Despre Traian Basescu

Traian Basescu este comandant de nava si om politic. Timp de 10 ani, din decembrie 2004 si pana in decembrie 2014, a indeplinit functia de presedinte al Romaniei.

Pe 21 decembrie 2014 i-a predat mandatul de sef al statului lui Klaus Iohannis, castigator al alegerilor prezidentiale din noiembrie 2014.

In prezent este presedintele Miscarii Populare.

 

Nascut pe 4 noiembrie 1951, la Basarabi, in judetul Constanta, este casatorit cu Maria Basescu si impreuna au doua fete: Ioana si Elena.

Dupa caderea comunismului in Romania, Basescu a intrat in politica, devenind membru al Frontului Salvarii Nationale. Dupa dezmembrarea acestei formatiuni in 1992, acesta a devenit membru al PD.

A ocupat pe rand mai multe functii in administratia locala si centrala.

A fost primar al Capitalei in perioada 2000-2004, functie din care a demisionat cand a devenit presedinte.

Traian Basescu a fost si ministru al Transorturilor in  perioada 1991-1992 in doua Cabinete: Guvernul Petre Roman (2) si Guvernul Theodor Stolojan si apoi in perioada 1996-2000 in Guvernele Victor Ciorbea, Radu Vasile si Mugur Isarescu.

Dupa ce a fost ani de zile mana dreapta a lui Petre Roman in Partidul Democrat, l-a inlaturat pe acesta din functie si a preluat sefia PD, fiind presedinte al partidului in perioada mai 2001 decembrie 2004.

Presa a dezvaluit ca Traian Basescu ar fi fost racolat de Securitate in 1973, pe cand era elev al Institutului de Marina. Cu toate acestea, nu exista documente care sa demonstreze faptul ca a fost colaborator al Securitatii.

Studii

A absolvit in 1995 cursurile avansate de Management in Industria Transportului Maritim ale Academiei Norvegiene

In 1976 a absolvit Institutul de Marina "Mircea cel Batran", Facultatea de Navigatie, Sectia Comerciala

Activitatea profesionala

In 1989 a devenit director general al Inspectoratului pentru Navigatie Civila in cadrul Ministerului Transporturilor, in cabinetul Dascalescu, functie pe care a indeplinit-o pana la Revolutie.

Intre 1987 si 1989 a fost sef al Agentiei NAVROM din Anvers.

In perioada 1981-1987 a fost capitan de cursa lunga, comandant al navelor: ARGES, CRISANA si BIRUINTA - nava amiral a flotei comerciale romane.

In perioada 1976-1981 a fost ofiter maritim gradele III, II si I, pe nave de mare tonaj la NAVROM Constanta.

Functii politice

In 24 octombrie 2015 a fost ales presedintele Miscarii Populare, fiind unicul candidat la aceasta functie.

Din decembrie 2004 si pana in decembrie 2014 a fost presedinte al Romaniei.

In perioada  2000 –  2004 a fost primar general al Municipiului Bucuresti, reales in iunie 2004.

In perioada  1996–2000 a fost ministru al Transporturilor in guvernele Victor Ciorbea, Radu Vasile si Mugur Isarescu.

In perioada 1996-2000 a fost deputat PD de Vaslui.

Intre 1992–1996 a fost deputat, ales pe listele PD, si vicepresedintele Comisiei de Industrie si Servicii a Camerei Deputatilor.

Intre 1991-1992 a fost ministru al Transporturilor in Guvernele Petre Roman 2 si Theodor Stolojan.

In perioada 1990-1991 a fost subsecretar de stat - Seful Departamentului Transporturi Navale din Ministerul Transporturilor.

 

Ministru al Transporturilor

Fost comandant de nava, Traian Basescu a fost ministru al Transporturilor in cinci guverne, astfel:

-     aprilie - octombrie 1991 in Guvernul Petre Roman 2;

-    octombrie 1991 – noiembrie 1992, in Guvernul Theodor Stolojan;

-    decembrie 1996 – februarie 1998, in Guvernul Victor Ciorbea, remaniat

-    aprilie 1998 - decembrie 1999, in Guvernul Radu Vasile;

-    decembrie 1999 - iunie 2000, in Guvernul Mugur Isarescu

Mai ales in ultimele trei mandate, Traian Basescu s-a ocupat de reabilitarea drumurilor nationale si expres ai a introdus celebra taxa de drum, din care sa se acumuleze bani la buget pentru infrastructura. Pentru a arata romanilor ce s-a ales de acesti bani, a împânzit tara cu plăcuţe inscripţionate cu „Aici sunt banii dumneavoastră”.

