Doi soldați ruși povestesc cum au participat la minarea barajului de pe Nipru: "I-am scos pe ai noștri. Am evacuat tot deja" VIDEO

Miercuri, 07 Iunie 2023, ora 14:51
9590 citiri
Doi soldați ruși povestesc cum au participat la minarea barajului de pe Nipru: "I-am scos pe ai noștri. Am evacuat tot deja" VIDEO
Conversația între unul dintre soldați și bloggerul militar rus FOTO Twitter/ @igorsushko

Pe rețelele sociale circulă înregistrarea video a unei conversații între un blogger militar rus și doi soldați ruși din zona Herson care povestesc cum au participat la minarea barajului Nova Kahovka de pe fluviul Nipru.

Conversația a fost difuzată live în 10 decembrie 2022 pe canalul de Telegram al milbloggerului rus. Este una dintre multiplele dovezi că Rusia a minat barajul hidroenergetic. De altfel, în octombrie 2022, Volodimir Zelenski a avertizat că ocupanții ruși au minat centrala hidroenergetică și că pregătesc un atac terorist asupra acesteia.

Președintele Ucrainei a vorbit despre planurile Rusiei în timpul discursului său la Consiliul European. Zelenski a cerut atunci ONU, UE și altor organizații să trimită o misiune internațională de observare, fapt care nu s-a întâmplat.

În conversație, bloggerul rus vorbește cu doi soldați ai Kremlinului aflați în stare de ebrietate. Aceștia povestesc cum barajul a fost minat pentru distrugere, și nu pentru sabotarea traversării.

"L-am minat, dă-l naibii. E un cadou de Anul Nou. Pe 1 ianuarie barajul va exploda și va îneca toată armata ucraineană de pe malul celălalt (n.r. - se referă la malul drept al fluviului, unde ucrainenii reușiseră să se reimpună la acel moment).

Am evacuat tot deja. I-am scos pe ai noștri. Apa va ajunge în Herson și va inunda tot malul stâng (n.r. - controlat teoretic de ruși la acel moment) și va șterge Hersonul. Știi cum e aia... să alegi răul cel mai mic", spun soldații.

Jurnalistul rus îi întreabă dacă este normal ca o astfel de operațiune să fie împărtășită cu soldații de rând. "Atât știm noi, dar poate e mai rău de atât. Nouă ne-au spus doar să-l minăm, așa că l-am minat. Că va fi aruncat în aer e sigur", răspund cei doi soldați, completându-se reciproc.

În primele ore după atentatul terorist care a dus la distrugerea barajului, rușii s-au lăudat pe diverse canale sociale cu reușita urându-le moartea ucrainenilor prinși în fața apelor.

Ulterior, remarcând probabil efectele cumplite ale deversării barajului și reacția de revoltă a comunității internaționale, Rusia a început să nege orice implicare. A făcut-o inclusiv prin vocea purtătorului de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov. ''Acesta este fără echivoc un act de sabotaj deliberat al părţii ucrainene, care a fost planificat şi executat la ordinul Kievului", a declarat Peskov.

Au apărut inclusiv mărturii filmate din sfera absurdului în care un soldat rus susține în fața camerei că a inspectat teritoriul din avalul barajului Nova Kahovka și că nu observă nicio urmă de inundație (video jos):

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#Barajul Nova Kahovka, #invazie ucraina, #minare baraj , #Barajul Nova Kahovka