Ziare.com

IPS Bartolomeu Anania: O viata dedicata Bisericii si culturii - Biografie

de Teodora Bodeanu
Luni, 31 Ianuarie 2011, ora 21:28

   

IPS Bartolomeu Anania: O viata dedicata Bisericii si culturii - Biografie
Figura proeminenta a Bisericii Ortodoxe din Romania, ca mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Bartolomeu Anania s-a facut remarcat si ca mare om de cultura, fiind poet si dramaturg.

Nascut pe 18 martie 1921, in comuna Glavile-Pitesteana, din judetul Valcea, Valeriu Anania a urmat cursurile scolii sedundare in Bucuresti, iar, intre 1933 - 1941, a urmat cursurile Seminarului Teologic Central din Capitala. Ulterior, in 1943, a obtinut diploma de bacalaureat la liceul "Mihai Viteazul".

In anul 1935 s-a inscris in organizatia legionara a tineretului scolar "Manunchiul de prieteni", insa, fiind minor, nu a apucat sa devina legionar, deoarce, pana a implinit 21 de an, "Fratia de Cruce" din Seminarul Central s-a defiintat.

Totusi, in 1941, a fost arestat timp de o luna, pentru participarea la funeraliile unui comandant legionar, iar, in 1942, a fost arestat si condamant la sase luni de inchisoare, dupa ce a fost invinuit ca a detinut materialele legionare si arme in podul Manastirii Cernica.

A primit numele Bartolomeu pe 2 februarie 1942, cand s-a calugarit la Manastirea Antim din Bucuresti, iar pe 15 martie a fost hirotonit ierodiacon, slujind la Manastirile Polovragi si Baia de Aries.

Anania, implicat in greve anticomuniste

In toamna anului 1944, devine student la Facultatea de Medicina si Conservatorul de Muzica din Cluj-Napoca, unde a organizat si condus greva studenteasca impotriva guvernului condus de Petru Groza. Din cauza grevei, a fost exmatriculat, iar, in 1947, a ajuns staret la Manastirea Toplita din judetul Harghita.

Si-a obtinut licenta in teologie de la Facultatea de Teologie din Bucuresti si la Academia Andreiana din Sibiu.

Dupa doi ani ca intendent la Palatul Patriarhal si inspector patriarhal pentru invatamantul bisericesc, a devenit asistent la catedra de Istorie Bisericeasca Universala la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, intre 1950 - 1951.

In perioada 1952 - 1958 a detinut functia de director al Bibliotecii Patriarhale din Bucuresti. In 1958 a fost arestat pentru a treia oara, sub acuzatia de activitate legionara inainte de 23 august 1944, si a fost condamnat la 25 de ani de munca silnica pentru "uneltire contra ordinii sociale".

A murit IPS Bartolomeu Anania

A fost eliberat in 1964, impreuna cu alti detinuti politici, in urma unui decret dat de autoritati de desfiintare a detentiei politice.

Perioada americana

Din 1966 a indeplinit mai multe functii in cadrul Arhipiscopiei Ortodoxe Romane din Statele Unite, iar, in 1967, a fost hirotonit ieromonah de catre Arhiepiscolul Victorin, acordandu-i-se randul de arhimandri de catre Sfantul Sinod.

La intoarcerea in tara, a fost numit director al Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, iar in anul 1982 s-a retras la Manastirea Varatec, pentru a se dedica scrisului. Printre operele sale se numara diortosirea si adnotarea Bibliei dupa Septuaginta, care a fost tiparita in 2001 si a devenit editia jubilara a Sfantului Sinod. In anul 1982 a obtinut Premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din Romania.

La 21 ianuarie 1993 a fost ales ca Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului.

Recunoasterea drept figura de marca a culturii si Bisericii

In 2005, nemultumit de faptul ca Andrei Andreicut, pe care l-a sustinut in mod public, nu a fost ales in functia de mitropolit al Ardealului, a initiat ruperea episcopiilor din nordul si centrul Ardealului de sub jurisdictia scaunului mitropolitan de la Sibiu.

IPS Bartolomeu Ananin a fost ridicat la rangul Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului pe 2 martie 2006.

De asemenea, incepand cu 22 noiembrie 2010, a fost Membru de Onoare al Academiei Romane.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3623 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Completare la articol care face omisiuni inacceptabile

1. A fost legionar de la 15 la 20 de ani.
2. A fost informator al securitatii pe vremea comunistilor.
3. Dupa ce s-a terminat comunismul, in calitatea sa de pastor religios, i-a invata pe romani morala (ironic, ha?).
4. Pretins om de cultura - alt "doctor academician de renume mondial" de care nimeni n-a auzit si pe care nimeni nu-l citeste.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Bartolomeu_Anania

http://www.evz.ro/detalii/stiri/mitropolitul-bartolomeu-anania-nume-de-cod-apostol-882223.html

 

daca a fost turnator,

in regimul comunist ,asa ceva eu nu-i pot ierta ! legionarismul la virsta aceea este neinteresant .Iar faptul ca nu-l citeste nimeni se subintelege deoarece astazi cei care citesc ,sint fapt stiut si confirmat "o rara avis".Nici macar cei care termina o facultate nu mai ating cartile pentru tot restul vietii lor ,in schimb le cumpara pentru decor.

sunteti niste idioti

va doresc sa ramaneti la fel de prosti precum v-ati nascut.

@has: Mai citeste o data ce ai scris daca vrei sa stii cum te-ai nascut.

.

O biografie completa si perfecta pentru un popa ortodox! De aia a si ajuns mitropolit !

...


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor