Berzele albe din Europa vor fi numărate. În ce perioadă are loc recensământul și la ce ajută culegerea datelor

Marti, 11 Iunie 2024, ora 17:43
1313 citiri
Berzele albe din Europa vor fi numărate. În ce perioadă are loc recensământul și la ce ajută culegerea datelor
Începe recensământul berzelor albe din Europa FOTO Pixabay

O dată la 10 ani berzele albe din întreaga Europă fac obiectul unui recensământ internațional. Acesta va fi organizat, în perioada 15 iunie - 15 iulie, de Societatea Ornitologică Română (SOR) şi Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi Naturii "Grupul Milvus", alături de alţi parteneri.

Potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei profesionale, 2024 va fi anul celui de-al optulea asemenea recensământ.

"Recensământul berzelor albe contribuie la îmbunătăţirea cunoştinţelor cu privire la efectivul cuibăritor al speciei în România, pentru ca pe termen lung să poată fi implementate măsuri eficiente de protecţie, cum ar fi instalarea de suporturi pentru cuiburi acolo unde este necesar, atât pentru protejarea păsărilor, cât şi a reţelei electrice, dar şi îmbunătăţirea practicilor agricole (sau păstrarea celor tradiţionale) pentru a opri degradarea habitatelor folosite de specie sau realizarea unor lucrări de refacere a acestor habitate", a declarat, în comunicatul citat, Cristian Domşa, coordonatorul recensământului din partea SOR.

Recensământul din acest an este coordonat de Uniunea pentru Conservarea Naturii şi Biodiversităţii (NABU) din Germania.

"Având datele colectate prin programul de monitorizare, am putut observa o scădere a populaţiei în multe zone de câmpie, de exemplu în Câmpia de Vest, iar în paralel o creştere a populaţiei în unele zone de deal de la poalele Carpaţilor. Aceste schimbări se datorează cel mai probabil practicilor agricole care devin tot mai intensive şi nefavorabile naturii în zona de şes, respectiv schimbărilor climatice. Monitorizarea populaţiei este foarte importantă pentru a înţelege ameninţările cu care se confruntă populaţia de berze", a subliniat Tamas Papp, director executiv al Asociaţiei "Grupul Milvus".

SOR şi "Grupul Milvus" monitorizează berzele albe începând din anul 1994, iar din 2017 colectarea datelor de către ornitologi profesionişti sau voluntari se realizează cu ajutorul aplicaţiei "Uite Barza!" sau "OpenBirdMaps".

În 2014, berzele albe au fost recenzate în 48 de ţări din Europa, Africa de Nord şi Asia. Datele recensământului internaţional anterior au fost colectate de către partenerii BirdLife International, ONG-uri, institute ştiinţifice şi voluntari.

Berzele albe sunt carismatice, cunoscute şi îndrăgite, iar specia a fost adesea folosită ca indicator pentru a evidenţia problemele de mediu, în special pierderea zonelor umede, modificările practicilor agricole, precum şi schimbările climatice. Tendinţele populaţiei mondiale de berze albe au fost urmărite prin numărători internaţionale regulate începând cu 1934, astfel că recensământul acestei specii este unul dintre cele mai vechi programe internaţionale de monitorizare a biodiversităţii.

Aceste păsări cuibăresc pe întreg teritoriul României, de la nivelul mării până la altitudinea maximă de 1.100 de metri.

Recensământul naţional al berzelor albe se desfăşoară în toate cele 3.186 de unităţi administrativ teritoriale (UAT, comune sau oraşe) din România. Spre deosebire de anii trecuţi, când înregistrarea cuiburilor de barză a fost realizată de către voluntarii SOR în drumurile lor ocazionale prin ţară, anul acesta va fi nevoie ca toate localităţile să fie străbătute sistematic, pentru a colecta date complete despre numărul de cuiburi ocupate şi puii din fiecare cuib.

"Invităm toţi iubitorii acestor minunate păsări să ia parte la acest recensământ şi să aleagă localităţile în care vor face recensământul prin înregistrarea în acest formular. Odată aleasă o unitate administrativ teritorială (comună, oraş), aceasta trebuie acoperită integral şi sistematic (toate localităţile trebuie verificate complet). După înregistrare, voluntarii vor fi contactaţi de una dintre organizaţiile partenere (în funcţie de opţiunea aleasă). Toţi voluntarii vor beneficia de instruire şi consultanţă pe toată durata desfăşurării recensământului şi... cei mai harnici, de premii", precizează SOR.

Societatea Ornitologică Română este una dintre cele mai active organizaţii independente de conservare a păsărilor din România, cu activitate de peste 30 de ani.

Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii "Grupul Milvus" a fost înfiinţată în 1991 şi, de atunci, se dedică conservării patrimoniului natural şi desfăşoară acţiuni de conservare şi monitorizare a speciilor periclitate, de cercetare aplicată, de conştientizare şi educaţie.

Peste două tone de trufe din Gorj vor ajunge în restaurantele de lux din Europa de Vest. Cât costă un kilogram din ciupercile rare
Peste două tone de trufe din Gorj vor ajunge în restaurantele de lux din Europa de Vest. Cât costă un kilogram din ciupercile rare
Trufele recoltate în acest sezon din pădurile Gorjului vor fi livrate în marile restaurante din Europa de Vest. Direcția Silvică Gorj va ceda dreptul de recoltare a trufelor comestibile de pe...
Experții confirmă: Cum să îți îmbunătățești semnalul Wi-Fi. Cele mai importante reguli
Experții confirmă: Cum să îți îmbunătățești semnalul Wi-Fi. Cele mai importante reguli
Trucurile pentru îmbunătățirea semnalului Wi-Fi variază de la cele verosimile la cele de-a dreptul deplasate. Un aspect important este amplasarea routerului. Iată câteva sfaturi despre cum...
#barza, #recensamant, #barza alba, #Europa , #stiri mediu
  1. Experții confirmă: Cum să îți îmbunătățești semnalul Wi-Fi. Cele mai importante reguli
  2. YouTube introduce funcția Notes. Le va explica utilizatorilor ce văd pe ecran
  3. Canicula a făcut ravagii pe o șosea din țară. Ce s-a întâmplat cu plăcile de beton din cauza căldurii excesive FOTO
  4. Cum revoluționează WashPoint industria spălătoriilor auto din România
  5. Influența preciziei unui fierăstrău metal sau a unui strung metal în industrie
  6. Rocos.ro: Partenerul tău pentru ambalaje și accesorii florale de calitate
  7. Ce să ai în vedere când alegi o companie de închirieri auto
  8. Ce înseamnă Google? Surpriza din spatele numelui celui mai popular motor de căutare
  9. Sindicatele anunță un nou "plan de bătaie". Patronii, acuzați că ignoră dezvoltarea profesională "ca să plătească cât mai prost"
  10. Orașul din România asaltat de gunoaie. Autoritățile au declarat stare de alertă. Care este motivul