Războiul din Ucraina, într-o nouă fază. Un baraj dintr-o zonă controlată de ruși a fost aruncat în aer: „Evacuările au început” VIDEO

Marti, 06 Iunie 2023, ora 07:28
10497 citiri
Războiul din Ucraina, într-o nouă fază. Un baraj dintr-o zonă controlată de ruși a fost aruncat în aer: „Evacuările au început” VIDEO
Barajul Nova Kahovka din regiunea Herson a fost aruncat în aer FOTO Twitter

Barajul Nova Kahovka din zonele controlate de ruși din regiunea Ucrainei Herson a fost aruncat în aer de forțele ruse, a anunțat marți comandamentul sud al Forțelor Armate ucrainene, arată The Guardian.

„Amploarea distrugerii, viteza și volumele de apă și zonele probabile de inundații sunt clarificate”, au anunțat ucrainenii.

De cealaltă parte, rușii susțin că ucrainenii l-ar fi aruncat în aer. Barajul Nova Kahovka

este cel mai important punct strategic de pe râul Dnipro și o legătură importantă cu regiunea Crimeea.

Alexander Prokudin, șeful regiunii Herson, a postat un videoclip pe Telegram în care spune că, în urma avariei la barajul Nova Kahovka, „apa va atinge un nivel critic în 5 ore” și că au început evacuările.

După cum a raportat Alexander Prokudin, locuitorii din zonele potențial inundabile au început să fie evacuați. El a confirmat că rușii au aruncat în aer CHE Kakhovskaya și le-a cerut să părăsească locurile periculoase cât mai curând posibil.

Barajul mare Nova Kahovka din părțile controlate de Rusia din regiunea Herson din sudul Ucrainei a fost distrus, iar teritoriul este inundat, a informat marți și agenția rusă de știri de stat TASS, citând o sursă anonimă apropiată de subiect.

O a doua agenție de știri de stat, RIA, l-a citat pe primarul Nova Kahovka, instalat la Moscova, spunând că partea superioară a barajului a fost distrusă de bombardamente.

Primarul a negat anterior că barajul ar fi fost aruncat în aer. TASS l-a citat apoi spunând că distrugerea barajului a fost un „act terorist grav”.

Nici Reuters, nici The Guardian nu au putut verifica în mod independent informațiile.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski va organiza o întâlnire de urgență cu privire la explozia barajului Nova Kahovka, a declarat pe Twitter Oleksi Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.

Nivelul apei crește și toți cei care se află în zona de pericol trebuie:

- să opreasscă toate aparatele electrice

- să-și ia documentele esențiale

- să aibă grijă de cei dragi și de animalele de companie

- să urmeze instrucțiunile salvatorilor și polițiștilor.

Barajul, înalt de 30 de metri și lung de 3,2 kilometri, a fost construit în 1956 pe râul Nipru, fiind parte a centralei hidroelectrice Kahovka. Construcția reține 18 kilometri cubi de apă care este furnizată și peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014, și totodată centralei nucleare Zaporojie, care este tot sub control rusesc, scrie Digi24.

Noapte agitată la Moscova: Șoigu a fost trezit pentru a fi informat că ucrainenii debarchează în Crimeea
Noapte agitată la Moscova: Șoigu a fost trezit pentru a fi informat că ucrainenii debarchează în Crimeea
În noaptea de 4 octombrie, teritoriul Federației Ruse a suferit un atac masiv cu drone, iar lângă Capul Tarkhankut din vestul Crimeei, ocupanții ruși au fost alarmați despre debarcare unui...
Sinuciderea înfiorătoare pusă la punct de doi frați vitregi care se drogau și trăiau în cuplu. ”Mă bucur chiar că se întâmplă asta” VIDEO
Sinuciderea înfiorătoare pusă la punct de doi frați vitregi care se drogau și trăiau în cuplu. ”Mă bucur chiar că se întâmplă asta” VIDEO
O fată de 17 ani și un băiat de 18 ani au sărit de la etajul 24 al unui bloc din Kiev, pe 2 octombrie. Ei și-au înregistrat video sinuciderea și au planificat-o din timp, venind în capitala...
#baraj, #Ucraina, #Herson, #inundatie , #Razboi Ucraina