Snowden ii cere lui Obama sa il ierte, inainte sa plece de la Casa Alba: Unele lucruri erau necesare

Marti, 13 Septembrie 2016, ora 18:41
4770 citiri
Snowden ii cere lui Obama sa il ierte, inainte sa plece de la Casa Alba: Unele lucruri erau necesare
Foto: Twitter/ Eduard Snowden

Edward Snowden, autorul unei dintre cele mai importante scurgeri de informatii din istoria Statelor Unite, i-a cerut liderului de la Casa Alba, Barack Obama, o aministie morala, inainte ca acesta sa-si incheie al doilea mandat in luna ianuarie.

Intr-un interviu acordat The Guardian, din exil de la Moscova, Snowden a spus ca orice evaluare a consecintelor actiunilor sale din 2013 ar arata clar ca oamenii au avut de castigat din acest lucru.

"Da, exista legi care spun un lucru, insa poate de aceea exista puterea amnistiei - pentru exceptii, pentru lucrurile care par ilegale in literele de pe o pagina, insa atunci cand te uiti la ele moral, cand le privim etic, cand ne uitam la rezultate, pare ca acestea erau lucruri necesare, acestea erau lucruri vitale", a spus Snowden.

"Cred ca, atunci cand oamenii se uita la beneficii, este clar ca dupa 2013 legile tarii noastre s-au schimbat. Congresul, tribunalele si presedintele si-au schimbat cu totii politicile, ca rezultat al acestor dezvaluiri. In acelasi timp, nu a fost niciodata vreo dovada ca cineva ar fi fost afectat ca urmare (a dezvaluirilor - n.red.) ", a adaugat spionul.

Sustinatorii sai si avocatul au intensificat campania pentru o amnistie prezidentiala, Snowden fiind acuzat in Statele Unite de incalcarea Legii Spionajului. Daca este gasit vinovat, poate fi condamnat la cel putin 30 de ani de inchisoare.

Desi presedintii americani au acordat aministii cand au parasit biroul de la Casa Alba, sansele ca Obama sa faca acest lucru par putin probabile, chiar daca inainte de a ajunge liderul SUA a fost avocat constitutional care deseori pleda pentru intimitate si avertiza in legatura cu pericolele supravegherii in masa.

Edward Snowden a dat in vileag interceptarile ilegale facute de NSA (Agentia Nationala de Securitate) si a fost nevoit sa se refugieze in Rusia, primind protectie din partea Kremlinului.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Eduard Snowden amnistie Obama, #Snowden amnistie SUA , #presedinte SUA