Tot in perioada cand era ministru a declarat in repetate randuri ca Romania nu are nevoie de autostrazi, ajung drumurile nationale. 

Dosarul Flota

Traian Basescu, in calitate de ministru al Transporturilor, a devenit protagonistul dosarului "Flota". Acesta a fost deschis  in 2003 si are ca obiect stabilirea modului in care CNM Petromin a fost prejudiciata prin vanzarea, in perioada aprilie 1991-august 2000, a 16 nave, in special mineraliere de mare capacitate.

In dosarul "Flota", instrumentat de Directia Nationala Anticoruptie, au fost cercetati trei fosti ministri ai Transporturilor, Traian Basescu, Aurel Novac, Paul Teodoru, precum si alte persoane care au fost implicate in vanzarea unor nave din flota romana.

Basescu a fost acuzat de abuz in serviciu, fals intelectual, uz de fals, bancruta frauduloasa, spalare de bani, inselaciune si delapidare.

Dupa o succesiune de amanari si schimbari de locuri de judecata,instanta suprema a inceput in 2005 judecarea procesului. De la primul termen s-au luat in discutie problema imunitatii prezidentiale a inculpatului Traian Basescu. Judecatorii au decis ca dosarul sa fie retrimis la PNA pentru reluarea anchetei.

Ulterior Parchetul National Anticoruptie (redenumit in 2006 Directia Nationala Anticoruptie) a solicitat o noua expertiza contabila a prejudiciului. Noua expertiza contabila, finalizata in septembrie 2007, a stabilit ca prejudiciul, stabilit initial de prima expertiza la 275 de milioane de euro, este inexistent (zero).

Astfel, infractiunile pentru care au fost deferiti justitiei Traian Basescu-in calitate de fost ministru al Transporturilor- si alti doi fosti sefi ai acestui minister, Aurel Novac si Paul Teodoru, devin lipsite de continut juridic fara existenta vreunui prejudiciu.

Primar al Capitalei

La alegerile locale din 2000, Traian Basescu a castigat mandatul de primar al Capitalei in turul doi, la 18 iunie, intrunind 50,69% din voturi.

In cei patru ani la primarie s-a remarcat prin programul de sterilizare si eutanasiere a cainilor vagabonzi si prin daramarea chioscurilor si teraselor ilegal construite, care impanzisera strazile si parcurile Bucurestiului.

Tot in mandatul de la primarie, Traian Basescu se poate lauda ca a realizat linia de metrou usor 41, reabilitarea liniei 35, contorizarea apartamentelor, modernizarea punctelor termice, iluminatul public, proiectul centrului istoric, staţia de epurare. 

Proiectul Pasajului Basarab la care se lucreaza inca este tot o idee de a lui Basescu, pusa in practica de succesorul sau la primarie, Adriean Videanu.

A fost ales primar si pentru al doilea mandat, candidand din partea Aliantei D.A. PNL-PD, in cadrul primului tur al alegerilor locale din 6 iunie 2004, cu un procent de 54,9%, insa a renuntat la mandat in decembrie 2004 cand a devenit presedintele Romaniei.

Presedintele surpriza

In toamna lui 2004, toate sondajele il dadeau drept castigator in alegerile prezidentiale pe candidatul Aliantei PSD+PC, Adrian Nastase, prim-ministru la acea data.

Dupa primul tur de scrutin, Nastase obtinuse 40,9% din sufragii, iar Traian Basescu, din partea Aliantei Dreptate si Adevar (PNL-PD) 33% din voturi.

In perioada dintre cele doua tururi de scrutin, Basescu a lansat grave acuzatii de frauda electorala.

In mod surprinzator, in al doilea tur a reusit sa obtina cele mai multe voturi (51,2%) si sa iasa presedinte. 

Traian Basescu a depus juramantul si a devenit oficial presedintele Romaniei pe 21 decembrie 2004.

Primul presedinte suspendat

Ca presedinte, Traian Basescu a actionat intr-un mod care a starnit nemultumirea intregii clase politice, mai putin a partidului din care provenea: PD (devenit ulterior PD-L)

In primul rand, colaborarea cu premierul Calin Popescu Tariceanu, aliatul sau din alegeri a devenit extrem de dificila dupa ce acesta din urma a refuzat sa isi dea demisia in vara lui 2005 pentru a provoca alegeri anticipate.

Dupa mai multe episoade conflictuale intre cei doi sef de stat, respectiv Executiv, Calin Popescu Tariceanu a scos PD de la guvernare in aprilie 2007, formand un Cabinet alaturi de UDMR, sprijinit netransparent de PSD in Parlament.

Pe 18 ianuarie 2007 PSD a initiat o actiune pentru suspendarea presedintelui Basescu, pentru incalcari ale Constitutiei.

Pe 21 martie 2007, raportul elaborat de comisia de ancheta din Parlament a stabilit ca Traian Basescu „a incalcat Constitutia si este implicat in fapte de natura penala”.

Curtea Constitutionala constata, cu majoritate de voturi, ca propunerea de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu „se refera la acte si fapte de incalcare a Constitutiei, savarsite in exercitiul mandatului care, prin continutul si consecintele lor, nu pot fi calificate drept incalcari grave, de natura sa determine suspendarea din functie a Presedintelui Romaniei, in sensul prevederilor art.95 alin.(1) din Constitutie” si a dat aviz negativ la propunerea de suspendare.

Cu toate acestea, pe 19 aprilie 2007, Parlamentul reunit a decis suspendarea lui Basescu, cu 322 voturi pentru, 108 impotriva, si 10 abtineri. Suspendarea a devenit efectiva in 20 aprilie 2007, dupa ce Curtea Constitutionala a luat act de decizia Parlamentului Romaniei. Astfel, Traian Basescu a devenit primul presedinte suspendat al Romaniei. Locul sau la Cotroceni a fost luat pentru o perioada de 30 de zile de al doilea om in stat, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu de la PSD.

Ca urmare a referendumului din 19 mai 2007 suspendarea presedintelui a incetat, acesta fiind reconfirmat in functie cu 74,48%.

Demisia in 5 minute

Cu doua zile inainte de a fi suspendat din functie, presedintele Traian Basescu a promis intr-o declaratie de presa transmisa in direct la TV ca va demisiona „in cinci minute” daca Parlamentul il va suspenda.

Dupa ce Curtea Constitutionala a validat suspendarea, Traian Basescu a declarat ca s-a razgandit si nu a demisionat, ceea ce ar fi dus la alegeri anticipate.

Explicatia sa a fost ca „o demisie ar fi accentuat criza politica pana in iulie-august” si ca "se pregatea o lege care sa-mi interzica sa mai candidez".

„Tiganca imputita” si „armeanul competent”

Slobod la gura, Traian Basescu a fost acuzat in mai multe randuri de discriminare.

In ziua referendumului de suspendare, aflat la cumparaturi impreuna cu sotia sa, Basescu a fost enervat de intrebarile unei ziariste de la Antena1, careia i s-a adresat cu apelativul „pasarica”. S-a infuriat, i-a luat telefonul si s-a suit in masina, unde telefonul a inregistrat in continuare discutia cu sotia sa, in care presedintele se referea la reporterita numind-o „tiganca imputita”.

Dupa ce Administratia Prezidentiala a inapoiat telefonul, incidentul a fost larg mediatizat si au existat reactii de dezaprobare din partea mass-media si a societatii civile. Traian Basescu si-a cerut scuze ulterior printr-un purtator de cuvant.

In alt incident, Traian Basescu a facut o gluma nefericita legata de originile armene ale chirurgului care l-a operat la glanda tiroida. „Am vazut si un armean bun, un armean competent”, a spus presedintele.

Totusi, Consiliul pentru Combaterea Discriminarii l-a sanctionat pe Traian Basescu numai cu avertisment. 

Guvernul de vis

In decembrie 2008, odata cu formarea Guvernului Emil Boc, presedintele Basescu a laudat compromisul politic intre PSD si PD-L si a dat asigurari ca alianta celor doua partide este in interesul public.

