Cum a interzis Ceausescu un fotbalist roman la Barcelona - Interviu

Vineri, 03 Mai 2013, ora 07:52
9460 citiri
Cum a interzis Ceausescu un fotbalist roman la Barcelona - Interviu
Foto: Click

Pe langa Gica Hagi si Gica Popescu, Romania ar mai fi putut avea inca un fotbalist roman legitimat la FC Barcelona. In 1975, dupa ce marele Johan Cruyff s-a accidentat, catalanii i-au propus unui roman sa ii ia locul. Steaua se afla in Spania pentru un meci, iar catalanii i-au cerut lui Lita Dumitru sa ramana sa joace pentru FC Barcelona.

"Ceausescu mi-a refuzat marele vis", spune, cu dezamagire, Lita Dumitru, fotbalistul roman ofertat de Barcelona, intr-un interviu acordat pentru Ziare.com.

Fostul mare mijlocas ne-a declarat ca regreta ca n-a ramas in Spania, dar numarul mare de securisti aflati pe urmele sale nu i-au permis nicio miscare.

Lita Dumitru a dezvaluit ca a avut oferta si din Franta, de la Cannes, insa a fost amenintat cu moartea de antrenorul sau din acea perioada, Valentin Stanescu.

In cadrul interviului, Lita Dumitru a mentionat ca in Romania traieste "foarte-foarte greu", motiv pentru care spera sa plece cat mai rapid din tara.

Iata, mai jos, interviul pe care Lita Dumitru l-a acordat pentru Ziare.com

Domnule Dumitru, care e povestea transferului ratat la Barcelona?

Ceausescu mi-a refuzat marele vis. Din cauza lui n-am ramas in Spania! Cei de la Barcelona mi-au propus sa raman acolo si sa joc pentru ei, dar nu s-a putut. Aveam 22 de securisti cu mine, mi-era foarte frica. Nu-si permiteau sa scape din ochi capitanul echipei! Eu eram maior la vremea respectiva, chiar n-aveam cum sa raman. Plus ca fetita mea avea trei ani atunci, era mica, nu puteam sa plec asa.

V-au promis multi bani?

Nu am ajuns sa vorbim despre bani, dar lucrurile erau foarte avansate. Ma doreau in locul lui Cruyff, care tocmai se operase. Au facut si un articol in ziar despre mine. M-au pozat cu pasaportul in mana si au titrat 'Un roman care vorbeste catalana'.

Au ofertat si alti romani?

A ramas Mihai Dincu, un masor care a stat cinci ani la Barcelona, apoi a plecat si e in America acum. Ii merge foarte bine.

Regretati ca n-ati luat alta decizie?

Regret ca n-am ramas. A fost o mare greseala comisa de mine. Cei de la Barcelona mi-au spus ca in cel mult jumatate de an ma scot liber la FIFA, iar pana atunci voi juca pentru echipa a doua. Asta a fost sa fie din pacate...

Alte ocazii sa ramaneti in strainatate ati avut?

Am comis multe greseli. Prima a fost in Mexic, cand au fost oferte pentru cinci jucatori de la noi sa ramana. Apoi, intr-un meci la Cannes, a venit cineva de la echipa adversa si s-a interesat de mine. Atunci, nea Tinel (Valentin Stanescu - n.red.) a venit si mi-a zis 'Ba prostule, te omor daca ramai aici!' Si m-am intors... O mare greseala comisa de mine!

Pana la urma ati ajuns in Germania...

Aveam 38 de ani si am stat timp de 8 ani in Germania. Pentru ca locurile erau ocupate, mi-era foarte greu sa antreneaz in primele doua ligi, asa ca am pregatit echipe de amatori. Aveam o viata linistita, chiar buna, lucram si la o firma de transporturi. Ginerele meu a vrut si el sa lucreze pe masina mea, l-am lasat, dar a facut accident si s-a dus masina de 55.000 de marci... Asa ca a trebuit sa ma intorc in tara...

In tara, unde aveti multe nemultumiri. Va bate gandul sa plecati iar?

Au urmat niste ani foarte-foarte urati in Romania. Am intampinat multe greutati, pe care le stiti cu totii. Imi doresc din toata inima sa plec din Romania cat mai rapid! Am vorbit deja in acest sens, sa vedem ce se va intampla.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Lita Dumitru Barcelona, #Lita Dumitru transfer Barcelona, #Lita Dumitru Nicolae Ceausescu , #stiri FC Barcelona