Presedintele tarii cere inceperea proiectului minier de la Rosia Montana

   

Presedintele Traian Basescu a facut un apel la guvernanti sa urgenteze luarea unei decizii in cazul proiectului de la Rosia Montana si a explicat ca reluarea activitatilor de minerit reprezinta singura optiune reala pe care o are statul pentru crearea de noi locuri de munca.

"In momentul de fata, Romania nu mai are resurse de a crea locuri de munca, decat daca privim cu responsabilitate la reluarea activitatii de minerit in domenii care prin evolutia pietelor fac din nou rentabila exploatarea unor resurse naturale. As vrea sa va spun ca datorita demagogiei si lasitatii demnitarilor romani, investitia de la Rosia Montana sta blocata din 1997, iar in perspectiva imediata, se prefigureaza procese extrem de costisitoare", a declarat presedintele Traian Basescu marti seara, la ceremonia de investire a noului ministru al Mediului, Attila Korodi.

Potrivit acestuia, fiecare perioada de amanare a inceperii proiectului inseamna pierderi rezultate prin necrearea de locuri de munca. "Daca, spre exemplu, pe exploatarea de la Rosia Montana discutam despre obtinerea unui profit la sfarsitul unui ciclu de 16 ani de circa 3 miliarde de euro, vreau sa stiti ca in lipsa locurilor de munca Romania pierde in fiecare an 3,6 miliarde de euro prin deficitul la fondul de pensii. Deci pierdem in fiecare an profitul unui ciclu complet de exploatare la Rosia Montana. Si daca il socotim pe vreo zece ani, vedem ca pierdem o data si ceva toti banii pe care ii primim de la Uniunea Europeana intr-un ciclu bugetar. Or, acest lucru nu poate fi reparat decat prin renuntare la minciuna, la demagogia mass-mediei, la demagogia oamenilor care nu inteleg si prin asumarea de catre politicieni a solutiilor de creare de locuri de munca", a adaugat presedintele.

In opinia sefului statului, in urmatorii cinci ani Romania nu se poate bizui pe relansarea investitiilor straine, ceea ce inseamna ca problema deficitului fondului de pensii nu se va rezolva. De aceea, crede Basescu, este nevoie de luarea unor decizii clare in ceea ce priveste proiectele de investitii aflate in discutie si in primul rand in legatura cu proiectul minier de la Rosia Montana. "Ceea ce va cer, domnule ministru si stimati membri ai guvernului, daca este fezabila exploatarea de la Rosia Montana si credeti ca prin creare de locuri de munca facem un bine Romaniei, dati rapid avize, sigur, in deplina cunostinta de cauza; daca nu, spuneti "nu" investitorului, pentru ca fiecare zi in care intarziem si plimbam actele de la o institutie la alta ne va costa enorm in viitorul proces.

Statul roman, repet, s-a angajat din 1997 la exploatarea in comun cu parteneri straini a acestui zacamant. Daca nu, macar spuneti nu maine si inchideti subiectul, urmand sa vedem ce se va intampla in proces. Dar nu mai tineti astfel de subiecte in dezbatere publica, care nu face decat, pe de o parte, sa ii antreneze pe cei care vor o Romanie care sa stagneze intr-o dezbatere demagogica, iar autoritatile romane sa fie descalificate si pe piata internationala si la institutiile internationale si la cetatenii romani pentru ca nu iau o decizie", a solicitat acesta.

In ceea ce priveste protectia mediului, Traian Basescu a explicat ca statul roman nu are resursele financiare necesare realizarii de lucrari eficiente de protectie a mediului in zonele exploatarilor miniere. "Este clar ca Romania nu are miliardele de euro de care ar fi nevoie pentru a importa tehnologiile necesare exploatarii acestor resurse, aur, cupru, gaze de sist in conditii in care sa putem spune ca mediul este protejat. De aceea, parteneriatul cu firme straine mi se pare singura solutie", a precizat Basescu.
La final, seful statului a solicitat Guvernului asumarea deciziilor in cazul investitiilor miniere, singurele care pot crea noi locuri de munca in aceasta perioada.
Sorin Poparadu
Stiri diverse:
Joi, 12 Aprilie 2012, ora 00:03
Sursa: Informatia de Alba

Informatia de Alba
Cele mai citite stiri
CONFLICTE de munca la o cunoscuta firma din Alba. Doar 20 de revendicari salariale aprobate, din 110 solicitari facute de angajati
In timp ce Ursula von der Leyen, presedintele Comisiei Europene, prezenta in plenul Parlamentului ...
In ce tari mai pot merge romanii FARA test COVID-19. Lista actualizata a statelor care impun restrictii de calatorie
Vremea inca este buna pentru vacante si plimbari pentru cei care mai vor o ultima iesire cu soare si ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor