O mare banca britanica, suspendata de evaziune fiscala - Presa internationala

Sambata, 19 Februarie 2011, ora 11:58
1957 citiri
O mare banca britanica, suspendata de evaziune fiscala - Presa internationala

Barclays a platit impozite statului britanic mai putin de 1 procent din profituri; Citigroup planifica bonusuri uriase pentru niveluri de profit relaxate, iar intalnirea G20 cu privire la dezechilibrele globale are probleme in definirea cantitativa a dezechilibrelor, sunt principalele titluri ale presei internationale economice.

Banca britanica Barclays a fost obligata sa admita ca a platit doar 113 milioane de lire sterline in taxe, in 2009 - un an in care profitul acesteia a fost de 11,6 miliarde lire sterline.

Constatarea i-a socat pe politicieni si pe cei ce militeaza pentru o fiscalitate mai dura. Informatia a devenit publica in contextul unor proteste puternice planificate impotriva marilor banci comerciale, de catre activisti bitanici de stanga - UK Uncut - un grup format in urma cu cinci luni si al carui obiect de activitate este protestul impotriva reducerii fiscalitatii, informeaza The Guardian.

Impozitul actual pe profiturile corporatiilor este in Marea Britanie de 28 procente, desi bancile globale precum Barclays - cu sute de subsidiare in afara granitelor britanice - nu-si genereaza toate profiturile in pietele domestice.

Banca a declarat ca problema impozitelor in Marea Britanie si cea a aportului bugetar pe care il au bancile si corporatiile sunt complexe si nu pot fi reduse la comparatii simpliste. Orice conexiune intre profiturile Barclays Group si impozitele platite de catre acesta statului britanic este inadecvata - nu exista nicio corelatie directa intre cele doua aspecte.

Intalnirea G20 se arata tensionata

Germania isi mentine sperantele pentru ajungrerea la o intelegere in cadrul intalnirii G20 cu privire la rezolvarea dezechilibrelor globale, in ciuda opozitiei Chinei cu privire la unele dintre masurile propuse.

China a respins unele dintre strategiile propuse de reprezentantii Germaniei vineri, cu precadere cele prin care ratele de schimb si rezervele valutare reprezentau un criteriu de masurare a dezechilibrelor. Criteriul optim, spune China, ar putea fi nu balanta de cont curent, cat cifrele comerciale, noteaza Reuters.

Esecul de a se atinge un compromis in cadrul intalnirii G20 ar putea fi de rau augur pentru economia globala, care are nevoie de o solutie rapida.

Oficialii G20 au declarat ca imposibilitatea de a se ajunge la un acord i-a pus pe expertii grupului in situatia de a putea propune doar un set foarte limitat de propuneri: fie accepta toate criteriile pentru masurarea deazechilibrelor, fie le resping in grup. Introducerea unori ierarhii in care unii indicatori sa conteze mai mult decat altii sau folosirea unor decalaje de timp intre introducerea unui indicator si a altuia, ar putea reprezenta solutii alternative.

Bonusuri uriase, planificate pentru Citigroup

Citigroup, a treia cea mai mare banca americana dupa valoarea activelor, va imparti cel putin 11,9 milioane dolari pentru 4 directori executivi daca va fi atinsa o tinta de profit care este la jumatate fata de cea generata in 2009.

Cei patru directori executivi vor primi un procent din veniturile brute ale bancii, daca aceste venituri depasesc 12 miliarde de dolari in urmatorii doi ani. Veniturile brute in 2009 ale Citigroup au fost de 27.7 miliarde dolari, noteaza Bloomberg.

Conform analistilor insa, bonusurile ar putea fi de cel putin patru ori mai mari. Oppenheimer & Co, agentia de analiza, estimeaza un nivel brut al veniturilor pentru Citicorp in jurul cifrei de 49 miliarde de dolari, in 2011 si 2012. Daca acest nivel este atins, cei patru directori vor avea de impartit un bonus de 49 milioane dolari.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#tensiuni g20, #bonusuri bancheri Citigroup, #evaziune fiscala Barclays , #stiri Barclays