Ziare.com

PNL va sesiza CCR daca Basescu il respinge pe Iohannis

de Adriana Toma
Miercuri, 14 Octombrie 2009, ora 15:48

   

PNL va sesiza CCR daca Basescu il respinge pe Iohannis
Liberalii vor sesiza Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) daca presedintele Traian Basescu nu va tine cont de majoritatea parlamentara care il sustine pe Klaus Iohannis si nu il va desemna sa formeze Guvernul, a avertizat, miercuri, Crin Antonescu.

"Am constituit aceasta coalitie conjuncturala pentru a gasi o solutie. Klaus Iohannis e cel mai bun prim-ministru, in aceasta conjunctura, din Romania. Daca PD-L doreste sa se alature acestei constructii, nu am nimic impotriva.

Daca PD-L refuza, vom arata ca presedintele ignora Constitutia, articolul 103, se opune unei solutii rationale si eficiente si vom sesiza Curtea Constitutionala daca presedintele ignora o majoritate constituita in Parlament", a accentuat liderul PNL.

Antonescu a accentuat Romania se afla, in acest moment, in situatia existenta si in Constitutia Romaniei, a existentei unei majoritati parlamentare care sustine acelasi candidat pentru sefia Guvernului.

""Nu cred in acest moment ca exista dubii in legatura cu situatia constitutionala in care ne aflam. Suntem intr-o pozitie clara, descrisa de Constitutie si anume s-a constituit o larga majoritate, o majoritate absoluta in termeni tehnici, de circa 67% din Parlament, care sustine o persoana, respectiv pe Klaus Iohannis pentru functia de prim ministru. Presedintele cred ca trebuie, conform aceleiasi Constitutii, sa ia act de aceasta sustinere si sa desemneze candidatul propus de aceasta majoritate parlamentara", a argumentat presedintele liberalilor.

Crin Antonescu a adaugat ca vrea sa porneasca de la premisa ca "presedintele Romaniei este un om rational si responsabil", asta desi partidele din opozitie au fost invitate din nou la Cotroceni, miercuri, ca seful statului sa le comunice rezultatul consultarilor de marti.

"PNL nu va face nicio numire in acest Guvern de tehnocrati"

Antonescu a tinut sa precizeze ca desi desemnarea lui Klaus Iohannis sa formeze Guvernul a fost propusa de liberali, PNL nu va face nicio propunere, nicio numire in acest Guvern de tehnocrati.

"Desi este propunerea PNL si a mea, intre noi, ca partid, si Iohannis nu exista nicio legatura. El este un independent in raport cu fortele politice care il sustin. Nu va fi un premier care sa fie limitat in atributiile sale de partidele care il sustin. Daca Iohannis va fi numit, PNL nu va face niciun fel de numire, nu va face niciun fel de propunere in acest Guvern. Va fi un Executiv de tehnocrati", a declarat liderul PNL.

Totodata, Crin Antonescu a atras atentia ca nu se poate vorbi nici de o alianta a partidelor care il sustin pe Iohannis in functia de premier: "Nu e vorba de nicio alianta, de nicio coalitie intre partidele care il sustin ca prim ministru. E aproape un Guvern de uniune nationala".

Nu in ultimul rand, Antonescu i-a multumit primarului Iohannis ca a acceptat propuneea PNL intr-un moment dificil pentru Romania: "Ii multumesc lui Klaus Iohannis pentru ca accepta sa se implice intr-un moment dificil pentru Romania. Ma buur sa am inca o data confirmarea ca domnul Klaus Iohannis este un om de cuvant, curajos, serios.

Ma bucur ca propunerea a fost acceptata si de majoritatea larga a Parlamntului, mai putin un partid. Principiile pe baza carora am pornit cu ceva vreme in urma discutiile au fost respectate intocmai, iar propunerea a fost acceptata si de larga majoritate a fortelor din Parlament".

