Basescu: Antonescu a contribuit la punerea sub semnul intrebarii a statului de drept

Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 18:53
9787 citiri
Basescu: Antonescu a contribuit la punerea sub semnul intrebarii a statului de drept

Presedintele Traian Basescu a sustinut o noua declaratie de presa la Palatul Cotroceni, in care i-a raspuns liderului PNL Crin Antonescu, dupa ce acesta l-a acuzat pe seful statului ca "a defaimat statul de drept".

"Din pacate, fostul presedinte interimar al Romaniei (Crin Antonescu - n.red.) nu a citit nici macar raportul CE cu privire la Romania. Ar fi trebuit sa fie mult mai atent si dansul trebuie sa stie ca a avut o contributie esentiala la punerea sub semnul intrebarii a statului de drept", a ripostat Traian Basescu, de la tribuna Administratiei Prezidentiale.

Totodata, seful statului a declarat ca va avea in zilele urmatoare o intalnire cu premierul Ponta, in care se va discuta, asa cum a anuntat prim-ministrul, despre o eventuala delegare a sa ca reprezentant al Romaniei la Consiliul European de la finalul acestei luni.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile facute de Traian Basescu:

- Voi avea o intalnire cu prim-ministrul. Nu stiu daca maine sau poimaine, am stabilit-o la discutiile anterioare. In functie de cum are programul fiecare, o vom avea.

- Mai avem de rezolvat niste probleme care fac parte din raportul din iulie, pana in decembrie.

- Nu am intrat in nicio campanie, dar sunt ingrijorat pentru ca actualul Parlament isi termina mandatul in decembrie si nu va mai fi timp sa corectam ce e de corectat pana la raport, care risca sa fie dezastruos pentru Romania, nu pentru politicieni, ei vor continua sa traiasca in lumea lor, ci pentru romani.

- Sunt convins ca daca nu reactionam corect la consolidarea parerii ca Romania si-a reintrat in cadenta statului de drept riscam extraordinar de mult, nu pentru politicieni. Romanii vor plati factura iresponsabilitatii politicienilor. Cei care mai cred ca e esentiala indepartarea presedintelui pentru a pune sub control politic institutiile Justitiei, cele de securiate le garantez ca se insala.

- Nu e o declaratie de presa politicianista, e o ingrjiorare profunda.

- Cum sa nu fiu ingrijorat ca la raportul din decembrie riscam sa avem o mentiune ca Romania nu mai respecta criteriile politice de la Copenhaga?

- Declaratia mea de ieri a fost un semn de maxima alerta. Sunt ingrijorat de raportul din decembrie, pentru ca atat timp cat ti se subliniaza nevoia de a respecta statul de drept si dupa votezi in Senat impotriva ICCJ, refuzi ridicarea imunitatii a doi fosti ministri in Camera Deputatilor, mentii in functie ministri declarati incompatibili, cum sa nu fiu ingrijorat?

- Consecintele nerespectarii criteriilor statului de drept nu le suporta nici fostul presedinte interimar, nici politicienii lipsiti de responsabilitate, ci romanii.

- Din pacate, presedintele Senatului, fostul presedinte interimar al Romaniei (Crin Antonescu - n.red.), nu a citit nici macar raportul CE cu privire la Romania. Ar fi trebuit sa fie mult mai atent si dansul trebuie sa stie ca a avut o contributie esentiala la punerea sub semnul intrebarii a statului de drept.

- Scrie mare si ingrosat - respectarea statului de drept si a sistemului judiciar, doar despre asta am vorbit ieri.

- La recomandari, cel mai important pas e ca Guvernul si institutiile esentiale din Romania sa-si demonstreze angajamentul fata de pietrele de temelie indispensabile ale statului de drept si ale independentei sistemului judiciar.

- Ieri (luni - n.red.) am vorbit despre respectarea statului de drept si a sistemului judiciar si a institutiilor statului de drept.

- (...) Sunt multe alte formulari ce se refera si la ANI, si la Avocatul Poporului, dar insist pe statul de drept.

- Citez din ultimul raport al Comisiei Europene, din 18 iulie: Prezentul raport e adoptat intr-un moment in care se pun intrebari importante legate de respectarea statului de drept si de independenta sistemului judiciar din Romania.

- Sunt hotarat ca in aceasta perioada sa abordez mai multe probleme de interes public.

Cred ca s-a creat o confuzie, pe care am vazut-o in reactiile unor politicieni, unul gandindu-se chiar ca am defaimat statul prin punerea sub semnul intrebarii a statului de drept.

Basescu, atacuri pe toate campurile

Traian Basescu a facut, luni seara, primele declaratii de la Cotroceni dupa referendumul din vara. Presedintele a vorbit despre raportul MCV, apreciind ca acesta va fi "dezastruos", dar si-a exprimat si ingrijorarea legata de corectitudinea alegerilor parlamentare din 9 decembrie si de prezenta expertilor OSCE la scrutinul legislativ.

Basescu ii scrie lui Ponta: Vizam o remaniere

Basescu iese la atac: Au castigat romanii vreun leu din suspendarea mea?

De asemenea, seful statului a dezvaluit ca i-a transmis prim-ministrului Victor Ponta o scrisoare in legatura cu cei patru membri ai Executivului acuzati de ANI de incompatibilitate, precizand ca viza "si o eventuala remaniere".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Basescu declaratii Ponta Bruxelles, #Basescu declaratii Cotroceni, #Basescu ANI incompatibili , #Crin Antonescu
Comentarii
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5
Ca si cele de ieri! Basisme!