Ziare.com

IPS Bartolomeu Anania, inmormantat joi

Joi, 03 Februarie 2011, ora 08:11

   

IPS Bartolomeu Anania, inmormantat joi
IPS Bartolomeu Anania, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului este inmormantat joi in Cripta Ierarhilor de sub Altarul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.

Oamenii care doresc sa participe la slujba au inceput sa se adune la Catedrala, incepand cu ora 08.00, iar incepand cu ora 09.00 accesul a fost permis in incinta, unde va fi efectuata slujba. Sute de persoane s-au strans in biserica pentru a asculta slujba.

Slujba a fost transmisa pe ecrane uriase amplasate in fata catedralei, astfel ca si multimea adunata in curte au putut sa vada preotii.

Potrivit Biroului de Presa al Arhiepiscopiei, la ora 12.00 va avea loc slujba prohodului, oficiata de un sobor de arhierei, in frunte cu Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

La finalul slujbei, sicriul va inconjura Catedrala, dupa care va fi depus in Cripta Ierarhilor.

La ceremonial sunt asteptati mii de credinciosi din Cluj, dar si din judetele limitrofe, iar datorita multimii, traficul este restrictionat in zona centrala a orasului.

IPS Bartolomeu a murit luni, la varsta de 89 de ani, din pricina unor afectiuni cardiace.

Testamentul IPS Bartolomeu va fi prezentat public dupa inmormantarea acestuiaInalt Prea Sfintia sa Bartolomeu Anania suferea de circa trei ani de o afectiune a inimii, care ii afecta oxigenarea organismului.

Testamentul IPS Bartolomeu, intocmit de acesta cu peste un an in urma, va fi prezentat public dupa inmormantarea Mitropolitului Clujului.

Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului va fi condusa de PF Daniel, in calitate de loctiitor de mitropolit, pana la alegerea succesorului IPS Bartolomeu Anania.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5151 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"Moartea este doar o pregatire a omului pentru ceea ce urmeaza" (Bartolomeu Anania)

"Nu mi-e frică de sfarsitul pămantesc, nu mă tem că voi putrezi in pămant. Moartea e doar o pregătire a omului pentru ceea ce urmează", spunea Bartolomeu Anania in predica rostită, in 2009, in Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. In aceeasi catedrală a fost adus, luni noaptea, trupul neinsufletit al Inalt Preasfintitului. Sute de clujeni au trecut, de atunci, si s-au rugat pentru sufletul Mitropolitului.

 

 

Un talent scriitoricesc, un om daruit culturii si binelui aproapelui

Valeriu Anania rămane in literatura romană atat prin proza sa fantastică (apartinand unui teolog, ea aduce aminte de alt prelat autor de fantastic, Gala Galaction) - "Amintirile peregrinului apter" si "Străinii din Kipukua" -, cat si prin ambitioase poeme dramatice, care transpun mituri esentiale ale spiritualitătii romanesti: "Miorita", "Mesterul Manole", "Greul pămantului", "Steaua Zimbrului".

Totodată, Bartolomeu Anania este si cel care a trudit ani multi la o nouă transpunere in limba romană a textelor esentiale ale literaturii biblice - operă mixtă, atat religioasă, cat si literară. A reusit să traducă Biblia (iarăsi, ca si Gala Galaction) - o muncă de titan, care a durat peste zece ani, noua versiune fiind tipărită, de Patriarhia Romană, in anul 2001. Inaltul prelat a scris si sute de Pastorale si predici, pentru credinciosii pe care i-a păstorit.

"Valeriu Anania stăpaneste versul si limba magistral si măestriile lui cresc inalt, sporite de un talent desfăsurat in sus."

Tudor Arghezi scriitor

 

 

Mare Roman , mare caracter , Dumnezeu sa il ierte !

Indiferent de simpatiile politice avute . Si eu ma mir citeodata , cum din asemenea Oameni apar si nulitati , precum boc. Deh , s-au mai nascut din cai , magari !

 

 

alungati-l

La inmormantarea lui Bartolomeu de la ora 12.00 va participa si sluga natanga a lui basibescu, umil bok. Intrucat numai simpla sa prezenta murdareste memoria marelui disparut, chiar daca este o ceremonie sacra, piticul *** n-are ce cauta intre clujeni. Ca urmare trebuie huiduit si alungat de multimea furioasa, intrucat acest om nu e om.

 

 

Legionarii din Canada si Germania sunt in doliu

Nu ca l-ar fi iertat pentru trecerea la comunisti dar tot de-al lor il considera.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor