"Varful fiscal" din SUA: Casa Alba a ajuns la o intelegere cu republicanii. Prea tarziu?

Marti, 01 Ianuarie 2013, ora 08:07
3680 citiri
"Varful fiscal" din SUA: Casa Alba a ajuns la o intelegere cu republicanii. Prea tarziu?

Liderii Senatului american si reprezentantii Casei Albe au ajuns, in cele din urma, luni noaptea, in ultimul moment, la o intelegere in ce priveste evitarea "varfului fiscal" in SUA in 2013.

Un consilier din tabara democrata a declarat pentru CNN ca un vot al Senatului este asteptat in circa o ora. Totusi, avand in vedere ca mambrii Camerei Reprezentantilor au plecat acasa cu mult inainte de miezul noptii, termenul-limita pentru evitarea "varfului fiscal" generat de suprapunerea cresterii de taxe cu taierea drastica a unor cheltuieli a fost ratat.

Mambrii Congresului au depasit termenul-limita (31 decembrie 2012, ora 24,00) pana la care puteau sa evite, prin adoptarea unui proiect de lege, intrarea in vigoare a masurilor al caror efect ar putea fi intrarea in recesiune a SUA.

Vice-presedintele american Joe Biden, desemnat de Casa Alba sa conduca negocierile pentru gasirea unei solutii privind varful fiscal, i-a informat pe senatorii democrati, luni noaptea, ca republicanii si Casa Alba au ajuns la o intelegere. Senatul este asteptat sa voteze, la primele ore ale diminetii de marti, 1 ianuarie 2013, informeaza si BBC.

Ramane de vazut cat de mult va afecta aceasta intarziere a luarii unei decizii, avand in vedere ca marti este zi libera oficial in SUA si efecte imediate nu ar trebui sa existe. Analistii avertizeaza insa ca o decizie nu ar trebui sa se lase asteptata, deoarece ar putea sa insemne recesiune pentru economia SUA. Totusi, in cazul in care un proiect de lege agreat ar trece, marti, atat de Camera, cat si de Senat, impactul depasirii termenului-limita ar fi minim.

Democratii si republicanii de pe Capitol Hill au incercat, in cadrul unor negocieri-maraton, sa gaseasca un compromis pentru a evita asa-zisul "varf fiscal".

Congresmanii americani au incercat sa ajunga la o intelegere inainte de termenul-limita, miezul noptii de luni, cand taxele si impozitele cresc pentru majoritatea americanilor.

Combinatia de taxe noi si taieri drastice de cheltuieli in programele de aparare si domestice, ce intra in vigoare odata cu noul an, ar putea readuce economia americana in recesiune.

Republicanii au anuntat ca sunt de acord sa creasca taxele gospodariilor bogate, stopand cresterea taxelor pentru americanii mai putin avuti, insa partile nu au cazut de acord asupra plafonului ce delimiteaza cele doua categorii. Republicanii au sugerat ca taxarea suplimentara sa inceapa de la 550.000 de dolari, venit pe gospodarii si 450.000 pentru indivizi. Insa democratii vorbesc despre 450.000 de dolari pentru cupluri si 360.000 de dolari pentru indivizi, ca nivel de la care sa creasca taxele.

Republicanii doresc si pastrarea taxelor pe mostenire la nivelul actual, de 35%, in vreme ce democratii doresc sa le creasca. Republicanii doresc sa pastreze taierile automate de cheltuieli, pentru moment, in vreme ce democratii doresc sa le micosreze. In plus, democratii doresc sa continue si ajutoarele sociale pentru somajul pe termen lung.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#varf fiscal SUA intelegere, #acord republicani Casa Alba varf fiscal , #presedinte SUA