Presa de azi: Romania, tara guvernelor din umbra

Luni, 30 August 2010, ora 08:42
1934 citiri
Presa de azi: Romania, tara guvernelor din umbra
Foto: Puterea

Termenul de cateva zile care ii desparte pe politicieni de primele zilele ale toamnei cand se spune ca sa numara bobocii, desi la ei se vor numara cel mai probabil ministrii lipsa, care au fost pusi si scosi de pe lista remanieri, i-a facut sa fie activi si sa isi pregateasca guverne din umbra si strategii de a-si invinge adversarii, desi tara este in continuare in criza, saracie si somaj.

Daca Evenimentul Zilei ne anunta in editia de luni ca PD-L-istii asteapta un semn de la Basescu pentru a vedea ce vor face mai departe, cei de la PNL, in frunte cu Crin Antonescu, sunt in cautarea unui nou Iohannis, asa cum dezvaluie Gandul.

Tot in planurile PNL figureaza si o linie de pace cu PSD, iar Puterea ne spune in editia de luni ca traim in tara guvernelor din umbra, fapt dovedit si de faptul ca in 2011 salariile din sanatate si educatie vor fi tot mici, asa cum scrie si Adevarul in editia de luni.

PDL-istii asteapta un semn de la Basescu

Cu o zi inainte de expirarea termenului de gratie dat de presedintele Traian Basescu guvernului Boc, PD-L-istii flutura steagul remanierii, scrie Evenimentul Zilei in editia de luni.

Unii fac deja lista trasferurilor, altii, mai rezervati, il asteapta pe Emil Boc sa vina cu analiza ministrilor. Din ambele ecuatii nu lipseste intalnirea promisa cu seful statului pentru a lamuri lucrurile.

Pana atunci pe lista ministrilor pe care PD-L-stii ii viseaza plecati de la Palatul Victoria figureaza remaniabilii "de serviciu" Mihai Seitan (Munca), Sebastian Vladescu (Finante), Mihai Dumitru (Agricultura), Adriean Videanu (Economie) sau Radu Berceanu (Transporturi).

Daca PD-L-istii ar vrea ca pretul remanierii sa fie platit si de UDMR, liderul Uniunii, Marko Bela, nu vede motive de schimbare ale ministrilor sai.

"Din punctul nostru de vedere, nu se pune problema remanierii, nu in legatura cu activitatea ministrilor UDMR", a declarat Marko.

El a tinut sa-i aprecieze activitatea ministrului sanatatii, Cseke Attila, fara de care, spune el, nu s-ar fi luat "cea mai importanta masura de reforma din acest an", respectiv descentralizarea spitalelor.

Gandul: Antonescu, in cautarea unui nou Iohannis

Daca PD-L asteapta un semn de la Basescu, cei de la PNL au si fost mobilizati deja de liderul lor, Crin Antonescu. Gandul titreaza in editia de luni ca strategia e asta: un "nu" categoric PD-L, un "da" conditionat PSD. Aceasta este linia politica trasata PNL de catre presedintele liberal Crin Antonescu, la Delegatia Permanenta a partidului de sambata, de la Mamaia.

Liderii PNL i-au cedat in totalitate initiativa lui Antonescu, astfel ca sedinta de partid a fost in mica masura o dezbatere si mai mult un expozeu al presedintelui partidului, aprobat prin aplauze de catre delegatii care nu asteptau mari surprize politice. Discursul lui Crin Antonescu a fost unul traditional pentru el, cu atacuri foarte dure la adresa presedintelui Traian Basescu si a PD-L, cu care a fost exclusa ab initio orice cooperare: "PNL exclude orice colaborare la guvernare cu PD-L si sistemul de putere al lui Traian Basescu. PD-L este umflatura maligna din sistemul politic romanesc, este malformatia la care a dus drumul gresit al celei mai mari parti a clasei politice si trebuie, pentru sanatatea politicii romanesti, sa dispara".

