Opinii: Cat de necesara e suspendarea lui Traian Basescu?

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 08 Ianuarie 2011, ora 19:17
10136 citiri
Opinii: Cat de necesara e suspendarea lui Traian Basescu?

Programul declarat al Opozitiei este suspendarea presedintelui. Dupa anuntarea Aliantei PNL - PC, Crin Antonescu a declarat ca suspendarea lui Traian Basescu a devenit o necesitate pentru Romania, intrucat nu ne mai putem permite sa avem in fruntea statului un om care controleaza, prin parghiile Guvernului si mainile lui Emil Boc, practic, intreaga tara. Aceeasi pozitie si strategie are si Victor Ponta si PSD-ul.

Pe scurt, ceea ce Opozitia sustine la unison este ca Romania nu mai poate sa-l aiba pe Traian Basescu presedinte, pentru ca acesta distruge tara si ne conduce pe toti inspre falimentul general. Pe toti, mai putin ai lor.

De cealalta parte, Traian Basescu se pregateste se schimbe Constitutia si regulile procedurii de suspendare, si sustine ca Opozitia, chiar daca aduna majoritatea in Parlament, nu il poate suspenda fara ca el sa incalce, si nu oricum, ci GRAV Constitutia.

Pe de alta parte, toate sondajele realizate in ultima jumatate de an sunt catastrofale pentru actuala conducere si ii plaseaza pe Traian Basescu si Emil Boc undeva sub 10 procente la capitolul incredere sau intentie de vot. Si mai grav, noua din zece romani sau patru din cinci considera ca ne indreptam intr-o directie gresita. Mai mult, din aceleasi sondaje rezulta ca romanii dezvolta o nostalgie tot mai mare fata de perioada comunista, cand cred ca se traia mai bine.

Pe scurt, Traian Basescu poate fi considerat respondabil, intr-un fel, de reintoarcerea Romaniei in perioada comunista, prin nepopularitatea si ineficienta administrarii perioadei de criza si prin perspectivele pe care Romania din mandatele sale le ofera romanilor in viitor. Opozitia se poate considera ajutata de aceste sondaje, iar obsesia pe care o dezvolta tot mai puternic in privinta suspendarii presedintelui poate parea mai mult decat justificata.

Mai simplu spus - procedura de suspendare a presedintelui poate fi privita in acest context ca o actiune de eliberare a tarii de sub dominatia unui mare rau. Daca inlaturarea lui Traian Basescu impreuna cu Emil Boc si Guvernul sau de la conducerea Romaniei este sau nu o masura care se va dovedi benefica pentru romani, este imposibil de stiut in mod sigur acum.

Se poate la fel de bine ca tot ceea ce va urma, dupa inlaturarea lui Traian Basescu prin referendum, sa arunce tara intr-un haos total, intr-o stare vecina cu dezastrul generalizat din care nu se va putea iesi fara cicatrici profunde. Daca se va iesi. Insa nu aceasta este miza discutiei de aici. Marea intrebare care ar trebui sa ii framante pe liderii Opozitiei, inainte de a declansa procedura lor de suspendare, este daca aceasta are cu adevarat sorti de izbanda.

Sondajele pot fi inselatoare, iar una este increderea populatiei si cu totul altceva este disponibilitatea unui popor, in majoritatea lui, de a vota pentru inlaturarea lui Traian Basescu din functia de presedinte. Dincolo de hatisul si increngatura incalcita legislativa a procedurii de suspendare si a sanselor ca acestea sa fie indeplinite, dincolo de majoritatea parlamentara necesara si inexistenta in prezent, Dan Voiculescu, Crin Antonescu si Victor Ponta trebuie sa isi raspunda la doua intrebari:

Vor cu adevarat romanii sa isi suspende presedintele si sa il inlocuiasca cu cine? Care este alternativa lor rapida si usor congnoscibila dupa momentul zero?

Daca nu au raspunsul cat de cat clar la aceste intrebari, atunci ei toti risca sa nu faca altceva decat sa il intareasca pe Traian Basescu, sa il transofrme intr-o victima, pozitie din care va mai castiga ceva din procentele pierdute si va iesi din aceasta confruntare intarit si cu o imagine mai buna decat cea pe care o are in prezent.

#Traian Basescu presedinte Romania, #procedura de suspendare presedinte, #Victor Ponta presedinte PSD, #Crin Antonescu presedinte PNL, #Dan Voiculescu , #Crin Antonescu