El le-a multumit atat PSD-istilor, cat si PD-L-istilor ca, dupa patru ani de regrete, au reusit sa-i implineasca visul: „In sfarsit, imi vad visul cu ochii: un guvern desemnat de o ampla majoritate parlamentara”.

Basescu i-a laudat ca au trecut peste disputele istorice care i-au despartit din 1992 si s-au asezat la masa negocierilor, in ciuda dificultatilor unui astfel de demers: „Am convingerea ca n-a fost un compromis usor. A fost insa un compromis care nu compromite. Acest guvern este, probabil, cel mai puternic guvern de dupa revolutie”.

Dupa aceste elogii aduse Cabinetului lui Emil Boc, seful statului a simtit nevoia sa infiereze din nou, explicit, fosta guvernare liberala: „Am mai instalat un guvern in 2004 si am crezut ca este un guvern al Romaniei, dar a fost unul al lui Fenechiu, al lui Patriciu sau mai stiu eu al cui”. In comparatie cu acestia, ministrii actuali sunt, in opinia presedintelui, niste patrioti adevarati: „Ma bucur ca este 100% un guvern al Romaniei.

Lucrurile s-au schimbat insa rapid si, in octombrie 2009, PSD a iesit de la guvernare. 

O noua candidatura

Traian Basescu a refuzat sa declare daca va mai candida pentru un nou mandat de presedinte pana in octombrie 2009. Cand era intrebat despre candidatura, o conditiona mereu de evolutia tarii aflate intr-o grava criza economica.

Pe 3 octombrie 2009, Basescu a confirmat in sfarsit ca va candida pentru un nou mandat la Cotroceni. Anuntul a fost facut in mod surprinzator, la o petrecere campeneasca din Sannicolau Mare, in judetul Timis.

Daca pana acum, seful statului a refuzat sa raspunda concret la intrebarile legate de candidatura, fie ca se afla in mijlocul oamenilor, fie ca se afla la emisiuni televizate, de aceasta data, intr-un gest aparent spontan, Traian Basescu a confirmat ceea ce, de altfel, se stia.

"Nu doream sa anunt astfel candidatura, dar voi candida", a spus Traian Basescu.

"Aici, la Sannicolau, va doresc o dupa-amiaza placuta si voi reveni la Sannicolau Mare pentru ca de acum Sannicolau Mare pentru mine a devenit un loc important, locul in care presedintele in functie anunta ca va mai candida pentru un mandat", a spus Basescu.

Seful statului a afirmat ca a facut anuntul la targul de produse traditionale din Sannicolau Mare pentru ca a fost emotionat de numarul mare de oameni care ii cereau acest lucru.

Anuntul a venit la mai putin de 24 de ore dupa ce liderul social-democrat Mircea Geoana, principalul contracandidat, s-a lansat in cursa pentru prezidentiale si la cateva ore diferenta de lansarea candidaturii lui Gigi Becali.

Din nou presedinte 

Dupa turul 2 al alegerilor prezidentiale din 6 decembrie 2009, Traian Basescu si-a mentinut functia de sef de stat. Rezultatul a fost insa foarte strans. Basescu a fost votat de 50,33% dintre alegatori, in timp ce Mircea Geoana de la PSD a primit 49,66% din sufragii, potrivit rezultatelor finale anuntate de BEC.

Rezultatele oficiale de la BEC au intors estimarile institutelor de cercetare. Potrivit exit-pollurilor, Mircea Geoana ar fi obtinut circa 51%, iar Traian Basescu in jur de 49% din voturile alegatorilor. Un singur institut, insa, il dadea castigator pe Basescu, cu 50,4% din voturi.

Traian Basescu nu a crezut insa rezultatele exit-pollurilor si si-a proclamat victoria inca din seara de 6 decembrie, in ciuda faptului ca acelasi lucru l-a facut si contracandidatul sau, favoritul sondajelor. 

Mircea Geoana si PSD au contestat la Curtea Constitutionala rezultatul alegerilor, acuzand fraude electorale. Insa CCR a decis ca alegerile sunt valide si l-a declarat castigator pe Basescu.

Academician sau nu?

Traian Basescu a devenit incepand din 11 martie 2010 membru de onoare al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania.

Conducerea Academiei a explicat ca i-a acordat titlul presedintelui pentru ca i-a dat un sediu.

O zi mai tarziu, pe 12 martie, presedintele Traian Basescu a anuntat ca nu va accepta sa fie membru de onoare al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania.

"Cu privire la propunerea Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania ca presedintele Traian Basescu sa devina membru de onoare, Administratia Prezidentiala precizeaza ca initiativa nu a primit acordul presedintelui sau al institutiei prezidentiale", informeaza un comunicat al Presedintiei.

Traian Basescu considera ca acordarea unui sediu si promulgarea unei legi sunt obligatii de serviciu care nu trebuie rasplatite cu titluri academice. 

Relatia cu regele Mihai

Intr-o emisiune la B1TV din iunie 2011, in preajma comemorarii anexarii Basarabiei de catre Uniunea Sovietica in 1940, Basescu a facut in nume personal unele afirmatii controversate relativ la regele Mihai I, sugerand ca actul sau de abdicare din 1947 ar fi fost "un act de tradare a interesului national al Romaniei" si ca acelasi monarh ar fi avut, ca sef al statului, partea sa de responsabilitate pentru Holocaustul impotriva evreilor si romilor.

Desi Casa Regala nu a comentat aceste declaratii, numerosi istorici si cercetatori reputati ai perioadei l-au contrazis, explicand contextul mai larg al abdicarii fortate si sugerand ca atitudinea Casei Regale in ansamblu si a regelui in particular fata de evrei si Holocaust este mai bine exemplificata prin cea a reginei-mama Elena, care prin insistente a salvat zeci de mii de evrei si a primit titlul de "Drept intre popoare" din partea Muzeului Holocaustului, Yad Vashem.

Viata personala

Traian Basescu este casatorit cu Maria Basescu si impreuna au doua fete: Ioana si Elena.

Maria Basescu este o prezenta discreta, ea aparand rar alaturi de presedinte in vizitele prin tara, la hypermarket sau in vacanta pe litoral sau in Bucovina la parintii ei. Singura nu merge decat rareori, in special la diverse evenimente hipice.

Maria Basescu este casnica. Intr-un interviu acordat in 1995, Maria Basescu a povestit singuratatea resimtita in lungile absente ale sotului.

„Am stat foarte mult singura. E adevarat, la inceput am incercat sa dau fetita la cresa, dar nu se adapta. Era mereu bolnava si nu manca. Asa ca am ramas acasa. Singura. Sotul meu pleca mereu pe mare. Imi amintesc cum, chiar la inceputul casniciei noastre, a fost nevoit sa plece pentru trei luni pe mare. Si eu plangeam, iar o vecina mi-a spus: "Taci tu, al meu e plecat de sase luni si nu stiu cand se intoarce." Asta a fost. Ma sunau si-mi spuneau: "Sotul dv. a trebuit sa plece. Dar fiti linistita, nu pentru mult timp, pentru doua saptamani." Parca asta era putin. Doua saptamani si cu doua saptamani, se aduna”, a declarat Maria Basescu atunci.

Maria Basescu a relatat atunci si activitatea sa cotidiana de sotie de deputat. „In fiecare zi ma scol la ora sapte pentru a pregati cafeaua sotului meu. Apoi pregatesc micul dejun si plec la piata. Cand ma intorc, gatesc. Eu gatesc in fiecare zi, pentru ca sotul meu nu mananca de doua ori acelasi fel de mancare si, apoi mai sunt si fetele: una vrea supa, alta ciorba si tot asa. Pe urma masa de pranz si atunci chiar e o nebunie. Fata cea mica vine de la scoala, cea mare pleaca la scoala, cateodata vine si sotul sa manance.

Dupa-amiaza fac curat. Vedeti si dumneavoastra, casa asta e prea mare numai pentru mine. Sunt si trei dormitoare sus... in fiecare zi trebuie sa fac curat. Mai trebuie sa-l scot si pe Dick la plimbare... Seara ma uit la Actualitati. Macar vad ce se spune despre sotul meu sau despre partid. In plus, in unele zile spal, iar in altele calc. E foarte multa treaba.”

