Barajul Nova Kahovka alimentează cu apă peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, și centrala nucleară Zaporojie, aflată, de asemenea, sub control rusesc.
În toamnă un expert ucrainean explica asupra multiplelor consecințe pe care le-ar avea un asemenea gest iresponsabil: o explozie a barajului de la Hidrocentrala Kahovka ar însemna inundarea unor porțiuni vaste de teritoriu, aflate în aval.
Detonarea barajului, spunea expertul, afectează lacul de acumulare de la Kahovka, care furnizează apă pentru sistemul de răcire al Centralei Atomo-Electrice de la Zaporojie.
”Vorbim de 18 milioane de metri cubi de apă. Dacă rezervorul de apă este parțial sau complet golit, vor exista riscuri pentru oprirea eficienței operaționale a ZNPP (centrala de la Zaporojie)”, spune acesta.
De asemenea, cele 80 de localități aflate în aval de baraj vor fi într-un mare pericol. ”Desigur, amploarea, înălțimea și energia debitului apei vor scădea odată cu creșterea distanței, dar va afecta teritoriul până la vărsarea râului Nipru în estuarul Nipru-Buzki”.
Specialistul ucrainean era de părere că, dacă barajul va fi detonat, oamenii vor avea aproximativ 15 minute pentru a se salva de viitură: ”Da, va fi un val. Nu va fi un fel de tsunami catastrofal, se poate forma, într-adevăr, un val de 2-3 metri”.
O altă problemă va fi asigurarea sursei de apă pentru locuitorii a trei regiuni din Ucraina, dar și pentru activitățile de irigații. ”Când presupunem că pierdem 18 milioane de metri cubi de apă și chiar dacă mai târziu vom repara barajul, va trebui să acumulăm din nou această resursă de undeva. De fapt, în Ucraina există doar două rezervoare de apă cu reglementare pe termen lung - Kahovka și Kremenciuk (reg. Poltava, centrul Ucrainei). Restul sunt sezoniere, adică nu sunt suficiente resurse acolo”, explică expertul.
Distrugerea barajului și mișcarea apei vor afecta masiv flora și fauna din rezervoarele Mării Negre, regimul hidrologic, regimul de mișcare a maselor de aer și microclimatul.
”Dacă sudul Ucrainei rămâne fără irigare, vor exista schimbări microclimatice serioase pe teritoriul tuturor țărilor vecine”, conchide expertul ucrainean.
Profesorul Hubert Chanson de la Școala de Inginerie Civilă a Universității din Queensland se așteaptă ca va apa pune oamenii în pericol și va încetini acțiunile militare mai în aval.
„Oricine care trăiește în zone joase în aval de baraj ar putea fi inundat“, spune el. „Este probabil să aibă loc inundații semnificative, în funcție de volumul barajului la momentul respectiv”.
„Nu aș fi surprins dacă distrugerea barajului va încetini acțiunea militară și mai în aval”.
„Un corp mare de apă în spatele unui baraj jos ar putea provoca o inundație de lungă durată care nu se va termina în câteva zile.”
Restaurarea barajului „nu va fi o soluție rapidă”, spune Chanson.
Reparația va include blocarea podului și a deschiderii în baraj, de obicei prin aruncarea de pietre sau blocuri de beton.
„A face acest lucru ar fi o chestiune de inginerie civilă”, spune el. „Poți face acest lucru doar într-un mediu securizat, dacă o parte este responsabilă de baraj și are acces la amplasamentul barajului.”