Reflectiile lui Obama despre "incurca-lume" Putin si chinezii care trebuie pusi la respect

Marti, 05 August 2014, ora 09:20
5525 citiri
Reflectiile lui Obama despre "incurca-lume" Putin si chinezii care trebuie pusi la respect
Foto: New York Daily News

Presedintele american Barack Obama a minimalizat rolul Rusiei in lume, aratand ca Vladimir Putin e un incurca-lume care conduce o tara fara mari optiuni.

Liderul de la Casa Alba a mentionat, intr-un interviu pentru The Economist, ca Rusia e o tara care nu produce nimic si ca Occidentul trebuie sa fie destul de ferm cu China, intr-un moment in care Beijingul incearca sa isi extinda rolul in economia internationala, scrie New York Daily News.

Obama a incercat sa orienteze politica externa a SUA catre Asia, ca raspuns la puterea militara si economica a Chinei. Dar, de luni de zile, aceasta "pivotare" a fost umbrita de o avalansa de crize internationale, printre care si sprijinul Rusiei pentru separatistii din estul Ucrainei.

Rusia este al treilea producator mondial de petrol si al doilea producator international de gaze naturale. Europa se bazeaza enorm pe exporturile rusesti de energie, complicand astfel reactia occidentala la criza din Ucraina.

Rusii ii cer lui Putin sa treaca la actiune in Ucraina: Apara Noua Rusie!

Obama a minimalizat rolul Moscovei pe plan international, sugerand ca Vladimir Putin provoaca probleme pe termen scurt penru a obtine castiguri politice ce vor dauna Rusiei pe termen lung.

"Imigrantii nu se inghesuie la Moscova in cautarea unor sanse. Speranta de viata pentru barbati in Rusia este de aproximativ 60 de ani. Populatia e in scadere. Cred ca e important sa avem o perspectiva de ansamblu. Rusia nu produce nimic", a spus Obama in interviu.

Vorbind de provocarile regionale ale Rusiei, Obama a precizat: "Trebuie sa ne asiguram ca nu vor mari miza pana la punctul in care armele nucleare se vor reintoarce in discutiile de politica externa".

Obama a descris si tensiunile dintre SUA si China drept "usor de manageriat". China este angajata in dispute teritoriale cu vecinii sai asupra Marii Chinei de Sud, o regiune bogata in petrol, si in controverse frecvente cu Occidentul in privinta problemelor de proprietate intelectuala.

"Un singur lucru vreau sa spun despre chinezi, si anume ca trebuie sa fi destul de dur cu ei, pentru ca forteaza cat de mult pot, pana in punctul in care opui rezistenta. Nu sunt foarte sentimentali si nu sunt interesati in abstractiuni. Iar simplele apeluri la respectarea normelor internationale nu sunt de ajuns", sustine presedintele american.

Obama a spus ca tensiunile comerciale se vor relaxa atunci cand China nu va mai fi pur si simplu producatorul ieftin al lumii, iar companiile sale vor face tranzitia catre produse cu valoare mai mare, care au nevoie de protectia drepturilor de autor.

"Trebuie sa existe mecanisme atat pentru a-i pune la respect atunci cand incalca normele internationale, dar si pentru a le arata beneficiile potentiale pe termen lung pentru ei", a incheiat Obama.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Obama Rusia produce nimic, #Obama Rusia tara neglijabila, #Obama Putin Rusia producator , #presedinte SUA