"Barajul solar" menit să reducă factura iarna în Elveția. Cum funcționează sistemul montat la peste 2.400 de metri altitudine VIDEO

Luni, 06 Februarie 2023, ora 20:29
4270 citiri
"Barajul solar" menit să reducă factura iarna în Elveția. Cum funcționează sistemul montat la peste 2.400 de metri altitudine VIDEO
Imagine realizată în timpul contruirii sistemului montat de panouri solare FOTO YouTube/ Baublatt

Un zid lung de panouri solare a fost atașat celui mai lung baraj hidro al Elveției, în timp ce națiunea fără ieșire la mare caută să-și maximizeze producția de energie verde în lunile de iarnă.

Barajul Lacului Muttsee, din cantonul central elvețian Glarus, se află la peste 2.400 de metri deasupra nivelului mării și este înconjurat de vârfuri acoperite de zăpadă - lucru despre care echipa din spatele proiectului AlpinSolar spune că este un beneficiu cheie, notează Reuters.

„Una dintre calitățile centralelor solare alpine este că, în special iarna, produc de până la trei ori mai multă energie electrică decât o instalație comparabilă ca dimensiuni amenajată la câmpie”, a declarat Jeanette Schranz, responsabil de comunicare la producătorul de energie elvețian Axpo.

Cele aproape 5.000 de panouri solare montate pe o suprafață de 10.000 de metri pătrați, chiar pe zidurile exterioare ale barajului, produc 3,3 milioane de kilowați-oră de energie pe an, suficientă pentru a alimenta aproximativ 700 de case. Instalarea panourilor a fost finalizată în 2022, iar complexul a început deja să producă energie electrică.

Schranz explică faptul că munții Elveției sunt mai puțin afectați de ceață în lunile mai reci, ceea ce înseamnă că panourile văd mai mult soare decât la altitudini mai mici.

„Reflexia zăpezii ajută, de asemenea”, a spus Schranz, „iar panourilor solare le plac frigul și au un randament mai mare la temperaturi mai scăzute”.

AlpinSolar face parte dintr-o viziune mai amplă a grupului Axpo, care spune că își propune să dezvolte 4.200 de proiecte solare în munții Elveției și în regiunile de șes ale țării până în 2030.

Guvernul Elveției facilitează, de asemenea, ca energia solară să devină mai răspândită. Anul trecut, parlamentul federal a modificat legea energetică a țării pentru a accelera procesul de aprobare a noilor centrale solare care urmăresc să producă niveluri semnificative de energie în lunile de iarnă.

Intenția țării de a se îndrepta către mijloace mai verzi de producere a energiei este legată de decizia sa de a renunța treptat la energia nucleară. În iunie 2011, parlamentul a hotărât să nu înlocuiască niciun reactor existent, ceea ce a fost confirmat printr-un referendum din 2017.

Schranz spune că un mix echilibrat de energie este cheia pentru ca Elveția să realizeze tranziția la energia verde. „Centralele solare alpine pot aduce, de asemenea, o contribuție importantă aici”, a spus ea.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#baraj solar, #panouri solare montane, #energie elvetia , #factura energie
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Soarele straluceste pentru toata lumea.