Parastas pentru mitropolitul Bartolomeu Anania

07 Martie 2011 - Parastas pentru mitropolitul Bartolomeu Anania

Peste 1.000 de credinciosi au asistat, la Cluj-Napoca, la parastasul IPS Bartolomeu Anania, fostul mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.
Ceremonia religioasa a avut loc in catedrala mitropolitana ortodoxa si a fost condusa de patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Daniel Ciobotea, care este si loctiitor de mitropolit pentru Transilvania de Nord.

Sobor de ierarhi

La ceremonie au asistat alti opt arhierei ortodocsi, printre care mitropolitul Ardealului,

Mitropolia Clujului a vandut 40 de postere cu Bartolomeu Anania in ziua inmormantarii

14 Februarie 2011 - Mitropolia Clujului a vandut 40 de postere cu Bartolomeu Anania in ziua inmormantarii

Posterele cu mitropolitul Bartolomeu Anania, scoase la vanzare in magazinul mitropoliei din piata Avram Iancu, raman nevandute, dupa funeraliile inaltului prelat, care au avut loc joi. Atunci au fost vandute aproape 40 de exemplare intr-o zi, insa de atunci niciun enorias nu s-a mai aratat interesat de a le achizitiona.

Magazinul mitropoliei a scos la vanzare doua seturi de portrete cu mitropolitul Bartolomeu Anania, care a murit in urma cu doua saptamani. "Intr-o zi am vandut 30-40 de

Testamentul lui Bartolomeu: ce se intampla cu mostenirea Inalt Preasfintitului parinte?

05 Februarie 2011 - Testamentul lui Bartolomeu: ce se intampla cu mostenirea Inalt Preasfintitului parinte?

Testamentul mitropolitului a fost facut public ieri de Arhiepiscopia Ortodoxa a Vadului, Feleacului si Clujului. Fundatia Mitropolitul Bartolomeu va duce mai departe memoria acestuia.

Mitropolitul Bartolomeu a lasat drepturile de autor, manuscrisele literare si economiile facute in ultima perioada pentru eventuale probleme medicale fundatiei care ii poarta numele. Inaltul ierarh a mai precizat in document ca isi doreste la carma mitropoliei un urmas "vrednic si demn, credincios Bisericii

Bilant: 10.000 de oameni la inmormantarea mitropolitului Bartolomeu

05 Februarie 2011 - Bilant: 10.000 de oameni la inmormantarea mitropolitului Bartolomeu

"Intre cele doua mitropolii din Transilvania trebuie sa existe o atmosfera de pace, comuniune si cooperare in probleme de interes comun si nu confruntare si concurenta, daunatoare Bisericii, care trebuie sa cultive un climat de pace si stabilitate", a transmis Sinodul.

La solicitarea Episcopiei Salajului, Sinodul a decis ca fiecare eparhie sa sprijine financiar

Bartolomeu Anania - intre pamant si cer

04 Februarie 2011 - Bartolomeu Anania - intre pamant si cer

O viata marcata de perspectiva ampla oferita de o vasta cultura, un spirit drept, un om al unitatii si reconcilierii, o personalitate marcanta a credintei, care a imbinat religia si cultura, fiind numit "Leul Ardealului" pentru intransigenta si conservatorismul in apararea valorilor ortodoxe - acesta a fost IPS Bartolomeu Anania.

Mitropolitul Clujului Bartolomeu Anania a intrat in monahism la 2 februarie 1942, la Manastirea Antim din Bucuresti, primind numele Bartolomeu. Decizia de a intra

Clujul si-a omagiat pentru ultima data Mitropolitul

04 Februarie 2011 - Clujul si-a omagiat pentru ultima data Mitropolitul

O ceremonie plina de emotie si maretie a marcat ieri inmormantarea celui care a fost IPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. L-au condus pe ultimul drum cei mai inalti ierarhi, membri ai guvernului, oameni politici, printi, universitari si mii de ardeleni.

IPS Bartolomeu Anania a fost ingropat ieri la pranz, dupa o slujba emotionanta, in prezenta a aproape 7.000 de credinciosi. Patriarhul Romaniei, Daniel, si episcopul Irineu Bistriteanul au evocat

Presedintele si Patriarhul, la capataiul lui IPS Bartolomeu

03 Februarie 2011 - Presedintele si Patriarhul, la capataiul lui IPS Bartolomeu

La catafalcul pe care este asezat sicriul, mitropolitul a fost vizitat miercuri de catre presedintele Traian Basescu, urmat de PF Daniel, Patriarhul Romaniei. Astazi este asteptat premierul Emil Boc.

