Drumul lui Crin, fara bun simt, catre Guvern

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 10 Decembrie 2009, ora 18:44
16067 citiri
Drumul lui Crin, fara bun simt, catre Guvern
Foto: Ziare.com/Vlad Piriu

Calcand pe spinii ascutiti ai conflictelor si declaratiilor belicoase dintre PSD - PD-L si PNL, Crin Antonescu incearca sa faca loc liberalismului si bunului simt catre Piata Victoriei.

Din declaratiile haotice si contradictorii, unele chiar paradoxale, din ultimele doua zile, transpira limpede dorinta sigura a liberalilor de a veni la putere. Si a lui Crin de a deveni premier. Dar nu orice fel de premier.

Crin nu vrea sa fie premierul unui guvern "marioneta" al lui Basescu, de fapt parca nu prea ar vrea deloc sa fie sub Basescu. Dar, daca ar fi sa fie, oricum nu intr-un Guvern sustinut de o majoritate doar cu PNL si PD-L.

Putin ambigue, declaratiile lui Crin Antonescu de miercuri au avut darul de a pune serioase probleme de logica jurnalistilor care si-au dorit sa traga o concluzie la finalul zilei. Obisnuiti cu discursurile concise ale lui Crin, de bun simt si coerente, ziaristii au trecut de la un titlu la altul cand a venit vorba sa puna punct unei noi zile nebune.

La finalul sedintei Biroului Politic al PNL, cand toata lumea a crezut ca in sfarsit Crin Antonescu va furniza o pozitie finala dupa o zi in care liberalii au vorbit contradictoriu si pe mai multe voci despre o eventuala guvernare, Orban a citit decizia finala - "PNL exclude orice participare la un guvern marioneta al lui Traian Basescu".

Nu a durat mult, iar ceea ce parea exclus devine discutabil. Crin Antonescu nuanta, la doar cateva minute, intr-o emisiune la Antena 3, din nou, cu mult "bun simt" oratoric, varianta opusa. Cu alte cuvinte, Crin ar guverna si cu Basescu, daca ar avea o majoritate solida, deci nu neaparat care sa excluda PD-L, cu un program pe care sa si-l asume si, desigur, cu el premier.

Zbaterile liberale si incoerentele transmise fara voie de liderii partidului exprima insa foarte bine fractiunile din interiorul partidului, interesele variate si conflictuale ale membrilor importanti ai PNL din tara. Liberalii stiu ca nu prea mai au timp de pierdut pe langa PSD. Prea mult le-a mirosit gura urat, prea mult si-au compromis deja imaginea langa un partid inca afectat de numeroase urme ale trecutului.

Masa grea a partidului stie ca nu mai are decat sansa guvernarii, asa cum noi cu totii stim ca avem nevoie de guvern cat mai repede.

Crin este insa prins intre imaginea pe care a vrut sa si-o creeze, de lider al politicii bunului simt, coerent si fara compromisuri compromitatoare, si dorinta de putere a partidului pe care il conduce. Intre secera si ciocan, bunul simt devine doar o incercare palida de a nu parea de-a dreptul nesimtit.

Crin Antonescu si-a compromis sansele de a fi cu adevarat reprezentantul revolutiei bunului simt imediat dupa primul tur al alegerilor, cand a fugit "cat mai repede" in bratele PSD, strangandu-l la piept pe Geoana ca pe un vechi camarad.

Atunci, dupa primul tur, cand Crin ar fi trebuit sa astepte ca poporul sa aleaga intre cele doua rele la fel de mari, a crezut ca e de "bun simt" sa sara cu tot cu partid in tabara PSD. A decretat ca Basescu este de departe raul cel mai mare, iar el nu face decat sa ramana consecvent ideii sale - Iohannis. Uitase tot ce spusese despre Geoana, inclusiv ca nu exista deloc.

Crin ar fi putut atunci sa faca o alegere de bun simt, caci si-ar fi asumat rolul de arbitru perfect, ramanand in asteptarea rezultatului din turul doi de pe margine, fara a tine partea niciunuia dintre cei doi candidati. Acum ar fi fost in pozitia de a alege fara sa se compromita. Ar fi fost in pozitia de a oferi mana oricui ar fi castigat fara sa i se poata spune ca urmareste altceva decat interesul national si binele poporului.

Dar stim ca niciodata lucrurile nu stau in politica noastra asa cum speram, credem sau ii auzim pe reprezentantii ei vorbind. Misiunea lui Crin este acum sa faca trecerea de la stanga la dreapta cat mai repede. Sa isi duca partidul la guvernare, sub Traian Basescu, fara prea multe compromisuri, dar repede, astfel incat gurile din teritoriu sa fie inchise si hranite.

Aud cum Crin Antonescu plimba cele doua milioane de voturi primite in primul tur de la stanga la dreapta, pentru a-si justifica orice cotitura ideologica in interesul national. As vrea sa spuna de acum: doua milioane de voturi mai putin unul...

Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
#Crin Antonescu premier, #Crin Antonescu guvern PNL PDL, #PNL guvernare, #PNL opozitie, #PNL PSD alianta , #Crin Antonescu