Vizita lui Obama intr-o Europa macinata de terorism, probleme economice si o criza grava a imigrantilor

Luni, 25 Aprilie 2016, ora 13:00
3060 citiri
Vizita lui Obama intr-o Europa macinata de terorism, probleme economice si o criza grava a imigrantilor
Foto: Arhiva Casa Alba

Presedintele american Barack Obama a ajuns, duminica, in Germania, in contextul in care Europa se lupta cu terorismul, o economie care creste anemic si cu o criza a imigrantilor care a provocat un val de reactii nationaliste si xenofobe in unele parti ale Batranului Continent.

"Nu e cazul sa le spun eu cum sa-si faca treaba", a transmis Obama, in cadrul unui interviu acordat publicatiei Bild, inainte de a pune piciorul pe pamant european, arata Washington Post.

Nori negri deasupra Batranului Continent: 5 riscuri majore care pun in pericol existenta UE

Cum a dezamagit Obama Europa in cele doua mandate

Totusi, el a profitat de vizitele sale in Marea Britanie si in Germania pentru a le da niste sfaturi liderilor UE. De exemplu, Obama a mentionat ca Brexit-ul nu ar fi un lucru intelept.

Brexitul, o amenintare pentru fondurile UE destinate infrastructurii, din Polonia pana in Romania

In plus, presedintele SUA a sosit la Berlin in conditiile in care cancelarul Angela Merkel, cel mai apropiat aliat al sau, se afla sub o presiune fara precedent in contextul valului de imigranti. Europa nu a vazut un flux atat de mare de refugiati de la Al Doilea Razboi Mondial incoace.

Europa trebuie sa faca niste schimbari dureroase daca vrea sa intoarca situatia imigrantilor in favoarea ei

Potrivit unei intelegeri parafate luna trecuta cu autoritatile de la Ankara, toti imigrantii care vor incerca sa ajunga in Europa prin Marea Egee vor trece prin filtrul Turciei, care va trebui sa diminueze numarul lor. Exista discutii despre infiintarea unei zone-tampon pentru acestia, dar si alte solutii puse pe masa negocierilor. La schimb, Turcia va primi 6,6 miliarde de dolari si promisiunea ca aderarea la UE va fi tratata ca subiect prioritar.

Merkel a jucat un rol esential in mentinerea unitatii europene, in vremuri de criza, dar a fost si promotorul sanctionarii Rusiei pentru interventiile din Ucraina. In plus, a facut lobby pentru incheierea parteneriatului comercial cu SUA, care nu e vazut cu ochi buni de toti nemtii.

Proteste in Germania: Zeci de mii de oameni in strada, inaintea vizitei lui Obama (Foto)

Obama a laudat-o pe Merkel

Obama a fost plin de laude pentru Merkel, precizand ca este liderul alaturi de care a lucrat cel mai bine. "Este pragmatica si axata pe ceea ce se poate face acum. Am incredere in ea", a spus liderul SUA.

De asemenea, el a apreciat modul in care a abordat criza imigrantilor, numind-o "curajoasa" pentru deciziile luate.

"A demonstrat ca este un adevarat lider politic, care tine la moralitate. Nu putem pur si simplu sa inchidem usile altor oameni care au nevoie disperata de ajutor", a spus Obama.

Luni, Obama e asteptat sa tina un discurs la un eveniment dedicat comertului in Hanovra, despre viitorul Europei si despre importanta parteneriatului cu SUA. Dupa aceea, el va discuta cu lideri din Italia, Franta, Marea Britanie si Germania la un mini-summit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Aproape jumătate dintre români susţin că temperatura ideală din locuinţă trebuie să fie cuprinsă între 22 şi 24°C şi chiar peste, în timp ce doar 3,8% susţin că se simt confortabil...
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
#Obama vizita Europa economica, #Obama vizita Europa criza, #Obama vizita Germania, #Obama Germania , #presedinte SUA