Presedintele si patriarhul au aterizat pe aeroportul clujean cu doua avioane, la mai putin de jumatate de ora distanta. Au fost la capataiul Inalt Preasfintitului Bartolomeu si au avut intrevedere in sediul Mitropoliei Clujului. Presedintele a plecat la Bucuresti, patriarhul, la rugaciune.

Ingropat in cripta, in pamant reavan de la Nicula

03 Februarie 2011 - Ingropat in cripta, in pamant reavan de la Nicula

Trupul lui IPS Bartolomeu Anania va fi ingropat astazi, in cripta de sub Catedrala Mitropolitana, acolo unde mai odihnesc doi inalti ierarhi. Prin testament, IPS Bartolomeu a cerut sa fie ingropat in pamant reavan de la Nicula.

Cripta a fost realizata prin evacuarea a cateva sute de metri cubi de pamant de sub catedrala. Prima inhumare a avut loc in acest loc in 1936, dupa trecerea la cele vesnice a episcopului Nicolae Ivan. Tot acolo este ingropat si IPS Teofil Herineanu, predecesorul lui

Masuri de siguranta la funeraliile mitropolitului Bartolomeu

03 Februarie 2011 - Masuri de siguranta la funeraliile mitropolitului Bartolomeu

Dupa ce jandarmeria a anuntat ca va disloca astazi 150 de agenti la inmormantarea Mitropolitului Bartolomeu Anania, Inspectoratul de Politie al Judetului Cluj anunta ca va angrena 90 de politisti la eveniment.

Politistii provin din serviciile Politia Rutiera si Siguranta Publica si se vor afla la posturi in aceasta dimineata, de la ora 10:00. Circulatia in Piata Avram

Restrictii de circulatie in zona centrala in timpul inmormantarii

03 Februarie 2011 - Restrictii de circulatie in zona centrala in timpul inmormantarii

Circulatia in centrul municipiului Cluj-Napoca va fi supusa unor restrictii in cursul zilei de azi, cand va avea loc slujba de inmormantare a IPS Bartolomeu.

Astfel, conform informatiilor oferite de Primaria Cluj-Napoca, in centru vor fi luate urmatoarele masuri:
Intre orele 11:00-15:00 se restrictioneaza circulatia auto in Piata Avram Iancu.

Se interzice parcarea autovehiculelor in zona Pietei Avram Iancu. Rugam conducatorii auto sa foloseasca parcarile existente din zona adiacenta

IPS Iustinian: "Clujul trebuie sa isi apere mitropolia, Bartolomeu trebuie canonizat"

03 Februarie 2011 - IPS Iustinian: "Clujul trebuie sa isi apere mitropolia, Bartolomeu trebuie canonizat"

Inalt Preasfintitul Iustinian Chira, episcopul Maramuresului si Satmarului, a ridicat in timpul pelerinajului la catedrala un semnal de alarma credinciosilor clujeni.

Episcopul Maramuresului si Satmarului nu crede ca Mitropolia Clujului va ajunge sa se uneasca cu cea a Sibiului pentru ca "aici exista un popor care isi apara patrimoniul". Ierarhul considera si ca IPS Bartolomeu Anania ar trebui ridicat la rangul de sfant.

"IPS Bartolomeu a fost foarte important. A avut o importanta uriasa.

Sub pamant reavan, asa cum si-a dorit. IPS Bartolomeu va fi inmormantat, joi, in prezenta a mii de credinciosi

03 Februarie 2011 - Sub pamant reavan, asa cum si-a dorit. IPS Bartolomeu va fi inmormantat, joi, in prezenta a mii de credinciosi

Trupul IPS Bartolomeu va fi depus, joi, in cripta ierarhilor, de sub altarul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, iar peste sicriu va fi turnat pamant reavan, adus de la Manastirea Nicula, conform dorintei exprimate in testament de Mitropolitul Clujului.

Purtatorul de cuvant al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov, a declarat, miercuri, presei, ca lespedea de piatra de pe mormant este una simpla si a fost pregatita de IPS Bartolomeu inca din anul 1996. "Spatiul criptei ierarhilor a fost

Traian Basescu a participat la priveghiul Mitropolitului Bartolomeu

03 Februarie 2011 - Traian Basescu a participat la priveghiul Mitropolitului Bartolomeu

Presedintele Traian Basescu a ajuns la Cluj-Napoca in jurul orei 18.00 pentru a-i aduce un ultim omagiu Mitropolitului Bartolomeu Anania.