Succesurile Elenei

Daca Maria Basescu e oaza de liniste a familiei, nu acelasi lucru se poate spune despre fetele presedintelui. Mezina Elena i-a cauzat tatalui cateva probleme de imagine din cauza frecventelor greseli gramaticale, relatiilor cu diversi tineri si dorintei de a intra in politica.

„Poti sa ai si esecuri, poti sa ai si succesuri... pot sa fie oameni care nu vor sa vorbesc cu tine”, si-a exteriorizat o data Elena gandurile intr-o sincera declaratie de presa.

Greselile gramaticale au facut deliciul presei. Traian Basescu a tinut sa ii ia apararea fiicei sale si a criticat „campania pe care greii presei, adevarati barbati, au declansat-o de mai bine de o luna impotriva unui copil, fie el si al presedintelui

 In martie 2009, Elena Basescu a demisionat din PD-L, ca urmare a unei campanii de presa in care tatal sau era acuzat de nepotism pentru ca si-ar fi impus fiica pe listele pentru europarlamentare.  

Odata cu demisia din PD-L, Elena Basescu si-a anuntat si intentia de a candida independent la alegerile europarlamentare din iunie 2009.  

A facut campanie in toata tara sub sloganul "EBA ia atitudine" si a reusit sa obtina 4,22% din voturi. Chiar in noaptea de dupa alegeri fiica mai mica a presedintelui tariii a revenit in partidul care a lansat-o, PD-L.  

Traian Basescu s-a bucurat de victoria mezinei, iar colegii democrat-liberali au reprimit-o cu aplauze.  In momentul prezentarii exit-polului, presedintele Basescu a tinut sa-si imbratiseze fiica si sa spuna presei ca nu a ajutat-o cu nimic in campanie.  

Elena Basescu a explicat in martie 2009, intr-un interviu pentru Antena 1, relatia pe care o are cu tatal sau.  

Fiica cea mica a presedintelui a sustinut ca tatal ei a sfatuit-o si la alegerile locale si la cele parlamentare sa nu candideze si acelasi lucru i l-a spus si in legatura cu alegerile europarlamentare, asadar decizia a fost doar a ei. Mai mult, Elena Basescu sustine ca presedintele a aflat din presa de candidatura sa.  

"Despre candidatura mea la europarlamentare, tatal meu a aflat din presa. El chiar m-a sfatuit dinainte sa mai astept, dar eu am ales politica pentru ca imi place politica. Am notorietate, dar acest lucru nu este suficient, trebuie ambitie si determinare pentru politica si vreau sa stiti ca nu ma consider o persoana frumoasa, ma consider o persoana simpatica si ingrijita", a spus mezina familiei Basescu.  

Apartamentul Ioanei

Fiica cea mare a presedintelui, Ioana, nu s-a implicat in politica, ea tinand prima pagina a ziarelor doar datorita diverselor relatii amoroase, inclusiv mariajul ratat cu Bodo, solistul formatiei Proconsul. Dupa ce a divortat, Ioana a revenit la numele de Basescu.

A fost insa si Ioana implicata intr-un  scandal referitor la modul in care si-a achizitionat un apartament de peste jumatate de milion de euro.

In aprilie 2009, o sesizare privind-o pe fiica cea mare a presedintelui a fost depusa la DNA. Conform acestei sesizari, Ioana Basescu nu a avut venituri suficiente pentru achizitia apartamentului din Baneasa, din complexul rezidential al lui Puiu Popoviciu.

Conform autorului reclamatiei, abia dupa ce fiicei celei mari a presedintelui Basescu i s-a cerut (la Realitatea TV, de catre Sorin Rosca Stanescu) sa-si faca publice declaratiile de venit, Ioana si le-a depus la Fisc.

Este vorba de mai multe declaratii, aferente sumelor castigate in ultimii ani, depuse toate in aceeasi zi.

In plangerea inaintata DNA nu se pomenesc sumele castigate de fiica presedintelui, insa presa a aflat ca acestea se invart abia la cateva mii de auro anual, nicidecum la zeci de mii de euro pe an, timp de mai multi ani, ca sa poata acoperi cheltuiala cu achizitia apartamentului din Baneasa.

