Washington Post: Obama ignora de prea mult timp aliatii europeni

Sambata, 16 Aprilie 2016, ora 11:15
5983 citiri
Washington Post: Obama ignora de prea mult timp aliatii europeni
Foto: Facebook/Barack Obama

Bolnavul Europei este acum chiar Europa - atat ideea, cat si continentul. Indelunga neglijenta a presedintelui Barack Obama fata de cei mai apropiati aliati ai SUA este periculos de depasita, dupa cum va descoperi liderul de la Casa Alba in timpul vizitei in Germania si Marea Britanie de luna aceasta.

Triumful in cooperarea si integrarea europeana a fost umbrit de raspunsurile inadecvate la atacurile teroriste de pe strazile Bruxellesului si Parisului, de gestionarea haotica a valului de refugiati din Orientul Mijlociu si Africa de Nord si de amenintarea tot mai mare a renasterii nationalismului furios in Europa, fenomen care a dus la izbucnirea a doua razboaie mondiale in secolul XX, se arata intr-un editorial Washington Post, semnat de jurnalistul Jim Hoagland.

Atacurile de la Paris si Bruxelles sunt un 9/11 european: Avem nevoie de actiune acum!

Cum ne arata atacurile de la Bruxelles si Paris ca Statul Islamic este in criza

Americanilor nu le-a fost niciodata usor sa inteleaga Uniunea Europeana, in afara faptului ca a fost creata pentru a da asigurari ca Germania si Franta nu vor mai intra in razboi niciodata.

Acest lucru a fost realizat prin formarea unei confederatii continentale, cu aceleasi politici si care practica la comun comertul. Si, pana recent, nici nu a trebuit sa mearga mai departe, subliniaza autorul.

Esecul UE

Insa esecul UE de a-si construi institutiile si liderii de care avea nevoie a fost scos la lumina de noile dileme ale Batranului Continent, aflat in agonie, care vin atat din interior, cat si din afara.

Razboiul din Siria, duplicitatea Turciei in privinta refugiatilor si sprijinul financiar al Arabiei Saudite pentru miscarile fundamentalist religioase din tarile europene au contribuit la subminarea stabilitatii regiunii.

Si agresiunea presedintelui rus Vladimir Putin impotriva Ucrainei a aruncat Europa intr-o profunda insecuritate continentala.

Criza cu care se confrunta Europa este plina de consecinte neintentionate ale insasi formarii Uniunii. Masinaria de luat decizii a UE a fost zdruncinata de expansiunea rapida la 28 de state membre, in incercarea de a absorbi fosti sateliti sovietici si alte natiuni, de la sfarsitul Razboiului Rece incoace. Iar tarile din Europa Centrala si de Est nu se grabesc sa renunte la nationalism, in favoarea unei integrari mai profunde, sustine jurnalistul american.

Daca adaugam si amenintarea premierului David Cameron cu iesirea Marii Britanii din UE, care s-ar putea concretiza la referendumul din Regat, deja avem un dezastru strategic in desfasurare.

Brexit: Mahmureala de la ora ceaiului - De ce iesirea Marii Britanii din UE nu va fi floare la ureche

Este rusinos de clar ca performanta economica in Europa a fost inegala in timpul zilelor de glorie ale globalizarii. Germania s-a adaptat si a prosperat, Franta a ramas pe loc si a suferit politic si economic. Disproportia dintre cele doua natiuni au lasat Europa fara eficientul "motor germano-francez" de guvernare, care candva a condus integrarea.

Germania, un lider solitar

Germania se simte singura in aceasta pozitie de lider pe care nu si-a dorit-o. Presiunile pentru austeritate in Grecia, Italia si alte tari au dus la fisuri adanci in unitatea europeana.

Peste ocean, campania prezidentiala zgomotoasa din SUA arata ca si americanii sunt expusi la aceiasi curenti de schimbare epocala. Americanii au trecut de la imbratisarea globalizarii, timp de trei decenii, cu un optimism poate naiv, la realitatile abrazive ale unei epoci pline de reactii.

Un "populism urat", care are in mijloc faptul ca strainii sunt principala sursa a problemelor societatii, se regaseste in politica de pe ambele parti ale Atlanticului.

Partidele de extrema dreapta din Ungaria, Franta, Polonia si Marea Britanie cer frontiere nationale in loc de circulatie libera. Acestea sustin ca strainii trebuie intorsi din drum sau supravegheati si interogati.

In SUA, Donald Trump sustine ca strainii sunt o piedica in calea dezvoltarii Americii. Merge atat de departe incat spune ca Japonia ar trebui incurajata sa isi dezvolte propriul arsenal nuclear, in loc ca SUA sa isi cheltuie dolarii incercand sa protejeze tara asiatica.

Lumea nucleara a lui Donald Trump: Ce-ar fi daca toti ar avea bombe atomice?

Si presedintele Barack Obama si-a exprimat frustrarile, sugerand ca aliatii ar putea deveni "calareti liberi", manifestand indirect sustinere pentru afirmatiile mult mai delirante ale lui Trump si complicand vizita liderului de la Casa Alba in Germania si Marea Britanie, doi parteneri europeni cheie pentru SUA.

Obama: Nu dati vina pe mine pentru Donald Trump

Prezenta SUA in Europa le-a permis americanilor sa joace rolul unor "negustori cinstiti" printre aliatii europeni, mentinand tensiunile regionale istorice la niveluri scazute. Acelasi lucru este valabil si in Asia de Est. Este o misiune nobila, care trebuie incurajata, nu renegata, conchide jurnalistul Washington Post.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Obama neglijenta Europa, #criza Europa, #terorism Europa, #SUA Europa , #presedinte SUA