Basescu a petrecut in jur de 20 de minute in Catedrala Mitropolitana, unde s-a inchinat si a aprins o lumanare la catafalcul inaltului prelat.
In jurul orei 18.30, Traian Basescu a parasit Catedrala si a mers in Palatul Mitropolitan, unde a avut o discutie de cateva minute cu Patriarhul Daniel, care a ajuns la Cluj-Napoca tot in aceasta seara.

Dupa

IPS Bartolomeu Anania va fi inmormanat joi

03 Februarie 2011 - IPS Bartolomeu Anania va fi inmormanat joi

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, alaturi de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi, va oficia slujba inmormantarii Inalt Prea Sfintitului Mitropolit Bartolomeu Anania.

Slujba prohodului va incepe maine, la ora 12:00, si va fi precedata de Sfanta Liturghie arhiereasca oficiata in Catedrala Mitropolitana din Cluj. La finalul slujbei de inmormantare, sicriul cu trupul neinsufletit al IPS Bartolomeu va fi purtat in jurul Catedralei, apoi va fi depus in cripta ierarhilor de sub altarul

IPS Bartolomeu Anania, decan la Curtea de Arges!

03 Februarie 2011 - IPS Bartolomeu Anania, decan la Curtea de Arges!

Astazi, incepand cu ora 12.00, IPS Bartolomeu Anania va fi inmormantat in cripta Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca. Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului a decedat luni seara, dupa o indelungata suferinta. Slujba religioasa va fi oficiata de un sobor de arhierei, in frunte cu Prea Fericitul Patriarh Daniel.

Conform testamentului, cea mai mare dorinta a Inalt Prea Sfintitului a fost ca aceia ce raman pe pamant sa aiba grija ca munca sa de ocrotire, indrumare si

Premierul a anuntat ca vine la inmormantarea mitropolitului Bartolomeu

02 Februarie 2011 - Premierul a anuntat ca vine la inmormantarea mitropolitului Bartolomeu

Emil Boc va fi prezent, joi, la Cluj, la inhumarea IPS Bartolomeu.
Premierul Emil Boc a anuntat ca va veni, joi, la ora 12, la inmormantarea mitropolitului Clujului, IPS Bartolomeu, care va avea loc la Catedrala Ortodoxa.

"Avea o capacitate extraordinara de a-ti transmite valorile crestine, valorile morale. A fost

Clujul isi ia ramas bun de la mitropolitul sau

02 Februarie 2011 - Clujul isi ia ramas bun de la mitropolitul sau

Mii de clujeni au mers ieri, pe parcursul intregii zile, la Catedrala Mitropolitana Ortodoxa pentru a-i aduce un ultim omagiu Inalt Preasfintitului Bartolomeu Anania.

Imediat ce au aflat despre decesul lui IPS Bartolomeu, survenit luni seara, clujenii au inceput sa soseasca la Catedrala Mitropolitana ca sa se roage pentru sufletul acestuia. Intre personalitatile care au dorit sa ii aduca un ultim omagiu ierarhului s-au numarat PS Irineu Bistriteanul si PS Vasile Somesanul, episcopi-vicari ai

Cum se va alege succesorul mitropolitului Bartolomeu

02 Februarie 2011 - Cum se va alege succesorul mitropolitului Bartolomeu

Arhiepiscopia si Mitropolia Clujului vor fi conduse pana la alegerea unui nou mitropolit de patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Daniel, in calitate de loctiitor.

Dupa trecerea la cele vesnice a arhiepiscopului si mitropolitului Clujului, Bartolomeu Anania, atat Arhiepiscopia Clujului, Vadului si Feleacului, cat si Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului vor fi conduse de Preafericitul (PF) Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, in calitate de loctiitor de

Basescu: IPS Bartolomeu Anania a slujit cu devotament atat Biserica cat si cultura

01 Februarie 2011 - Basescu: IPS Bartolomeu Anania a slujit cu devotament atat Biserica cat si cultura

Presedintele Traian Basescu a transmis, luni seara, un mesaj de condoleante in care mentioneaza ca IPS Bartolomeu Anania a slujit cu devotament Biserica si cultura romana, aducand laolalta vocatia teologica si formatia sa remarcabila de carturar.