Fratele sau, arestat preventiv

Mircea Basescu, fratele lui Traian Basescu, a fost arestat preventiv de catre DNA pe data de 20 iunie 2014, sub acuzatia de trafic de influenta. Procurorii anticoruptie sustin ca, prin intermediul lui Marian Capatana, arestat si el, Mircea Basescu ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni pe langa judecatori, care ar fi trebuit sa dispuna o sentinta favorabila in procesul lui Bercea Mondial. In 26 noiembrie 2014, Mircea Basescu a fost eliberat din arest preventiv, dupa o decizie a magistratilor de la Curtea de Apel Constanta, si a fost plasat in arest la domiciliu, decizia fiind una definitiva. In urma acestui scandal, Traian Basescu a precizat ca el nu a primit niciodata vreun ban sau vreun bun de la ori din partea lui Sandu Anghel, zis si Bercea Mondialu, personaj implicat in dosarul in care fratele sau, Mircea Basescu, este acuzat de trafic de influenta. Mai mult, el a spus ca nu a vorbit niciodata cu fratele sau despre Bercea Mondialu si ca a aflat din presa de relatia dintre cei doi.

Fratele si armele

In august 2009, fratele lui Traian Basescu, Mircea, a fost descoperit in actionariatul unei firme care intentiona sa intre pe piata interna si internationala a afacerilor de armament. Traian Basescu sustine ca nu era la curent cu actiunile fratelui sau.

Presedintele Basescu a spus ca “este regretabil” faptul ca fratele sau a fost implicat intr-o astfel de firma si i-a cerut sa iasa din actionariatul ei, ceea ce s-a si intamplat imediat.

Mircea Basescu s-a asociat in Desico, firma de consultanta in domeniul apararii, cu fosti sefi din industria autohtona de aparare, dar si cu reprezentanti ai unor mari companii americane din industria de armament si tehnica militara, unde activeaza în prezent chiar fosti înalti ofiteri NATO si US Army.

“Daca frate-miu mai intra intr-o firma dubioasa, cred ca pot sa nu mai candidez”, a spus presedintele roman pe jumatate ironic, pe jumatate suparat, dupa ce presa a dat publicitatii noile preocupari ale fratelui sau. Cand Traian Basescu a devenit presedinte, la sfarsitul anului 2004, cei doi frati Basescu aveau o firma de inghetata. Intre timp insa fratele presedintelui a fost cooptat si in alte afaceri. 

Operatia de la Viena

In mai 2006, Traian Basescu a fost operat de hernie de disc, dar nu in Romania, ci intr-o clinica din Austria. Internat initial la Spitalul Elias din Bucuresti, seful statului a fugit intr-o noapte in strainatate.

Traian Basescu a luat aceasta decizie, la indicatia ministrului sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Basescu a ales Spitalul Universitar din Viena, unul dintre cele mai renumite din Europa, pentru interventiile de genul celei la care a fost supus presedintele.

Sorin Oprescu, directorul Spitalului Elias, si seful primei echipe de medici care ar fi trebuit sa-l opereze pe seful statului, sustine ca interventia se putea face si in tara. Oprescu a declarat inca de la inceput ca s-a consultat cu specialistii din Austria.

Gestul pacientului Traian Basescu a generat polemici: intre specialistii care au spus ca seful statului putea fi operat in Romania si cei care sustineau contrariul; intre ministrul Sanatatii si cadrele medicale al caror profesionalism a fost pus la indoiala, si chiar in randul opiniei publice care nu are bani sa se trateze altundeva decat in sistemul sanitar romanesc. 

Link-uri utile:

Traian Basescu
Traian Basescu

Data nasterii: 4 noiembrie 1951

Cariera:  Primar al Capitalei, presedinte al Romaniei, ministru al Transporturilor

Evenimente importante:  - in 2006 s-a operat de hernie de disc la Viena

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Traian Basescu, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.

Bancuri despre Traian Basescu

Proaspat sosit pe vapor, musul Basescu il intreaba pe capitan dupa cateva zile...citeste tot bancul
Base catre Miclea: -Si zi,program de educatie timpurie...Dar se mai nasc copii in...citeste tot bancul
La al 200-lea congres al PDL, Basescu, girbovit de ani si plictisit de povara puterii,...citeste tot bancul