Succesiunea lui Barack Obama in Senat, blocata in continuare

Sambata, 10 Ianuarie 2009, ora 10:16
1039 citiri
Succesiunea lui Barack Obama in Senat, blocata in continuare

Succesiunea lui Barack Obama in Senat era blocata vineri, Roland Burris, candidatul desemnat de guvernatorul de Illinois acuzat de coruptie nereusind sa obtina o semnatura cruciala pe scrisoarea sa de nominalizare.

Burris a pierdut o procedura judiciara ce viza obtinerea semnaturii secretarului statului Illinois. in urma acestei decizii, influentul senator democrat de Illinois, Dick Durbin, a spus vineri seara ca aceasta Camera nu va autoriza acceptarea fostului procuror general de Illinois, un afroamerican in varsta de 71 de ani.

Burris s-a dus in Senat marti, in ziua inceperii lucrarilor, dar a fost nevoit sa plece dupa jumatate de ora. Scrisoarea sa de nominalizare, care are doar semnatura guvernatorului Rod Blagojevich, a fost considerata ca nefiind valida, pentru ca nu era semnata de secretarul statului Illinois, Jesse White.

Burris a depus o cerere la Curtea Suprema a statului, pentru a-l obliga pe White sa semneze, dar Curtea a spus vineri ca singura responsabilitate a secretarului statului este "sa irnegistreze nominalizarea" si a respins cererea. Judecatorii au notat ca Senatul nu cere documentul semnat. Insa Dick Durbin a declarat ca "nu a existat niciodata o dispensa in istoria Senatului la cerinta ca semnatura secretarului statului sa faca parte din procesul de nominalizare".

"In cateva saptamani, Senatul de Illinois va lua o decizie privitoare la destituirea guvernatorului", a spus Durbin. De fapt, Camera Reprezentantilor din Illinois a lansat vineri procedura de destituire a guvernatorului, iar acum Senatul statului trebuie sa stabileasca daca acesta va trebui sa se retraga.

Potrivit lui Durbin, chiar daca este "regretabil" ca locul lui Obama a ramas vacant, trebuie asteptata decizia Senatului si a avertizat ca procedura va dura.

Daca o majoritate de doua treimi dintre senatorii de Illinois se pronunta pentru destituire, guvernatorul va fi inlocuit de adjunctul sau, Patric Quinn. Durbin a spus ca atunci Quinn va putea face o noua nominalizare, intr-un mod "curat, legal si respectabil".

Biroul sefului majoritatii democrate din Senat, Harry Reid, a spus ca acesta discuta cu congresmeni, avocati si cu secretarul Senatului, cautand un mod de a se avansa in aceasta chestiune.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Roland Burris, #succesiune Barak Obam, #Senat Illinois , #stiri Barack Obama