Candidatul PNL la prezidentiale a mai spus ca masurile esentiale pentru bunul mers al tarii vor fi discutate dupa ce Iohannis va primi mandatul: "PNL este preocupat de ce se intampla in Romania, si daca Iohannis va primi mandatul, vom discuta cu domnia sa cateva masuri esentiale pentru bunul mers al tarii privitoare abrogarea impozitului fortefar, la investitii... (...) Am depus un proiect de lege PSD-PNL foarte precis, destinat abrogarii regimului privilegiat al pensiilor parlamentarilor, pentru a dovedi ca dezlantuirea demagogica a domnului Boc nu are niciun fundament".

Articolul 103 din Constitutie

Potrivit articolului 103 din Constitutia Romaniei, presedintele "desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.

Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului.

Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor".

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1260 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Așa, bună treabă !

Dați-l afară și pe marinarul neconstituțional care sfidează dorința poporului, exprimată de aleșii noștri !!!
Bășescu să se ducă după Boc !!!
Hai să trăiți biiiineeee !!!

 

 

asa si....

si daca sesizezi CCR care e problema....Fugi mai de aici ....Vrei sa pui si tu unul in frunte si gata ai gura mare........

 

 

CCR isi va declina competenta si va sesiza CEDO; CEDO va sesiza pe Gaddafi iar acesta va rupe in bucati carta ONU dupa care se va plange habsburgilor si iredentistilor ca e neputincios in fata smecherilor din Romania

Presedintele este alesul a 22 milioane de romani fiind situat la nivelul maxim de reprezentativitate si legitimitate si nu este la bunul plac al celor 471 de parlamentari care sunt alesii, fiecare in parte, a catorva mii de alegatori (cateva sute in unele cazuri)

Presedintele desemneaza candidatul pentru postul de prim ministru, al carui cabinet este validat/invalidat ulterior de catre parlament

Parlamentul nu poate impune presedintelui sa desemneze un candidat pentru postul de prim ministru, decat numai daca acesta este reprezentantul unei majoritati parlamentare legal constituite (partid politic sau coalitie politica inregistrata legal)

Pseudocoalitiile ad-hoc injghebate in graba pe coridoarele forului legislativ nu sunt majoritati parlamentare legal constituite

 

 

Prencipile asa cum pronunta Ceausescu!!!

De aceea nu am scris principiile.

 

 

CONSTITUTIA ROMANIEI articolului 103 : "a partidelor reprezentate in Parlament."

"Potrivit articolului 103 din Constitutia Romaniei, presedintele "desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament."
Este foarte clar ca presedintele Basescu va DESEMNA ca prim ministru una din propunerile facute de "partidele reprezentate in Parlament", pentru ca nu exista un singur partid cu reprezentare majoritara in Parlament.
Partidele PSD, PC, PNL si UDMR au intrat in Parlament dupa alegerile parlamentare din 2008, fara a fi inregistrate ca o anumita ALIANTA inainte de alegeri. Daca, ele intrau sub sigla unei ALIANTE, acea alianta era majoritara si putea propune primul ministru. De aceea nu inteleg cum vor fi o alianta legal constituita dupa ce deja sunt de 9 luni in parlament si s-au rotit in fel si chip.
Nu exista nici o legatura intre "ALIANTA" in sensul legislativ, adica inregistrata inainte de alegerile parlamentare si "ALIANTA AD-HOC" intre partide distincte din parlament INTR-UN MOMENT SAU ALTUL IN VEDEREA IMPUNERII UNUI ANUMIT VOT!
In fata:
INSTITUTIEI PREZIDENTIALE VOR STA PROPUNERILE PARTIDELOR POLITICE CU REPREZENTARE IN PARLAMENT PENTRU FUNCTIA DE PRIM-MINISTRU. PRESEDINTELE VA DESEMNA PRIMUL MINISTRU!
Domnule Crin Antonescu PNL, care este temeiul legal pe care il incalca presedintele, ca sa sesizati CCR daca Basescu il respinge pe Klaus Johannis?

 

 

si ce daca

si ce daca o sa sesizati ccr? presedintele prin constitutie are dreptul sa aleaga premierul, tu nu esti presedinte si nu ai sa fii

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor