Presa internationala: Reglementari dure pentru sistemul finaciar american

Vineri, 21 Mai 2010, ora 10:46
1964 citiri
Presa internationala: Reglementari dure pentru sistemul finaciar american

Senatul Statelor Unite a aprobat joi setul de masuri de reglementare financiara, facand astfel cale liberea pentru presedintele barack Obama sa o transforme in lege si sa oblige marile banci la importante restructurari.

Chris Dodd, presedintele comitetului bancar din cadrul Senatului si sustinator al setului de reglementari, s-a bucurat de victorie dupa ce proiectul de lege a trecut cu majoritatea voturilor, infomreaza Financial Times.

Pachetul legislativ - principalul raspuns formulat la problmele ridicate de criza financiara - interzice bancilor care fac depozite pentru clienti sa tranzactioneze in cont propriu, introduce un birou de rotectie financiara pentru a verifica vanzarea produselor de creditare si da prerogative guvernului pentru interveni in cazul companiilor foarte mari care ameninta intregul sistem prin prabusirea lor.

"Forurile legislative americane au promogat proiecte puternice care protejeaza consumatori, limiteaza riscul la care se pot expune marile institutii si ia in calcul explicit problema bancilor care sunt prea mari pentru a fi lasate sa cada", a declarat Tim Geithner, secretar al Trezoreriei americane.

"Pe masura ce inaintam, voi cauta sa lucrez indeaproape cu Casa Reprezentantilor si cu Senatul pentru a da forma unei legi potrivite si prudente care sa intareasca sistemul finaciar american si sa ne mentina capacitatea de a fi competitivi si inovativi in economica globala", a mai declarat Geithner.

Bancile au avertizat joi ca efectele unei astfel de legi vor fi cutremuratoare pentru pietele financiare. Unii legislatori au fost de acord in discutii private ca o parte din corectiile pietei americane se datoreaza discutiilor din Senat.

Insa marile banci au reusit sa introduca un amendament cu privire la "conflictul de interese" care ar fi constituit de tranzactionarea in cont propriu.

Este posibil ca masurile impotriva bancilor sa nu fie atat de dure insa atat bancile cat si politicienii moderati avertizeaza ca nimic nu este cert in aceasta atmosfera anti Wall Street, in care nimeni nu este dispus sa faca ceva in public care sa poata fi considerat ca fiind in favoarea bancilor.

Tinta actualului lobby si ultima speranta a industriei bancare se leaga de Barney Frank,presedintele comitetului de servicii financiare din Casa Reprezentantilor, care a propus o versiune de reforma ce nu interzice tranzactionarea in cont propriu, aceeasi restrictie pe derivate care impune o datorie "fiduciara" in bancile ce au de-a face cu banii propriilor clienti.

La 11 luni distanta dupa ce s-a propus schita pentru pachetul de reglementari, presedintele Obama este acum aproape de a doua reusita in congres, dupa ce a impus si reforma sistemul medical.

"Scopul nostru este nu sa pedepsim bancile ci acela de a proteja economia si poporul american de acele derapaje pe care le-am vazut in ultimii cativa ani", a declarat Obama joi. "Iar actiunea de astazi a fost un pas important pentru atingerea acestui scop".

Eveniment Quarterly Report

Ajutor financiar pentru pensionari. Românii cu pensii până în 3.000 de lei vor primi în octombrie a două tranșă de bani de la Guvern
Ajutor financiar pentru pensionari. Românii cu pensii până în 3.000 de lei vor primi în octombrie a două tranșă de bani de la Guvern
În luna octombrie 2023, pensionarii urmează să primească bani în plus, iar sumele vor fi acordate prin casele de pensii. Aceste sume în plus se acordă în conformitate cu Ordonanța de...
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind măsurile fiscale. Salariul minim pe economie se majorează
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind măsurile fiscale. Salariul minim pe economie se majorează
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin a anunţat că Executivul a aprobat, luni, proiectul de lege privind oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii...
#reglementari sistem financiar, #reglementari SUA, #efecte recesiune globala , #recesiune