Pericolele idilei nucleare de la Praga

Sambata, 10 Aprilie 2010, ora 18:20
3065 citiri
Pericolele idilei nucleare de la Praga
Foto: Ria Novosti

Barack Obama si Dmitri Medvedev au intrat in istorie cand au semnat la Praga tratatul de neproliferare atomica START 2, ce marcheaza o noua era a relatiilor dintre Statele Unite si Rusia.

Potrivit termenilor noului tratat, fiecare dintre cele doua tari poate sa posede maximum 1.550 de focoase nucleare, adica o multime de bombe extrem de periculoase, suficiente pentru ca Moscova sau Washington-ul sa poata raspunde prompt si devastator oricarei amenintari.

Presedintele american a ridicat paharul in cinstea semnarii noului tratat, inchinand pentru "viziunea unui viitor in care nu suntem definiti de diferente, ci de tintele noastre comune".

Exuberanta lui Obama nu a fost impartasita de liderul de la Kremlin, care a tinut sa sublinieze ca acordul trebuie sa fie ratificat de Congresul american si de Duma ruseasca in acelasi timp, ca nimeni sa nu triseze.

Idealul lui Obama, vis sau cosmar?

Visul lui Obama de a scapa lumea de arme atomice poate crea probleme pentru puterile nucleare, carora le-ar fi foarte dificil sa accepte o reducere suplimentara a arsenalului.

Obama si Medvedev au semnat tratatul START 2

Pentru rusi, focoasele au o puternica valoare simbolica. Pentru Statele Unite, inca o reducere a numarului de focoase ar putea avea un efect direct asupra nivelului actual de protectie pe care America il poate oferi la nivel mondial.

Daca se ajunge la 1.000 de focoase nucleare sau mai putine, situatia devine dificila pentru Statele Unite, considera Sharon Squassoni, expert in arme nucleare la Centrul american pentru Studii Strategice si Internationale.

"Atunci incepi intr-adevar sa numeri focoasele, pentru ca iti pui problema: Vom mai avea o triada strategica? Vom continua sa avem si rachete si bombardiere si submarine nucleare?", a spus Squassoni, citata de CNN.

In ce consta puterea nucleara a Statelor Unite?

Momentan, Statele Unite au capacitatea de a lansa arme nucleare de pe trei platforme: pamant - cu rachete balistice intercontinentale, mare - de pe submarine si din aer - de pe bombardiere grele.

Administratia Obama a anuntat recent ca fiecare element al acestei triade va fi mentinut in urmatorii 10 ani pentru a putea preintampina orice problema tehnologica sau vulnerabilitate operationala pe una dintre platforme.

Fiecare element este considerat a avea propriul sau avantaj distinct. Submarinele sunt mai rezistente, rachetele balistice contribuie la stabilitate, iar bombardierele sunt mai mult un factor de descurajare gratie vizibilitatii lor.

Barack Obama asigura ca START nu va schimba relatiile SUA cu Europa

Odata ce numarul de focoase scade sub 1.000, Statele Unite ar putea avea probleme operationale si politice in mentinerea acestei triade strategice.

Fara submarine ar fi cel mai greu. Exista in prezent 14 submarine in Atlantic si Pacific. In orice moment, doar doua submarine din fiecare ocean sunt in pozitie pentru a putea utiliza armamentul nuclear. Celelalte sunt fie in port, in service sau pe drum.

Multi observatori cred ca America are nevoie de cel putin 10 submarine pentru a mentine capacitatea nucleara a SUA la un nivel viabil.

In momentul de fata, americanii poseda 450 de rachete balistice intercontinentale situate in trei baze. Daca numarul acestora scade prea mult, nu va mai fi eficient din punct de vedere financiar sa fie mentinute functionale toate cele trei locatii. Dar ca sa pui lacat la o baza, administratia SUA ar intra intr-o lupta politica acerba pentru ca fiecare membru al Congresului reprezentand zonele din jurul bazelor ar face tot posibilul pentru a impiedica inchiderea acestora.

Cel mai usor de eliminat din triada sunt bombardierele. Sarcina lor nucleara poate fi inlocuita cu alte arme conventionale. Cu toate acestea, bombardierele sunt un picior al triadei, care este previzibil. Sunt vizibile si, spre deosebire de rachetele lansate dintr-un siloz sau submarin, un bombardier poate fi intors din drum.

Cata nevoie au americanii de arme nucleare?

Frank Gaffney, presedintele Centrului pentru Politica de Securitate, crede daca arsenalul nuclear ar fi redus in continuare, acest lucru ar pune capat triadei si ar fi in detrimentul Statelor Unite.

"Veti expune trupele si tara la genul de riscuri pe care am decis ca vrem sa evitam ... crescand astfel perspectivele de razboi", a avertizat el.

Alti experti nu sunt de acord cu argumentele necesitatii de a pastra triada. Pavel Podvig de la Universitatea Stanford considera triada un produs al Razboiului Rece.

"Triada s-a bazat pe ideea de a lovi primii pentru a supravietui, un concept aparut in anii '50 care nu are nimic a face cu situatia de astazi", a spus Pavel. El crede ca oricare dintre elementele triadei este suficient pentru a face fata in orice potentiala criza.

Daryl Kimball, director executiv al Asociatiei pentru Controlul Armelor, spune ca una din bazele de rachete balistice ar putea fi eliminata, ar putea ramane doar sase submarine si bombardierele inarmat nuclear ar putea fi eliminate fara a afecta capacitatea nucleara a SUA.

"Daca scopul nuclear al SUA este de a descuraja atacurile nucleare ale alora, atunci lista tintelor in acest caz ar putea fi mult mai mica", a spus Kimball.

Dar altii avertizeaza ca SUA trebuie sa aiba mai multe arme decat tinte. Tinnd cont de faptul ca India si China isi dezvolta un arsenal de rachete balistice cu raza lunga de actiune, lista tintelor vizate ar putea fi in crestere, nu in scadere.

Problemele Rusiei si controlul la nivel mondial

Rusia are propriile sale preocupari. Alexei Arbatov de la organizatia de politica externa Carnegie Endowment crede ca Rusiei i-ar fi foarte dificil sa scada sub numarul de 1.550 de focoase prevazut de START 2.

"Armele nucleare sunt vazute ca singurul pilon ramas care sa atribuie Rusiei un statut special in lume", a spus expertul in arme. Armele nucleare sunt considerate de Rusia ca fiind un element de egalizare, care sa compenseze inferioritatea rusilor in domeniul tehnologiei si armelor conventionale.

Rusia este preocupata de faptul ca armele conventionale americane, superioare tehnologic, ar putea elimina una dintre rachetele sale balistice, ceea ce justifica mentinerea numarului mare de focoase nucleare.

Squassoni de la Centrul pentru Studii Strategice Internationale considera ca o reducere la 1.000 de focoase sau mai putine ar ridica intrebarea daca celelalte state nucleare nu ar trebui sa participe si ele la discutiile privind controlul armamentului.

Statele Unite si Rusia au in prezent cea mai mare parte a focoaselor, mult mai mai multe decat orice alta tara.

Se stie ca Franta, China, Marea Britanie, Israel, India si Pakistan au si ele arme nucleare. Se banuieste ca si Coreea de Nord si Iranul ar putea sa puna la cale dezvoltarea de arme nucleare necesare.

Daca creste diferenta cantitativa dintre Rusia si America, pe de o parte, si restul statelor nucleare, alte tari ar putea dori sa participe la luarea deciziilor in domeniul nuclear, ceea ce ar deschide calea catre cu totul alte probleme.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Obama tratat START, #START arme nucleare, #Rusia START , #stiri Barack Obama