Barajul hidroelectric abandonat după o investiție de milioane de euro. Pericol la 2 kilometri de centrul orașului Sebeș FOTO

Autor: N.G.
Marti, 05 Aprilie 2022, ora 03:18
10284 citiri
Barajul hidroelectric abandonat după o investiție de milioane de euro. Pericol la 2 kilometri de centrul orașului Sebeș FOTO
Șantierul de la Sebeș, abandonat de aproape 15 ani FOTO alba24.ro

O investiție importantă în domeniul hidroenergetic zace abandonată de aproape 15 ani la circa doi kilometri de centrul municipiului Sebeș, județul Alba.

Șantierul uriaș reprezintă un real pericol pentru comunitatea locală. Compania de stat Hidroelectrica a investit peste 2 milioane de euro în faza inițială a proiectului.

Situată la aproximativ 3,5 kilometri de centrala – baraj Petrești și foarte aproape de centrul municipiului Sebeş, în Parcul Arini, investiţia eşuată provoacă efecte negative grave, în primul rând asupra mediului înconjurător. Terenul a început să se erodeze semnificativ în condiţiile în care râul Sebeş a fost deviat printr-o albie temporară căreia malurile nu i-au fost consolidate. Efectul se poate observa în zona drumului care trece din Parcul Arini spre Petreşti, localitate componentă a municipiului Sebeș.

Acumularea Sebeș urma să aibă un volum total de 750.000 mc. Investiţia eşuată provoacă efecte negative grave, în primul rând asupra mediului înconjurător. Terenul a început să se erodeze semnificativ în condiţiile în care râul Sebeş a fost deviat printr-o albie temporară căreia malurile nu i-au fost consolidate și au început să se surpe.

Tot din cauza devierii cursului râului Sebeş a scăzut şi nivelul pânzei freatice ceea ce determină, la rândul său, uscarea copacilor şi vegetaţiei din întreaga zonă, fapt ce afectează şi fauna din arealul respectiv. O parte din terenul pe care s-a construit microhidrocentrala aparţine domeniului public al municipiului Sebeş, fiind concesionat prin două hotărâri ale Consiliului Local Sebeş - în 2006. Iniţial s-a concesionat în favoarea Hidroelectrica SA suprafaţa de 23,30 hectare pe perioada realizării investiţiei Lac redresor Sebeş etapa I - în zona Parc Arini. Ulterior, suprafaţa de teren concesionată a crescut cu încă 18,50 hectare.

Microhidrocentrala Sebeş făcea parte din obiectivul de investiţii «Lac redresor Sebeş», obiectiv care a fost structurat pentru execuţie în trei etape. Au fost alocate finanțri doar pentru etapele I şi II, Microhidrocentrala Sebeş reprezentând etapa a treia a investiţiei, etapă care nu a mai fost demarată.

Potrivit unei proceduri publice de negociere directă din anul 2009, contractul pentru etapa a II-a a investiţiei a avut o valoare de 52 de milioane de lei (circa 10,5 milioane de euro la cursul din prezent). La un moment dat, Primăria Sebeş a primit o propunere din partea Hidroelectrica pentru ca primăria să preia investiţia. Oferta a fost refuzată din motive lesne de înțeles.

Pentru a evita un posibil accident, Primăria Sebeş a montat indicatoare de atenţionare pe drumul public care se află aproape de râul Sebeș în zona investiţiei. Administrația locală a demarat un proiect de investiții de amenajare a Parcului Arini în valoare de peste 2 milioane de euro.

Citește și:
Kirill al Rusiei, abandonat de Patriarhul Bartolomeu. „Biserica și conducerea statului rus au cooperat în agresiunea criminală”
Kirill al Rusiei, abandonat de Patriarhul Bartolomeu. „Biserica și conducerea statului rus au cooperat în agresiunea criminală”
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, cu numele laic de Vladimir Mihailovici Gundiaev, a fost apostrofat de Patriarhia Ecumenica, prin persoana primatului ei, Bartolomeu. Jurnalistul și...
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
CURS a publicat un nou sondaj de tip omnibus, realizat pentru luna martie, din care reiese că principalele partide aflate la putere, PSD și PNL, se află într-o ușoară scădere, punctele...
#baraj, #hidrocentrala, #Sebes, #santier, #abandonat, #Hidroelectrica , #investitii