SUA si al Qaida lupta impotriva Statului Islamic. Obama: Imi dau seama de contradictie

Luni, 29 Septembrie 2014, ora 14:21
2959 citiri
SUA si al Qaida lupta impotriva Statului Islamic. Obama: Imi dau seama de contradictie

In contextul in care Statele Unite au lansat o campanie militara impotriva Statului Islamic in Irak, gruparea terorista al Qaida il sprijina pe presedintele sirian Bashar al-Assad in lupta contra aceleiasi grupari extremiste.

Desi isi da seama de contradictie, presedintele Barack Obama a declarat ca va trebui sa continue lupta impotriva dumanilor lui Assad, dar ca Siria nu va fi stabilizata sub conducerea acestuia, informeaza Bloomberg.

"Imi dau seama de contradictie. Nu vom stabiliza Siria sub conducerea presedintelui al-Assad, al carui guvern a comis atrocitati ingrozitoare", a spus Obama in cadrul unui interviu acordat pentru CBS, citat de Bloomberg.

Obama, decis sa extermine Statul Islamic: Nu este o lupta pe care America o duce singura

Cu toate acestea, presedintele american a declarat ca nu exista nicio alta varianta, decat sa continue atacurile aeriene impotriva Statului Islamic si al gruparii Khorasan deoarece "acestia ar putea omori inclusiv cetateni americani".

Ambele grupari extremiste vizate de atacurile aeriene coordonate de americani reprezinta cei mai mari dusmani ai lui Bashar al-Assad, al carui guvern nu este sustinut de SUA. In acest sens, Obama a explicat ca prioritatea sa este aceea de a-i distruge pe extremistii care reprezinta o amenintare la adresa statului irakian dar si la adresa Occidentului.

Pentru a-i infrange, va fi nevoie de forte terestre locale competente, insa, potrivit analistilor, sansele sunt foarte mici pentru ca acest lucru sa fie realizat in Siria, in ciuda eforturilor americanilor de a-i inarma si instrui pe rebelii moderati. In plus, Obama a subliniat ca nu va coopera cu guvernul lui Assad.

"Momentan, avem un plan de campanie care are mari sanse de reusita in Irak. In Siria insa, situatia este mai dificila", a adaugat Obama.

De asemenea, presedintele american a mentionat ca America este singura care ar putea conduce o astfel de campanie.

"Suntem o natiune indispensabila. Nimeni altcineva nu are capacitatea noastra. Militarii nostri sunt cei mai buni din istorie. Atunci cand apar problemele, nu se suna la Beijing sau Moscova, ci la noi", a mai spus Barack Obama.

Citeste si:
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, 8 decembrie, în şedinţa de Guvern, că introducerea măsurilor de relaxare pentru perioada Sărbătorilor ar trebui să vină şi...
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Peste 130 milioane de euro au fost alocate marilor consumatori de energie, a anunțat miercuri, 8 decembrie, Ministerul Energiei. Ministrul de resort, Virgil Popescu, dă asigurări că vom...