"Am aflat cu adanc regret vestea trecerii la cele vesnice a Inaltpreasfintiei Sale Bartolomeu Anania, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. In aceste momente de tristete pentru

IPS Bartolomeu - privegheat de zeci de enoriasi

01 Februarie 2011 - IPS Bartolomeu - privegheat de zeci de enoriasi

Mitropolitul Bartolomeu Anania s-a intors azi noapte la Catedrala. Dar nu ca sa slujeasca, asa cum a facut in fiecare duminica si zi de sarbatoare in ultimii 18 ani, ci ca sa fie privegheat pe ultimul drum.
In fata Catedralei Ordoxe a Vadului, Feleacului si Clujului carele de televiziune stau pregatite de emisie, cu antenele ridicate. Pe scari sunt asezate candele, iar deasupra intrarii e arborat steagul negru. Usa masiva de lemn se inchide si se deschide odata la cateva secunde. E putin

Mesajul de condoleante al primarului municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu

01 Februarie 2011 - Mesajul de condoleante al primarului municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu

Catre Mitropolia Ortodoxa a Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului
Trecerea la cele vesnice a IPS Bartolomeu Anania este o grea pierdere pentru clujeni si ortodoxia romaneasca. Personalitate marcanta a credintei stramosesti, Bartolomeu Anania, prin intreaga sa viata, a fost un model de urmat pentru credinciosi si un stalp al ortodoxiei.

Intronizarea IPS Bartolomeu Anania la Cluj-Napoca, pe scaunul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, in anul 1993 a insemnat un eveniment

Mitropolitul Bartolomeu Anania a murit

01 Februarie 2011 - Mitropolitul Bartolomeu Anania a murit

Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu Anania a decedat luni. El se afla internat intr-o rezerva speciala a Sectiei de Terapie Intensiva din cadrul Clinicii de Chirurgie nr. I din Cluj-Napoca.

UPDATE 11.48 IPS Bartolomeu a lasat un testament inainte de moarte
Update 23.00 Clujenii continua sa vina la Catedrala Mitropolitana din oras, pentru a se ruga pentru linistea sufletului Mitropolitului Bartolomeu. De asemenea, la Catedrala Ortodoxa au inceput sa soseasca si oficialitati locale.

A murit Bartolomeu Anania

01 Februarie 2011 - A murit Bartolomeu Anania

Luni seara, la ora 19.25, Mitropolitul Clujului, Inalt Prea Sfintitul Bartolomeu Anania, a murit la Cluj-Napoca.

El a fost adus in tara in urma cu o saptamana, de la clinica AKH din Viena, unde a fost internat pentru afectiuni cardiace.
"Cu regret si durere in suflet, dar cu nadejdea in mila si mangaierea care vin de la Dumnezeu, Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului anunta ca in ziua de 31 ianuarie 2011, la orele 19.25, Parintele nostru, Arhiepiscopul si

A murit mitropolitul Bartolomeu Anania

01 Februarie 2011 - A murit mitropolitul Bartolomeu Anania

Mitropolitul ortodox din Cluj a trecut la cele vesnice din cauza unei insuficiente cardiace

Mitropolitul ortodox al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, IPS Bartolomeu Anania, pe numele de mirea Valeriu Anania, a trecut la cele vesnice. Inaltul ierarh a decedat dupa o indelungata suferinta, la Clinica de Chirurgie I a Spitalului Judetean de Urgenta din Cluj. Moartea sa a intervenit dupa ce medicii de la clinica AKH din Viena au refuzat sa realizeze o interventie pe inima, pentru ca

IPS Bartolomeu Anania a dat semne de revenire

31 Ianuarie 2011 - IPS Bartolomeu Anania a dat semne de revenire

Episcopul vicar Vasile Somesanul a declarat, vineri, ca IPS Bartolomeu Anania a dat semne de revenire si ca pentru prima data de cand a fost adus in tara a deschis ochii. "Ieri (joi - n.r) a deschis ochii si asta e un pas important spre eventuala sa detubare.

Medicii nu pot sa dea niciun pronostic. Desi este foarte slabit fizic, IPS are o robustete spirituala, o vointa si o capacitate deosebite, credinta in Dumnezeu si dorinta de a mai fi cu noi", a precizat PS Vasile Somesanul, citat de