Opinii: Crin Antonescu, lider al Opozitiei

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 02 Noiembrie 2010, ora 13:28
6727 citiri
Opinii: Crin Antonescu, lider al Opozitiei
Foto: Ziare.com

Invitatia la consultari lansata de Traian Basescu ascute lupta pentru intaietate in Opozitie. Un paradox deloc... paradoxal in politica romaneasca aberanta asa cum arata ea acum.

Din start ar trebui spus ca decizia Opozitiei de a nu participa la consultari este, pana la urma, o negare dialogului institutional.

Nu omul Traian Basescu ii invita la el acasa pe liderii Opozitiei, la un sprit, ca sa vorbeasca despre culoarea in care ar vrea sa zugraveasca peretii biroului prezidential, iar ei nu se duc pentru ca il detesta.

Institutiile numite partide politice sunt invitate de institutia prezidentiala pentru a discuta despre teme de maxim interes national: concluziile Consiliului European, relatia cu FMI si integrarea in spatiul Schengen. Iar institutiile numite partide politice dau dovada de o crasa iresponsabilitate refuzand dialogul institutional pe astfel de teme, indiferent ce sentimente nutresc fata de omul Traian Basescu. Liderii lor nu au decat sa se duca acolo, sa-si expuna ideile geniale si din pragul Palatului sa comunice poporului cum presedintele nu vrea sa tina cont de ele.

Dar PNL si PSD (caci PC e cantitate neglijabila) isi fac un titlu de glorie din negarea dialogului institutional, fara sa realizeze ca exact acest tip de dialog isi doresc romanii sa vada si sa auda. Pana la urma, este foarte probabil ca invigatorul in urmatoarele alegeri sa fie cel care va reusi sa renunte primul la visceralitati si isterii.

Dar dincolo de asta, invitatia la consultari a dat posibilitatea unor pozitionari extrem de interesante pe relatia PNL - PSD si Crin Antonescu - Victor Ponta.

Liderul PNL a mutat primul, refuzand din start invitatia la dialog, pe care, de aceasta data macar a avut inspiratia sa o supuna si deciziei partidului.

Dar Crin Antonescu a ridicat miza. A invitat el insusi partidele politice la consultari, ca un adevarat lider al Opozitiei, ba chiar, undeva subliminal, ca un sef de stat.

Cum este foarte putin probabil ca partidele din majoritate sa participe la consultarile lui Crin Antonescu am putea vedea practic doi poli de putere: unul grupat in jurul presedintelui Traian Basescu si unul in jurul lui Crin Antonescu, liderul Opozitiei si prezidentiabilul deocamdata fruntas.

Miscarea este inteligenta din punct de vedere politic punand PSD si, in special, pe Victor Ponta intr-o situatie delicata, greu de gestionat.

Inteligent ar fi fost ca PSD sa se duca la consultari, lasand PNL intr-un off-side al dialogului institutional. Mesajul ar fi fost: ne detestam ca persoane, nu recunoastem UNPR, dar cand vine vorba despre cele mai importante interese nationale putem sa stam macar la aceeasi masa, ca reprezentanti institutionali.

Dar Victor Ponta nu are inteligenta politica si s-a grabit sa anunte absenta de la consultarile cu presedintele chiar inainte de inceperea BPN al partidului. Adica tot dupa Crin Antonescu, dar fara sa aiba in spate girul puternic al partidului.

Ramane convocarea la consultari emisa de Crin Antonescu. Daca PSD se ducea la Cotroceni, ar fi avut posibilitatea sa se duca demn si la intalnirea initiata de liderul PNL sub semnul, nu-i asa, al interesului national suveran.

Asa, Victor Ponta ramane cu doua variante deloc fericite. Daca se duce, se aseaza de buna voie in trena lui Crin Antonescu, marele sau rival. Daca nu se duce, poate fi acuzat ca ignora interesul national si cand e pus in discutie de Traian Basescu, si cand e pus in discutie de Crin Antonescu, o pozitie care da cum nu se poate mai rau.

Daca PSD nu va reusi sa iasa din aceata capcana, cel mai mare partid de Opozitie va avea mari dificultati sa-si valorifice pozitia si va continua sa piarda procente in loc sa le castige. Din vara pana in septembrie i s-au scurs printre degete 8. Si nu sunt deloc convinsa ca aceasta capcana nu poarta chiar numele lui Victor Ponta.

#consultari Traian Basescu, #Crin Antonescu opozitie , #Crin Antonescu
Comentarii
Poza TOM
TOM
rank 5
Crin si Ponta cantă toată ziua bătandu-se pe viată si pe m.oarte pentru locu de capră soprană prim solistă: