Relatia dintre Obama si Netanyahu a ajuns la nivel de criza: Ne-a scuipat in fata in public

Vineri, 23 Ianuarie 2015, ora 22:03
9764 citiri
Relatia dintre Obama si Netanyahu a ajuns la nivel de criza: Ne-a scuipat in fata in public
Foto: Free Republic

Presedintele american Barack Obama e atat de suparat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, incat Casa Alba a anuntat, joi, ca nici presedintele, nici vicepresedintele Joe Biden si nici Secretarul de Stat John Kerry nu se vor intalni cu liderul israelian in cursul vizitei sale in SUA.

Totul a inceput cand Obama i-a cerut lui Netanyahu sa nu mai incurajeze congresmenii americani sa initieze noi sanctiuni pentru Iran, scrie Haaretz.

Mesajul a fost transmis de Obama intr-o discutie telefonica avuta cu Netanyahu, la 12 ianuarie. Liderul de la Casa Alba i-a spus premierului israelian ca incearca sa ajunga la un acord cu Iranul prin care tara va fi impiedicata sa obtina arme nucleare si va asigura comunitatea internationala, intr-un mod verificabil, ca programul nuclear iranian are doar scopuri pasnice. Daca sunt impuse noi sanctiuni vor fi sabotate negocierile cu Iranul. Obama a spus ca daca aceasta legislatie trece de Congres, el isi va folosi dreptul de veto.

Obama l-a mai avertizat pe Netanyahu sa nu se amestece in lupta dintre el si Congres pe tema sanctiunilor.

Avertismentul a venit cu o saptamana inainte ca liderul Camerei Reprezentantilor, John Boehner, sa-l invite public pe Netanyahu sa se adreseze Congresului. Discursul lui Netanyahu se va concentra, mai mult ca sigur, pe chestiunea programului nuclear iranian si pe necesitatea de a amplifica presiunea asupra Iranului.

La cererea lui Netanyahu, atat ambasadorul israelian la Washington, Ron Dermer, cat si membrii puternicului lobby evreiesc AIPAC, au solicitat membrilor Congresului sa propuna noi sanctiuni impotriva Iranului.

Casa Alba este constienta de eforturile lui Netanyahu si Dermer, intrucat republicanii, curtati masiv de Netanyahu, nu s-au ascuns.

Tensiunile dintre Obama si Netanyahu s-au intensificat si au ajuns la nivelul de criza, scrie sursa citata, dupa ce Netanyahu a fost invitat sa vorbeasca in Congres, invitatia fiind rezultatul eforturilor lui Dermer si al unor lideri importanti ai republicanilor. Initial, Netanyahu trebuia sa vorbeasca in Congres la 11 februarie, insa acest a solicitat ca discursul sa aiba loc la 3 martie, cu doua saptamani inainte de alegerile anticipate din Israel. Boehner insusi a confirmat ca Netanyahu vrea sa isi coordoneze discursul cu conferinta AIPAC pro-Israel din Washington, de la 1 martie.

In urma acestor semnale ca mesajul lui Obama nu a fost inteles de Netanyahu, Administratia a decis ca niciun inalt oficial nu se va intalni cu premierul israelian in cursul vizitei. Oficial, alegerile din Israel sunt prea apropiate de vizita lui Netanyahu si Administratia doreste sa nu se amestece in scrutin.

Un oficial american a declarat, sub protectia anonimatului, ca in spatele vorbelor diplomatice se afla multa manie pentru ca Netanyahu lucreaza pe la spatele Administratiei americane in ceea ce priveste discursul din Congres, asa ca premierul va fi complet ostracizat in timpul vizitei.

"Credeam ca am vazut tot. Dar Bibi a reusit sa ne surprinda si pe noi. Sunt lucruri care pur si simplu nu se fac. Ne-a scuipat in fata in public si nu te comporti asa. Netanyahu trebuie sa tina minte ca presedintele Obama mai are un an si jumatate de mandat si ca va exista un pret", a avertizat acesta.

A.I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Obama criza Netanyahu, #Obama suparat Netanyahu , #presedinte SUA