameni succes primele joburi, #Barack Obama primul loc munca, #Hillary Clinton joburi tinerete, #Donald Trump primele joburi, #afaceristi primele locuri munca , #presedinte SUA