WikiLeaks: Cum se impart locurile de langa Obama la intalniri sau receptii

Joi, 28 Iulie 2016, ora 18:17
5098 citiri
WikiLeaks: Cum se impart locurile de langa Obama la intalniri sau receptii
Foto: Facebook/Barack Obama

Documentele audio publicate de WikiLeaks dupa spargerea serverelor Partidului Democrat din SUA scot la iveala compromisurile facute sau refuzate in schimbul unor donatii impresionante pentru campaniile electorale, dar si rolul jucat de responsabilii cu finantele formatiunii in aprobarea sau blocarea accesului la presedintele american Barack Obama si la alti inalti oficiali.

Cel putin doi fosti ambasadori americani au sunat conducerea Partidul Democrat, Comitetul National, pentru a discuta despre intalniri personale cu presedintele, arata fisierele audio publicate miercuri, relateaza ABC News.

Unul dintre ei l-a contactat in luna mai pe presedintele demisionar al Comitetului, Debbie Wasserman Schultz, pentru a confirma planurile de participare la o "cina restransa" cu Obama.

Cel de-al doilea a delegat un membru al echipei sale sa discute cu oficialii insarcinati cu strangerea de fonduri pentru democrati in legatura cu bilete la un eveniment organizat de St. Patrick's Day, la care urma sa ia parte si liderul de la Casa Alba.

"Am primit o invitatie la micul-dejun gazduit de vicepresedinte, dar nu si pentru receptia de la Casa Alba", a declarat reprezentantul ambasadei in februarie. Ulterior, el a sunat din nou pentru a confirma ca a primit invitatia ceruta.

Printre email-urile publicate anterior de WikiLeaks se numara mesaje care descriu cum se impart locurile de langa Obama la intalniri sau la receptii.

Potrivit unuia dintre ele, un donator generos din Maryland, care s-a imbolnavit de cancer, a fost mutat de pe locul de langa seful statului atunci cand un alt donator, si mai generos, a decis sa participe la eveniment.

"Din pacate, multi oameni se imbolnavesc", a scris directorul financiar Jordan Kaplan, care se ocupa de strangerea de fonduri.

El a declarat pentru ABC News ca este "jenat" ca aceste comunicari au iesit la lumina. "Era o discutie pe care am avut-o in echipa noastra si, din nou, imi pare rau ca oamenii le-au citit", a spus el.

Lista cu donatori, publica

Intr-un alt e-mail scris de el, Kaplan a cerut echipei sale sa compileze o lista cu principalii donatori care vor sa joace golf cu Obama. Lista este, de asemenea, disponibila.

Managerul de campaniei al lui Hillary Clinton, John Podesta, considera ca cel mai ingrijorator este faptul ca datele personale ale donatorilor au fost facute publice.

Intr-un fisier denumit "Marele tabel despre de toate" apare o lista cu fiecare donatie facuta catre partid, catre Hillary Clinton si catre Obama si detalii despre fiecare eveniment la care au fost stransi banii.

Wikileaks publica zeci de mii de mail-uri ale lui Hillary Clinton - E mentionata si Romania

O serie de e-mail-uri expun, pe langa informatii personale despre donatori, si cum sunt respinse unele persoane care sunt dispuse sa ofere bani pentru partid.

De exemplu, Casa Alba nu i-a permis la un moment dat lui Obama sa participe la un eveniment gazduit la Miami de avocatul Roy Black. Aparent, consilierii presedintelui au fost ingrijorati de o parte dintre clientii acestuia.

Black a gazduit o strangere de fonduri pentru Obama in 2007, dar lucrurile s-au schimbat dupa aceea. "Black l-a aparat in instanta pe Jeffrey Epstein, care a fost condamnat anul acesta pentru abuzuri sexuale vizand cel putin 34 de minore, abuzuri comise intre 1999 si 2007", se arata intr-un mail publicat de WikiLeaks.

WikiLeaks a publicat la sfarsitul saptamanii trecute aproximativ 20.000 de mesaje interne din Partidului Democrat, care dezvaluie o posibila tentativa de destabilizare a lui Bernie Sanders in timpul alegerilor primare pentru Casa Alba.

Duminica, in urma scandalului, presedintele Comisiei Nationale Democrate, Debbie Wasserman Schultz, si-a anuntat demisia, care va intra in vigoare la finalul Conventiei Democrate din Philadelphia.

FBI a demarat o ancheta in dosarul e-mail-urilor. Separat, Comisia pentru informatii a Camerei Reprezentantilor a fost anuntata de atacul informatic si va verifica daca exista legaturi cu Rusia sau cu un alt stat.

Managerul de campanie al lui Clinton, Robby Mook, a declarat ca e-mail-urile au fost publicate de hackeri rusi, pentru a provoca discordie la Conventia Democrata si pentru a-l ajuta pe candidatul republican Donald Trump sa castige alegerile prezidentiale din 8 noiembrie.Echipa de campanie a lui Trump a respins acuzatiile, pe care le-a calificat drept absurde.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#inregistrari Obama, #loc masa Obama , #presedinte SUA