Scurta conversatie fara precedent intre Barack Obama si presedintele Venezuelei

Duminica, 12 Aprilie 2015, ora 11:26
3357 citiri
Scurta conversatie fara precedent intre Barack Obama si presedintele Venezuelei
Foto: hepta.ro

Presedintele american, Barack Obama, a avut sambata, la Ciudad de Panama, o "scurta conversatie" de cateva minute cu omologul sau venezuelean, Nicolas Maduro, in marja Summitului Americilor, a facut cunoscut o purtatoare de cuvant a Casei Albe.

Aceasta intrevedere a fost prima dintre cei doi lideri dupa ce Nicolas Maduro i-a succedat lui Hugo Chavez in aprilie 2013.

Presedintele Obama a repetat ca "interesul nostru nu este sa amenintam Venezuela, ci sa sustinem democratia, stabilitatea si prosperitatea in Venezuela si in lume", a declarat presei Katherine Vargas, purtatoare de cuvant a presedintiei americane.

Discutia a avut loc in timp ce Barack Obama parasea summitul, a precizat Katherine Vargas.

Presedintele american a repetat, de asemenea, "sprijinul sau ferm pentru un dialog pasnic" in Venezuela, tara care se confrunta cu o criza economica si politica, mai multi opozanti ai guvernului socialist condus de Nicolas Maduro fiind trimisi la inchisoare.

Tensionate frecvent, relatiile dintre Washington si Caracas au cunoscut o deteriorare brusca dupa ce liderul de la Casa Alba a semnat la inceputul lunii martie un decret pentru impunerea de sanctiuni contra unor oficiali venezueleni cu rang inalt, acuzati de nerespectarea drepturilor omului.

Acest decret care, in plus, a calificat Venezuela ca "amenintare" pentru securitatea interna a Statelor Unite a starnit furia presedintelui Maduro, el obtinand sprijinul a numeroase tari latino-americane.

Anterior in aceeasi zi, la tribuna in fata omologilor sai, Nicolas Maduro a anuntat ca a strans 11 milioane de semnaturi pentru a solicita Statelor Unite sa anuleze acest decret "irational, disproportionat"

Semnaturile care vor fi remise "pe cale diplomatica" autoritatilor de la Washington, a mai afirmat liderul de la Caracas, sustinut sambata de colegii sai socialisti, bolivianul Evo Morales si ecuadorianul Rafael Correa.

"Nu treceti in posteritate ca (fostul presedinte) George W. Bush, sprijinind o lovitura de stat in Venezuela", a adaugat Nicolas Maduro la adresa liderului de la Casa Alba. "Va intind mana pentru a rezolva problemele", a continuat el.

Acest summit istoric la care au participat peste 30 de sefi de stat a fost marcat de o intrevedere istorica intre Barack Obama si omologul sau cubanez, Raul Castro, parafand apropierea lor istorica lansata in decembrie dupa 53 de ani de tensiuni si confruntari.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Barack Obama Nicolas Maduro, #Barack Obama presedinte Venezuela , #presedinte SUA