Pentru pesedisti, mesajul lui Antonescu a fost unul mai putin razboinic, dar la fel de ferm: PNL va intra la guvernare cu PSD, dupa eventuala demitere a Guvernului Boc, dar in niciun caz cu un premier pesedist, asa cum a anuntat Adrian Nastase, ci cu unul independent, de tipul lui Klaus Iohannis. Antonescu s-a declarat gata sa reediteze "proiectul Iohannis" din 2008, chiar si cu primarul Sibiului, iar, daca acesta nu doreste, cu o personalitate asemanatoare. Presedintele liberal a promis ca PNL va sustine o noua suspendare a lui Traian Basescu, daca acesta procedeaza la fel ca in 2008 si nu tine cont de dorinta opozitiei unite.

Romania Libera: PD-L in proiectul Iohannis?

Desi linia a fost trasata clar si concis, cei de la Romania Libera se intreaba in editia de lui daca PD-L nu face parte din proiectul Iohannis.

Antonescu i-a invitat pe democrat-liberalii nemultumiti la "dialog", invocand ipoteza "unei actiuni politice comune". Unii liberali cred ca invitatia priveste inclusiv ministri PD-L.

Pe langa intransigenta, liderul PNL a aratat insa democrat-liberalilor si o usa deschisa, invocand chiar posibilitatea unei "actiuni politice comune". "Exista oameni in PD, membri, parlamentari, alesi locali, care inteleg ca dreapta nu are nimic de-a face cu populismul, coruptia si clientela regimului Basescu-Boc. Acesti oameni, cu conditia sa nu fie compromisi in nici un sens, au usa dialogului deschisa si chiar usa unei actiuni politice comune. Dar cu PD nu avem dubiu, nu vom fi complici niciodata", a declarat Crin Antonescu in fata Delegatiei Permanente.

Vicepresedintele PNL, Relu Fenechiu, spune ca nu exista nici o contradictie intre necolaborarea cu PD-L si deschiderea catre democrat-liberalii nemultumiti. El a declarat pentru RL ca acestia "sunt chemati sa participe la realizarea unei alte majoritati politice, independent de PD-L" si ca "obiectivul acestei majoritati este crearea unei guvern credibil". Nu conteaza daca democrat-liberalii disidenti vor sprijini noul proiect guvernamental dintr-o structura formala sau prin simplu vot in Parlament. Intrebat daca din acest eventual guvern ar putea face parte si unii actuali ministri PD-L, Relu Fenechiu a raspuns clar: "Da, inclusiv ministri. Nu e nimic anormal aici", refuzand sa detalieze.

Jurnalul National: Executiv din umbra si remaniere guvernamentala

Si Jurnalul National scrie in editia de luni despre asa anuntata remaniere guvernamentala.

Intruniti la malul marii ca sa gandeasca strategia politica a partidului pentru perioada urmatoare, liberalii au decis: este nevoie de creionarea unui "guvern din umbra", care sa fie prezentat ca solutia de guvernare dupa o eventuala cadere a actualului cabinet Boc, impreuna cu un nou program politic.

De partea cealalta, in randurile Puterii, discutiile despre schimbari de ministri sunt tot mai frecvente la nivelul parlamentarilor PD-L, adica al celor despre care presedintele Basescu spunea ca vor avea un rol important in "retezarea" capetelor ministrilor neperformanti. De altfel, despre "marea judecata" a ministrilor PD-L decisa a avea loc la 1 septembrie se vorbeste tot mai insistent, fara insa sa existe o confirmare prezidentiala a informatiei vehiculate inca de acum cateva zile, conform careia la intalnirea premierul

Boc - ministrii PD-L - parlamentarii PD-L va participa si presedintele Basescu. O jumatate de confirmare a participarii presedintelui a venit de la deputatul PD-L Sulfina Barbu, care a spus ca "probabil" va veni si presedintele la reuniunea grupurilor PD-L de la 1 septembrie. Pana atunci, voci democrat-liberale, in functie de tabara din care fac parte, rostesc deja diverse nume de ministri cazuti in dizgratie, constanta acestor declaratii fiind ministrii Seitan si Vladescu.

Puterea: Tara guvernelor din umbra. Toamna se numara bobocii

Si in tot acest iures de strategii politice, Romania pare o tare care nu mai este guvernata aproape deloc. Puterea titreaza in editia de luni ca se intampla un lucru ciudat: toata lumea vorbeste despre guverne si despre guvernare, dar nimeni nu pare ca vrea sa guverneze. PD-L se afla in plin proces de alcatuire al unui nou guvern, unul remaniat. PSD tot anunta un program de guvernare, dar nimeni nu l-a vazut si nici macar nu intuieste ce ar putea contine el. PNL s-a hotarat, in weekend, la mare, sa alcatuiasca un guvern din umbra. In tot acest timp, Traian Basescu se pregateste sa scoata la tabla Buvernul Boc.

Premierul Emil Boc pregateste el insusi un Guvern din umbra avand in vedere ca la 1 septembrie trebuie sa prezinte grupurilor parlamentare ale PD-L o remaniere guvernamentala. Intalnirea dintre ministri si parlamentari la care va fi prezentata analiza membrilor Cabinetului va avea loc pe 1 septembrie si este posibil ca acolo sa fie prezent si presedintele Traian Basescu, dupa cum a spus ieri presedinta Organizatiei de femei a PDL Sulfina Barbu.

De altfel, purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale Valeriu Turcan a confirmat vineri pentru ziarul "Puterea" ca la Palatul Cotroceni este in discutie o astfel de intalnire. Pe lista ministrilor remaniabili se afla Gabriel Sandu (Comunicatii), Radu Berceanu (Transporturi), Sebastian Vladescu (Finante), Mihail Dumitru (Agricultura), Attila Cseke (Sanatate) si ultimul intrat Mihai Seitan (Munca).

Sulfina Barbu a spus ca fiecare ministru trebuie evaluat dupa doua criterii: reformele in domeniul de care raspunde si respectarea angajamentului ca pana la 1 septembrie sa reduca cheltuielile din minister.

Potrivit unor surse democrat-liberale cele doua criterii nu vor fi suficiente. Mai multi parlamentari PD-L vor sa fie inclusi pe lista remaniatilor si ministrii care au imagine proasta sau cei care nu au fost vizibili deloc, printre acestia numarandu-se Seitan si Dumitru.

Adevarul: Sanatatea si educatia, salarii mici si in 2011

"Nebunia" de a prinde un loc la putere sau de a-l pastra a policitienilor se vede clar in faptul ca nu prea ii intreseaza ca in 2011 in domeniul sanatatii si educatiei vor fi salarii mici si in 2011, asa cum Adevarul in editia de luni.

Noua grila a salarizarii bugetarilor ii tine la baza piramidei pe profesorii din invatamantul preuniversitar si pe medici, ca si vechea lege. Magistratii si inaltele fete bisericesti sunt printre putinii care castiga mai mult odata cu aplicarea noului sistem.

La un an de la asumarea raspunderii pe legea salarizarii, Executivul vine cu propuneri de modificare a actului normativ. Astfel, potrivit noului proiect, raportul intre salariul de baza minim pe economie si cel maxim din sectorul de stat va creste de la 1:12 cat este acum, la 1:15. Functia cel mai bine remunerata ramane cea a sefului statului, iar cel mai prost platita, cea a muncitorului necalificat.

Noua filosofie bugetara nu este agreata de liderii marilor centrale sindicale, care au amenintat ca vor boicota discutiile cu Executivul. "Desi pe unele tronsoane coeficientii de ierarhizare a functiilor au urcat, acest lucru nu va duce la cresteri salariale in 2011 pentru ca baza de plecare este salariul din august 2010. Adica acela deja redus de Guvern cu 25%", a spus Sebastian Oprescu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Administratia Publica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#remaniere guvernamentala septembrie, #Traian Basescu Emil Boc, #Crin Antonescu guvern umbra , #Crin Antonescu
Comentarii
Poza Iogica
Iogica
rank 5
buna dimineata, oameni ! care umbra, bre ? unde e umbra aia ? colcaie demagogia, hotia, marlania, ipocrizia, la vedere... am si orbit de atata stralucire.
Poza amenam
amenam
rank 5