Obama critica Rusia: O tara mai mica, o tara mai slaba, economia ei nu produce nimic

Duminica, 18 Decembrie 2016, ora 19:30
8925 citiri
Obama critica Rusia: O tara mai mica, o tara mai slaba, economia ei nu produce nimic
Foto: Arhiva Hepta.ro

Rusia este "o tara mai mica, o tara mai slaba, economia ei nu produce nimic din ceea ce altcineva ar vrea sa cumpere, in afara de petrol, gaze si arme", a declarat presedintele in exercitiu al SUA, Barack Obama.

Critica lui Obama la adresa Rusiei, vine in contextul in care tara condusa de Vladimir Putin este suspectata ca ar fi perturbat alegerile americane, comenteaza portalul Atlantico.fr.

"Ei (rusii - n.red.) nu inoveaza. Dar pot sa ne afecteze daca uitam cine suntem, ei pot sa ne afecteze daca ne abandonam valorile", a avertizat Barack Obama, care va parasi Casa Alba la 20 ianuarie.

"Putin poate sa ne slabeasca asa cum incearca sa slabeasca Europa daca incepem sa admitem ca este acceptabila intimidarea presei, sau inchiderea disidentilor, sau discriminarea oamenilor pe baza credintei lor ori aspectului lor", a subliniat actualul lider al administratiei americane.

In timp ce din ce in ce mai multi republicani, in siajul lui Donald Trump, aproba politica lui Vladimir Putin, Barack Obama a izbucnit: "Ronald Reagan s-ar rasuci in mormant. Cum a fost oare posibil sa se ajunga aici? "

Vineri, in cursul ultimei sale conferinte de presa a anului, el l-a acuzat pe presedintele rus ca ar fi la originea piratarilor informatice care au perturbat alegerile americane si au dus la victoria miliardarului populist.

"Mare lucru nu se petrece in Rusia fara avizul lui Vladimir Putin", a acuzat Obama, convins de responsabilitatea presedintelui rus in atacurile cibernetice care au vizat Partidul Democrat si apropiati ai candidatei invinse Hillary Clinton.

"Noi am spus-o si eu confirm ca decizia a fost luata la cel mai inalt nivel al guvernului rus", a spus el, cerandu-i lui Donald Trump sa accepte o ancheta "bipartita, independenta" asupra acestor piratari.

Citeste si Obama dezvaluie cum i-a facut pe hackerii rusi sa opreasca atacurile cibernetice din campania prezidentiala

Presedintele american a indicat ca a vorbit despre aceste atacuri cibernetice in septembrie cu Vladimir Putin. "Am spus deci Rusiei ca trebuie sa se opreasca si am indicat ca altfel vor fi consecinte. Obiectivul nostru ramane sa trimitem un mesaj clar Rusiei si altora sa nu ne faca aceasta pentru ca si noi putem sa va facem astfel de lucruri", a declarat el.

#Obama critica Rusia, #Obama Rusia atacuri cibernetice , #stiri Barack Obama